• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern ha pronunciat una xerrada en el marc del màster en Governança i Drets Humans organitzat per la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Madrid
  • Afirma que es pot convocar el referèndum sense haver de modificar la Constitució
  • El conseller ha demanat que la investigació sobre el suposat cas d’espionatge polític es faci de forma “urgent i diligent”
El conseller Homs atenent els mitjans
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha defensat avui a Madrid la “radicalitat democràtica” i la legalitat del procés de transició nacional engegat aquesta legislatura, que ha de conduir a la celebració d’una consulta al poble de Catalunya sobre el seu futur. Homs ha assegurat que es pot convocar el referèndum “sense haver de modificar la Constitució”, ja que el marc constitucional vigent ho permet. Per aquest motiu, Homs ha reclamat una “solució política” pel debat plantejat a Catalunya, una solució que, segons ha afirmat, “ha de partir d’una voluntat democràtica”.
 
“El debat que plantegem és purament democràtic”, ha afirmat Homs, que ha assegurat que de mecanismes jurídics per consultar al poble de Catalunya “n’hi ha, i no pas pocs”. En aquest sentit, el conseller ha constatat la contradicció que suposa considerar el poble català subjecte polític sobirà per votar en solitari el referèndum per l’Estatut de Catalunya, i en canvi no fer-ho en el cas de la consulta sobiranista.
 
El conseller ha convidat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que recentment es mostrava convençut que la majoria dels ciutadans de Catalunya no volien la independència, a comprovar-ho amb un referèndum. “Quan hi ha dues opcions diferents es resol votant”, ha subratllat Homs. “El que plantegem és que es pugui expressar el que defensa legítimament el sr. Rajoy i el que defensa legítimament el sr. Mas, i actuar en conseqüència sigui quin sigui el resultat. Així són les coses en democràcia”, ha reblat.
 
El conseller ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa celebrada aquest matí a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), moments abans de pronunciar la xerrada Drets humans, drets col·lectius, dret a decidir, en el marc de la tercera edició del màster en Governança i Drets Humans.
 
Espionatge polític a Catalunya

Preguntat sobre el suposat cas d’espionatge polític a Catalunya, el conseller Homs ha demanat que la investigació sobre les escoltes sigui “urgent i diligent” i que el cas es resolgui amb “celeritat”, perquè la sensació d’inseguretat que genera aquest cúmul de noticies es notable i excessiu.
 
Homs no ha descartat que les suposades escoltes puguin estar lligades al procés sobiranista, en la línia de les informacions aparegudes durant les darreres eleccions del 25 de novembre a Catalunya. “Han passat coses en aquests darrers mesos que evidentment tenen a veure amb el procés sobiranista”, ha dit el conseller.
 
“Per exemple, en el marc del procés electoral es van publicar informacions falses que van arribar a condicionar el resultat electoral. Això és així perquè el procés electoral estava molt vinculat al procés sobiranista”, ha remarcat.
 
En aquest context, Homs s’ha preguntat perquè el contingut de les escoltes es coneix ara i no fa dos anys, quan suposadament es van produir.

2  

Fitxers adjunts

El conseller Homs atenent els mitjans de comunicació

El conseller Homs atenent els mitjans de comunicació
JPG | 329

El conseller Homs

El conseller Homs
JPG | 383