Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Domènec Vila insta a la concentració comercial i internacionalització de les empreses agràries catalanes a través de les OPFH

query_builder   15 febrer 2013 16:30

event_note Nota de premsa

Domènec Vila insta a la concentració comercial i internacionalització de les empreses agràries catalanes a través de les OPFH

 
 
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, ha participat, aquest matí, a Torres de Segre, en la V Trobada sobre els reptes de futur de l’empresa agrària ‘Trascendència de la concentració comercial en la fruita dolça, organitzada pel Departament i l’ajuntament de l’esmentada localitat, i inclosa dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DAAM.
 
Domènec Vila s’ha congratulat del fet que aquesta Trobada ja estigui consolidada i que, en aquesta cinquena edició, aborda el que ha considerat “el tema més important del que avui en dia en depenen la viabilitat de les empreses, la concentració comercial”. En aquest punt, Vila ha recordat que el DAAM ha treballat intensament en l’elaboració d’un document de posicionament del govern de Catalunya envers la nova Política Agrària Comuna (PAC), amb l’objectiu d’establir les prioritats i els eixos de treball que necessita el camp català per a abordar el futur de l’agricultura i de l’alimentació de la nostra societat amb garanties d’èxit. Un dels temes prioritaris a tractar va ser precisament la concentració comercial i el reforçament dels seus instruments, especialment les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) i els seus Programes Operatius, instruments que permeten dur a terme accions de concentració i promoció internacional. “Una de les prioritats és orientar els programes operatius a actuacions de promoció i no tant d’inversió”, ha assenyalat.
 
En aquest punt, i per tal de visualitzar la importància econòmica i el bon funcionament de les OPFH, el director general ha explicat que durant l’any 2012 s’ha transferit un total de 15,6 milions d’euros en concepte d’ajuts al fons operatiu de les OPFH amb seu a Catalunya, corresponents a les actuacions i inversions realitzades l’any 2011, la qual cosa representa un increment del 4,7% respecte l’any anterior. Aquests ajuts, íntegrament a càrrec de la UE, van destinats a la planificació de la producció, a la millora de la qualitat dels productes, a incrementar-ne el seu valor comercial, a la millora dels processos de manipulació, a la promoció, a la prevenció i gestió de crisis, i molt especialment a aplicar mesures mediambientals i mètodes de producció respectuosos amb el medi ambient, inclosa l’agricultura ecològica. L’import de l’ajut té dos sostres: el 4,1% del valor de la producció comercialitzada, i el 50% de la despesa elegible realment executada.
 
Val a dir que durant la darrera campanya han sol·licitat l’ajut un total de 71 OPFH, de les quals 49 operen exclusivament dins del territori de Catalunya i les restants 22 hi tenen seu però el seu àmbit productiu és superior al català. Entre totes elles van comercialitzar una producció per valor de 427,6 milions d’euros. Les 33 pertanyents a la categoria de fruites van comercialitzar un 48% d’aquesta xifra, les 24 de fruites i hortalisses un 33,3%, les 6 de cítrics un 9,7%, i les 8 de fruits secs un 8,9%. I l’ajut pagat a les OPFH en funció de la categoria de reconeixement és el següent: un 83,9% es correspon a les OPFH de fruita i de fruita i hortalisses, un 9,0% a les de cítrics i finalment un 7,2% a les de fruits secs. 
 
A nivell territorial, el nombre d’OPFH va molt lligat al mapa de conreus fructícoles. Així, Lleida comptabilitza un 71,8 % del total, Tarragona un 9,9 %, les Terres de l’Ebre un 14,1 % i, el 4,2% restant correspon a Girona, car no hi ha cap OPFH amb seu a Barcelona.
 
Domènec Vila també ha incidit en què, a més de la concentració i de la importància de disposar d’estructures sòlides de producció, comercialització i promoció, l’altre eix imprescindible per a les empreses avui en dia és la internacionalització, i en aquest sentit ha recordat les paraules del conseller Josep Maria Pelegríun país que exporta és un país competitiu’. Les darreres dades de tancament de l’any 2012 apunten que el comerç exterior va consolidar la seva fortalesa amb un increment continuat de les exportacions, que assolir una taxa de cobertura del 88%, apropant la balança comercial a l’objectiu del dèficit zero.
 
Finalment, Vila també ha fet palesa la importància de “la participació, impuls i dinamització de xarxes europees de producció, promoció de productes i innovació (AREPO,  AREFLH i ERIAFF).
 
Val a dir que aquesta V Trobada sobre els reptes de futur de l’empresa agrària també ha comptat amb la participació, entre altres, del secretari general de l’Assemblea de les regions Europees de Fruites i Hortalisses (AREFLH), Jacques Dasque.
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa amb gràfic.

Comunicat de premsa amb gràfic.
PDF | 208