Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT)

Albert Royo és nomenat secretari general de DIPLOCAT, l'organisme de referència en la diplomàcia pública del país

El Govern completa l'estructura d'Afers Exteriors amb l'objectiu de crear una "diplomàcia del segle XXI"

query_builder   14 febrer 2013 21:10

event_note Nota de premsa

Albert Royo és nomenat secretari general de DIPLOCAT, l'organisme de referència en la diplomàcia pública del país

El Govern completa l'estructura d'Afers Exteriors amb l'objectiu de crear una "diplomàcia del segle XXI"

El Govern ha completat avui l’equip encarregat de dur a terme l’acció exterior de la Generalitat amb el nomenament d’Albert Royo com a secretari general de DIPLOCAT- Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya.
 
L’organisme tindrà la missió de “construir una diplomàcia catalana del segle XXI per reforçar la presència de Catalunya al món”, segons ha anunciat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs. El conseller ha comparegut davant els mitjans acompanyat del secretari d’Afers Exteriors, Roger Albinyana, i del nou secretari general de DIPLOCAT, després de la reunió en què s’ha aprovat el relleu al capdavant de l’entitat.
 
El conseller ha reiterat que la política exterior és una prioritat per al Govern de cara al procés de transició nacional encetat aquesta legislatura. Per aquest motiu, als esforços que ja es dediquen a la promoció de l’activitat econòmica i a la captació d’inversions estrangeres, ara se’ls sumarà la funció central encomanada a DIPLOCAT d’”estructurar unes relacions diplomàtiques” que permetin a Catalunya “defensar els seus interessos”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que l’Estatut faculta la Generalitat a establir la seva pròpia política exterior.
 
“El futur passa per establir relacions amb altres països, estrènyer lligams, intercanviar coneixement, atraure projectes i guanyar en eficiència”, ha assegurat el conseller, qui ha remarcat que, en aquest aspecte, Catalunya ja compta amb “molta experiència”, com ho demostra el grau d’obertura del país a l’exterior.
 
En el marc d’unes declaracions a l’ACN, el mateix Royo explica que "cal informar la societat internacional del fet que el procés català serà plenament democràtic, tranquil i ordenat", afegint que "treballarem per fer arribar aquest missatge al món i desmuntar certes llegendes, com ara que un estat català estaria sentenciat a l'ostracisme internacional".
 
L'objectiu del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya- segons el nou secretari general de l’entitat- serà “informar els principals decisors polítics i econòmics a nivell europeu i internacional del procés democràtic que s'ha iniciat a Catalunya" tenint en compte que "els ciutadans volen ser consultats sobre l'estructura política i administrativa que ha d'adoptar el país per respondre als grans reptes que té plantejats: la seva supervivència política, social i econòmica. El dret a decidir s'ha de poder exercir tranquil·lament, sense coaccions ni amenaces, dins l'Europa del segle XXI. La democràcia no ha de fer por a ningú", ha destacat Royo.
 
A més, en la seva nova etapa DIPLOCAT voldrà "implicar la societat civil catalana en els grans debats internacionals". En aquest sentit, afegeix que "hi ha una manera catalana de veure el món i, humilment, tenim aportacions a fer en alguns dels principals reptes que es planteja Europa. Si la societat civil del país vol donar un cop de mà en el procés sobiranista i ajudar a explicar-lo a l'exterior, és important que demostri que està interessada en la governabilitat política, econòmica o social d'Europa i del món", assegura Royo. I és que, "cal començar a demostrar què aportaria Catalunya a Europa i al món si esdevingués un estat".
 
L’eina de la diplomàcia catalana
 
DIPLOCAT - Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya és una entitat público-privada al servei del Govern amb la missió de posicionar la imatge, la reputació i la projecció internacional de Catalunya mitjançant l’exportació del millor coneixement de la realitat de país i els seus actius i valors únics, per tal de fomentar la seva internacionalització.
 
El seu caràcter público-privat respon a la voluntat del Govern d’implicar el màxim possible d’institucions del país en la política exterior.
 
El nou secretari general de DIPLOCAT
 
Albert Royo i Mariné substitueix en el càrrec Roser Clavell.
 
Nacut el 1977 a Barcelona, és llicenciat en Ciències Polítiques, Màster en Anàlisi Econòmica Aplicada (Universitat Pompeu Fabra) i diplomat en Afers Europeus (London School of Economics).
 
Ha treballat a la Comissió Europea des de l'any 2001. Actualment, era el responsable de la unitat de premsa i reporter polític de la seva Representació a Barcelona (DG COMM). Anteriorment, havia treballat a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les, entre d'altres.
 
Va ser secretari de Cooperació Exterior i d'Afers Exteriors del Govern de Catalunya (2004-2007), període en el qual el Govern va signar diversos acords amb les Nacions Unides i va dissenyar la xarxa de delegacions a l'exterior.
 
És professor d'Afers Europeus a la Universitat Pompeu Fabra (Idec) i ha donat classes, entre d'altres, a l'escola diplomàtica del Ministeri d'Afers Exteriors de l'Uruguai. Ha fet d'observador electoral en missions internacionals organitzades per l'OSCE o per la Generalitat (Ucraïna, Montenegro, ANP).
 
És impulsor d'Horitzó Europa, una entitat que té per objectiu apropar els debats europeus a Catalunya i la realitat catalana a Brussel·les. A més, col·labora en diverses entitats que treballen en el camp de la governança global, els drets humans o la cultura, com ara l'Associació Projecte per al Governament Democràtic Mundial (apGDM), la Fundació ACSAR, Amnistia Internacional o Òmnium Cultural.