• Germà Gordó es compromet a posar en marxa els nous centres penitenciaris de Figueres i el Catllar durant aquesta legislatura, i a iniciar el desmantellament progressiu de la Model
     
  • El titular de Justícia fa una crida als grups del Parlament perquè col·laborin en el desplegament de totes les competències en matèria de justícia que preveu l’Estatut d’autonomia de Catalunya
     
  • Gordó ha anunciat als grups parlamentaris que posarà el Departament de Justícia a disposició d’un equip de treball perquè el català sigui un requisit per exercir en l’Administració de justícia a Catalunya
     
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha anunciat la signatura d’un protocol d’actuació per coordinar de manera preventiva l’acció del Departament, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Secretaria de Govern del TSJC, els col·legis d’advocats i procuradors i l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu d’evitar que es produeixi cap desnonament al partit judicial de Barcelona sense el coneixement i l’actuació dels serveis socials. Ho ha avançat en la seva compareixença a la Comissió de Justícia del Parlament, que ha tingut lloc avui, per explicar els objectius de la Conselleria per a aquesta legislatura.
 
L’impuls d’aquest protocol forma part d’un conjunt de mesures urgents en resposta a problemes socials, que el Departament s’ha fixat com un dels eixos prioritaris de la seva actuació. “La gravetat del moment demana una intervenció pública immediata que pal·liï la situació d’especial vulnerabilitat en què es troben moltes famílies”, ha argumentat el conseller, que ha explicat que s’actuarà davant desnonaments que afectin “persones grans, famílies amb membres amb una discapacitat o amb menors d’edat al seu càrrec, entre altres circumstàncies”.
 
Està previst que aquesta mesura, a la qual s’aniran sumant altres acords amb diferents institucions, s’estengui a la resta del país.
 
Obertura dels nous centres penitenciaris
 
En la línia d’un altre dels eixos prioritaris per al Departament, el conseller de Justícia ha anunciat que es treballarà per a la posada en servei del Centre Penitenciari Puig de les Basses (Figueres) i del Centre Penitenciari Mas d’Enric (el Catllar), i el desmantellament progressiu del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, la Model. Es tracta de “fer realitat els compromisos de l’Administració amb la ciutadania”, ha defensat Gordó. El titular de Justícia ha avançat que ja està en marxa la redacció d’un nou pla d’equipaments penitenciaris que concretarà l’evolució dels objectius en aquest àmbit, tenint en compte les projeccions de la població reclusa i la disponibilitat pressupostària.
 
Aprofundiment en l’autogovern de Catalunya en matèria de justícia
 
“Les nostres estructures d’estat les considerem no només pròpies, sinó sincerament més útils per a la bona prestació dels serveis a les persones”, ha assegurat el conseller Gordó, per explicar l’eix nacional d’aquesta legislatura pel que fa a l’acció del Departament.
 
En aquest sentit, el titular de Justícia ha expressat la seva determinació per treballar en la creació del Consell de Justícia de Catalunya, com a òrgan descentralitzat del Consell General del Poder Judicial, i perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sigui l’última instància dels òrgans jurisdiccionals catalans. Igualment ha afirmat que s’instarà l’Estat per al traspàs definitiu del personal de l’Administració de justícia i de metges forenses a la Generalitat, i l’ampliació del marc competencial en la definició de la demarcació i planta judicial.
 
El conseller de Justícia ha assegurat que l’objectiu final en aquest àmbit és “desplegar les competències en matèria de justícia que reconeix l’Estatut d’autonomia de Catalunya”. “Espero que tots els grups parlamentaris estiguin disposats a col·laborar en aquest desplegament”, ha afirmat el conseller, fent una crida a totes les forces polítiques presents a la Comissió. “El diàleg hi serà tot”, ha asseverat. 
 
En resposta a les intervencions dels diputats de la Comissió, el conseller Gordó ha anunciat als grups parlamentaris que posarà el Departament de Justícia a disposició d’un equip de treball que elabori una proposició de llei, que acabi debatent-se al Congrés dels Diputats, perquè el català sigui un requisit per exercir com a jutge en l’Administració de justícia a Catalunya. El titular de Justícia s’hi ha referit com a proposta per fer efectiu un dret lingüístic de tots els ciutadans.
 
Gordó ha mostrat la seva preocupació per la reforma del CGPJ que prepara el Ministeri de Justícia, coincidint amb la protesta del col·lectiu de jutges contraris a la modificació legislativa que aquest Ministeri impulsa. Ha anunciat també que demanarà a la delegada del Govern de l’Estat a Catalunya poder visitar el Centre d’Internament per a Estrangers acompanyat d’un membre de cada grup, en qualitat de representants del poble de Catalunya, per conèixer la situació d’aquest equipament, que depèn del Ministeri de l’Interior.
 
Respecte al torn d’ofici, Germà Gordó ha explicat que es retribuirà amb periodicitat mensual. I, quant al procés d’implantació de l’oficina judicial —que va arrencar a Girona el passat mes de setembre—, el titular de Justícia s’ha compromès que aquest mateix any se n’iniciï el desplegament a la resta de demarcacions, incidint sobretot en partits judicials que, com és el cas del Vendrell, tenen especials dificultats de funcionament amb el sistema actual.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge del conseller a la Comissió de Justícia

Imatge del conseller a la Comissió de Justícia
JPG | 353

Imatge de la mesa de la Comissió de Justícia

Imatge de la mesa de la Comissió de Justícia
JPG | 391