La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha signat amb l’alcalde de la Granada, Joan Cols, i amb l’alcalde de Puigdàlber, David Masdeu, els convenis per impulsar els projectes d’aquests dos municipis que han estat seleccionats pel programa Viure al Poble Més. La signatura ha tingut lloc en el transcurs d’un acte celebrat aquest migdia a l’Auditori del Palau de la Generalitat.
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern ha lamentat que des de Madrid s’intenti atacar el model municipal català i ho ha qualificat de despropòsit. “Assistim a intents incomprensibles d’alterar, des d’un despatx de Madrid, tot un model de territori, i això ho volen fer sense cap estudi, sense cap reflexió i sense conèixer ni el territori ni el tarannà dels municipis afectats. I tot sota criteris estrictament comptables, com si l’ànima d’un país depengués del saldo o del dèficit que hi pugui haver en un moment concret”, ha dit.
En aquest sentit, Joana Ortega ha assegurat que el Govern de la Generalitat no cedirà davant d’aquests atacs i lluitarà per mantenir el model territorial català. “No hi ha municipis petits, sinó municipis amb més o menys població, però tots ells són necessaris per a l’equilibri d’aquest gran país que és Catalunya”, ha dit.
Per a la vicepresidenta, el programa Viure al Poble Més és una manera més de demostrar la voluntat del Govern de mantenir un territori equilibrat, amb qualitat de vida, “perquè les persones, visquem on visquem, tinguem les mateixes oportunitats”. Joana Ortega ha dit que a Catalunya no hi sobra cap poble i ha agraït la tasca de tots els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, per l’esforç i voluntarisme amb què actuen des dels pobles petits.
La vicepresidenta ha estat acompanyada del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, i del director general d’Administració Local, Jordi Souto. Hi han assistit també els directors territorials del Departament de Governació, així com representants de les associacions municipalistes i la resta dels alcaldes beneficiaris del programa.
Dos projectes de Viure al Poble Més a l’Alt Penedès
La Granada rebrà 421.974 euros, d’una inversió total de 649.190 euros, per al projecte La Granada, la història i el vi, que se centra en la potenciació turística i cultural del municipi, mitjançant la regeneració urbana, per garantir el desenvolupament i la consolidació del comerç i de l’oferta turística. Es preveu també potenciar la creació de llocs de treball i fomentar la recuperació i valorització del patrimoni local. Algunes de les actuacions que es faran són recuperar el nucli històric a través de la urbanització de diversos carrers; dur a terme una senyalització estratègica que proposi recorreguts que acostin els visitants al món del vi, i crear una pàgina web per millorar l’experiència turística del municipi.
Puigdàlber rebrà 456.457 euros, d’una inversió total de 702.242 euros, per al projecte Puigdàlber, poble enoturístic i comercial, que, mitjançant la regeneració urbana, fomentarà el comerç, el turisme, la cultura i la dinamització del municipi basant-se en el teixit urbà del nucli antic, la potenciació de l’accés a actes culturals, la consolidació del comerç existent, l'ampliació dels serveis comercials i turístics i la millora de l’aprofitament de l’entorn urbanístic, rural i el context enològic. Entre altres accions, es crearà una nova oficina de turisme, es faran rutes de camins i BTT en entorn rural i vitivinícola i se senyalitzarà l’àmbit comercial i turístic.
Projectes socioeconòmics per revitalitzar els pobles
Viure al Poble Més és un programa destinat a subvencionar grans projectes dels ens locals de fins a 3.000 habitants que actuïn íntegrament en un nucli de població, com ara projectes de regeneració urbana i rural, de millora dels serveis turístics o que donin valor, protecció i conservació del patrimoni cultural.
Aquesta convocatòria d’ajuts compta amb un pressupost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7 milions provenen dels fons FEDER de la Unió Europea i els 2,1 milions restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total, els aporta el Departament de Governació i Relacions Institucionals. Així mateix, aquesta aportació de Governació del 15% té caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament en el moment de l’atorgament de la subvenció.
NOTA: EN AQUESTS ENLLAÇOS AMB EL NOM DE L’AJUNTAMENT US PODEU DESCARREGAR LES FOTOS: