Polítiques Digitals

govern

El nou règim local de Catalunya suposarà un estalvi quantificable d'entre 1.000 i 1.100 milions d'euros anuals

query_builder   21 febrer 2013 19:43

event_note Nota de premsa

El nou règim local de Catalunya suposarà un estalvi quantificable d'entre 1.000 i 1.100 milions d'euros anuals

La vicepresidenta del Govern ha comparegut  davant la Comissió d’Afers Institucionals per a informar sobre els objectius i les actuacions del departament
 

El món local serà un dels grans eixos del departament en aquesta legislatura.
 
 
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb el president de la comissió, Sergi Sabrià
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de Catalunya, on ha destacat que el nou règim local de Catalunya suposarà un estalvi quantificable  d’entre 1.000 i 1.100 milions d’euros anuals. L’han acompanyat a la mesa el secretari general del Departament, Lluís Bertran i el Director General de Relacions Institucionals, Miquel Puig.
 
Durant la seva intervenció, Joana Ortega ha posat de manifest que  el món local serà un dels grans eixos del departament en aquesta legislatura. La comarca esdevindrà l’ens bàsic de prestació de serveis de forma mancomunada. En aquest sentit, ha subratllat, l’avantprojecte de llei de governs locals preveu un estalvi quantificable d’entre 1.000 i 1.100 milions d’euros anuals, que  “aconseguirem mitjançant el foment de la reducció d’entitats públiques (consorcis, mancomunitats, empreses públiques, i altres) que veuran limitada la seva creació a aquells supòsits d’absoluta necessitat i sempre que el corresponent consell comarcal no pugui desenvolupar el servei pel qual es crea”. La titular del departament de Governació i Relacions Institucionals ha apuntat que s’establirà el Consell d’Alcaldes com a màxim òrgan de la comarca i que “amb l’eliminació de tots els plens dels Consells Comarcals s’extingiran més de 1000 càrrecs públics remunerats”. L’avantprojecte de llei de governs locals també preveu la reducció o desaparició dels Consells Comarcals de l’Àrea Metropolitana, clarificant competències i eliminant duplicitats. Joana Ortega ha anunciat que es crearà un programa de fusió voluntària de municipis que haurà de determinar en quins casos és aconsellable aquesta fusió per criteris històrics, geogràfics, demogràfics o econòmics, i quines mesures s’establiran per a fomentar aquesta fusió.
 
D’altra banda, la titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals ha posat de manifest la voluntat d’assolir “una funció pública catalana, professional, musculada, amb una elevada capacitat tècnica, compromesa, orientada als resultats i que s’exigeixi el màxim a ella mateixa”. Una funció pública, ha dit, “que respongui als seus interessos i preocupacions dels ciutadans”. En aquest sentit, Joana Ortega ha subratllat que el departament introduirà mesures d’incentivació del personal al servei de l’Administració, “compatibles amb l’actual situació pressupostària”, i iniciarem els treballs “per construir la infraestructura que permeti aprofundir en noves línies d’actuació”.
 
Així també, la vicepresidenta del Govern ha reiterat el compromís del Govern que a finals de 2013 s’acomplirà l’objectiu de reduir en un 25% les entitats del sector públic. Ortega ha explicat que de 273 entitats participades majoritàriament per l’Administració de la Generalitat de Catalunya, s’ha passat a una situació de 223 entitats majoritàries, la qual cosa significa una reducció d’un 18,3% respecte de la situació inicial. La titular del departament de Governació i Relacions Institucionals ha destacat que es reduirà el 25% d’empreses, de persones jurídiques, però no de treballadors.
 

Durant la seva intervenció, Joana Ortega ha explicat que en la passada legislatura es va impulsar la preparació, redacció i tramitació d’una llei de consultes no referendàries per tal de “regular la participació directa i democràtica del poble de Catalunya en aquells afers de màxim interès ciutadà i nacional”.  El projecte va decaure per la dissolució de la Cambra, però els treballs fets seran molt útils en aquesta legislatura per a tramitar la llei. “Si de debò ho és i ho vol ser, és evident que un estat democràtic ha de fer tot el possible per saber el parer dels ciutadans de Catalunya i no es pot negar a sentir la seva veu quan així es demana amb insistència i per vies sempre democràtiques”, ha conclòs la vicepresidenta.

Us adjuntem el text de la compareixença en pdf.

 

1  

Imatges

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb el president de la comissió, Sergi Sabrià

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb el president de la comissió, Sergi Sabrià 454

1  

Fitxers adjunts

Compareixença

Compareixença
PDF | 201

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia