- El cap de l’Executiu ha intervingut aquest matí en la sessió de control del Parlament de Catalunya
- El Govern busca aliances empresarials per preservar els llocs de treball d’Ercros a Flix

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha declarat aquest matí que Catalunya no podrà complir el dèficit del 0,7% imposat per l’Estat perquè “és impossible d’assumir, si no és que anem a un desmantellament molt dur de coses que ha costat molts anys construir”. Per això, el cap de l’Executiu ha afirmat que “ens hi oposarem tant com puguem perquè és un dèficit absolutament deslleial, injust i perjudicial per als interessos de Catalunya”, i, en aquest sentit, ha demanat la col·laboració amb el Govern en “la defensa ferma d’una flexibilització dels objectius”.
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en el decurs de la sessió de control del Parlament de Catalunya, que s’ha celebrat aquest matí a la cambra catalana.
Artur Mas ha recordat que el Govern se sent legitimitat a fer aquesta reclamació després “d’haver reduït molt significativament el dèficit, del 4,2 al 2% del PIB, durant aquests dos últims anys, en unes condicions duríssimes, amb una forta recessió i pagant un 90% més d’interessos pels deutes acumulats”. El president ha subratllat que la reducció del dèficit “s’ha de fer d’una manera continuada però pausada, amb un ritme que permeti que això s’assimili, encara que sigui d’una manera dura, però sense posar en perill el que són els elements bàsics del nostre estat del benestar”.
En aquesta línia, i en resposta al portaveu del partit popular, el president Mas ha criticat que els incompliments de l’Estat envers Catalunya estiguin afectant les polítiques socials, al mateix temps que pugen impostos. Per això, ha exigit al Govern central que “deixi de retallar el 92% de tots els programes associats a Catalunya des del punt de vista de política social de màxima sensibilitat”; que “pagui els deutes a Catalunya, que només en matèria d’infraestructura se’ns deu 1.700 milions d’euros que no paguen ni reconeixen, i només pagant això ens estalviaríem totes les retallades que s’han de fet en els pressupostos del 2013”, i que “resolguin el dèficit escandalós que té Catalunya amb Espanya”.
Situació d’Ercros
El president ha respost també a les interpel·lacions dels grups d’ICV i ERC sobre la situació en què es troba l’empresa Ercros de Flix, que ha anunciat la presentació d’un ERO que afecta gairebé a la totalitat de la plantilla. En aquest sentit, Artur Mas ha assegurat compartir la preocupació per aquest tema i, per això, ha explicat “el Govern s’ha posat en marxa ràpidament des que es van saber les dificultats, i farem el que estigui a les nostres mans per preservar els llocs de treball i que Ercros faci les coses ben fetes com cal”.
El cap del Govern ha explicat que “s’està intervenint perquè l’expedient no tingui un abast estatal per no perdre la capacitat d’intervenció a favor del Ministeri”; ha recordat també que “l’Institut Català de Finances l'ha ajudat a Ercros des del punt de vista financer i creditici per garantir els llocs de treball”, i que el conseller Puig està actuant per tal que si l’empresa no se’n pot sortir per si mateixa, “buscar altres aliances empresarials que es puguin fer càrrec del present i del futur d’Ercros per intentar garantir la màxima preservació dels llocs de treball”.
Artur Mas ha fet, però, una demanda als grups parlamentaris sobre aquest tema en el sentit que deixin de banda els interessos partidistes. “Sovint és fàcil coincidir en allò que són inversions i èxits industrials, i, per això, fóra molt bo que quan hi hagi problemes no es vulguin aprofitar aquests casos per erosionar el Govern de torn, sinó que es treballi conjuntament per salvar l’empresa i els llocs de treball, i demostrar així més força”, ha dit.
Consell de Transició nacional
En un altre moment de la seva intervenció, el president de la Generalitat ha fet un balanç positiu de l’acord de governabilitat en els dos mesos que s’està aplicant. En aquest sentit, ha destacat la creació de l’estructura del Consell de Transició Nacional, del qual ha dit que en les properes setmanes es designarien les persones que en formaran part. “D’aquest consell penjaran uns grups de treball, per exemple un de projecció exterior o de creació dels marcs, que siguin convenients per ampliar una majoria sòlida a favor al dret a decidir, i seran grups de treball amb gent de primera línia que puguin donar força a aquest procés”, ha explicat.
En aquest sentit del dret a decidir, i en resposta al líder de C’s, el president ha reclamat al Govern espanyol que “tingui el mateix tarannà democràtic d’altres nacions europees o del món, com el Regne Unit o el Canadà, que el que fan és seure en una taula, parlar, arribar a acords i respectar les voluntats democràtiques expressades pels seus territoris”. “Espero que després d’anys de democràcia a l’Estat espanyol, alguna cosa hagi quallat i sigui tinguda en compte en el moment de la negociació”, ha reblat.