• Artur Mas ha lamentat que hi ha “molts estaments de la societat espanyola que això ho consideren normal, quan és un escàndol monumental”
  • El cap de l’Executiu ha presidit el lliurament del Memorial Trias Fargas al professor Joaquim Muns
 
El president Mas lliura el Memorial Trias Fargas al professor Joaquim Muns
El president Mas lliura el Memorial Trias Fargas al professor Joaquim Muns
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre que la destitució del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per part del fiscal general de l’Estat, és “una evidència de fins a quin punt la llibertat està amenaçada i que la democràcia no està ben fonamentada”, perquè “en un país on la llibertat fos respectada i la democràcia estigués ben fonamentada aquestes coses no podrien passar, serien un enorme escàndol públic”.
 
El cap de l’Executiu ha lamentat que “hi ha molts estaments de la societat espanyola que això ho consideren normal”, quan és “un escàndol monumental, perquè no és un problema d’un alt funcionari de l’Estat, és un problema d’atemptar contra la llibertat del que aquesta persona estava defensant”. Artur Mas ha assenyalat que el fiscal superior de Catalunya ha dit “una cosa tan elemental i de tant sentit comú, que podria ser compartida gairebé per tothom, que és que un poble ha de poder expressar-se dintre de la legalitat” i ha denunciat que hagi estat “automàticament fulminat” per aquest motiu.
 
El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions durant l’acte de lliurament del Memorial Trias Fargas, que atorga la Fundació Llibertat i Democràcia, i que en aquesta ocasió ha distingit el professor Joaquim Muns, en reconeixement a la seva trajectòria de defensa de la llibertat i la democràcia i el seu rellevant paper en diferents organitzacions econòmiques internacionals (OCDE, Fons Monetari Internacional i Banc Mundial).
 
En la seva intervenció, el president Mas ha recordat els mestratges de Ramon Trias Fargas i la seva obra Narració d’una asfíxia premeditada, i ha dit que “estan més d’actualitat que mai”, perquè “allò que ja ens va advertir que podia passar està passant i obliga la societat catalana a fer una reacció profunda”. En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha advertit que les relacions econòmiques entre Catalunya i l’Estat “s’han de canviar de soca-rel, perquè, si no, aquesta crònica d’una asfíxia premeditada serà una asfíxia absoluta que ens dificulta de manera extraordinària poder donar resposta en un moment de complicacions tan gran com el que estem vivint”. El president Mas ha encoratjat tothom a treballar, “perquè si en algun moment l’evidència que calia fer pinya queda clar és en aquest moment”.
 
Reunió amb el president de la Comunitat de Madrid
En aquesta línia, el cap del Govern ha revelat que durant la reunió que ha tingut aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, aquest li ha parlat “de la crònica d’una asfíxia gairebé premeditada de la seva comunitat des del punt de vista financer” per part de l’Estat i ha afegit que Ignacio González ha assenyalat que hi ha “greuges comuns” a territoris com Catalunya i Madrid.
 
En un altre moment del seu discurs, el president ha dit que “l’austeritat es pot convertir en un bumerang” i que “cal adequar els ritmes a les sortides dels períodes de recessió”. “Des del Govern estem manifestant que determinades coses no les podrem fer, perquè posarem en risc la cohesió social, i si ho fem, posem en risc la recuperació econòmica i l’estabilitat de la societat”, ha reblat.
 
A l’acte de lliurament del Memorial Trias Fargas també hi han assistit el president de la Fundació Llibertat i Democràcia, Jordi Xuclà; la vídua de Ramon Trias Fargas, Montserrat Trueta; el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, i l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, entre d’altres.
 

2  

Imatges

Lliurament del guardó

Lliurament del guardó 374

Fotografia de grup

Fotografia de grup 456