Salut

Més de 200 professionals sanitaris de Tarragona es reuneixen per fer balanç del Pla de salut

query_builder   6 març 2013 19:05

event_note Nota de premsa

Més de 200 professionals sanitaris de Tarragona es reuneixen per fer balanç del Pla de salut

 
Durant la jornada, que ha estat presidida pel conseller de Salut, Boi Ruiz, s’han presentat algunes de les experiències d’èxit que s’han implementat a Tarragona en els darrers mesos.
 
Un protocol per a l’atenció pediàtrica urgent a tots els hospitals de la Regió Sanitària, la teledermatologia o l’atenció al pacient complex són alguns dels projectes del Pla de salut que han millorat l’atenció al territori.
 
Jornada Pla de Salut a Tarragona
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit, aquesta tarda, una jornada en què han participat més de 200 professionals sanitaris de la Regió Sanitària Camp de Tarragona amb l’objectiu d’analitzar el grau d’implementació del Pla de salut 2011-2015.
 
En la jornada s’han presentat alguns dels projectes que es duen a terme al territori per tal de millorar l’atenció sanitària, la qualitat de vida de les persones i la sostenibilitat del sistema sanitari.
 
El professionals de la Regió Sanitària i dels diferents proveïdors han exposat les seves experiències sobre com es pot integrar la salut pública comunitària en el model assistencial, sobre la millora de la resolució en l’atenció primària, les aliances estratègiques entre hospitals, l’atenció a la cronicitat, el major enfocament cap als pacients o les famílies i la transformació del model.
 
Experiències a la Regió Sanitària Camp de Tarragona
 
Entre els projectes que han aconseguit resultats a la Regió Sanitària Camp de Tarragona que s’han exposat a la jornada d’avui destaquen, entre d’altres, la integració pediàtrica urgent; l’experiència en teledermatologia a Valls; l’atenció al pacient complex a l’Alt Camp o la consulta virtual d’atenció primària i especialitzada implantada al Vendrell.
 
L’experiència realitzada a Calafell mosta com s’ha integrat la salut pública comunitària en el model assistencial. En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública, els serveis de salut de l’Ajuntament i l’atenció primària del municipi de la Xarxa Santa Tecla han col·laborat per tal de dur a terme accions com la revisió dels menús escolars, l’acreditació de restaurants amb distintiu AMED, la realització de marxes nòrdiques i caminades populars per a la població. Totes aquestes actuacions s’han programat de forma conjunta entre els tres actors.
 
Així mateix, pel que fa a la consulta virtual d’atenció primària i especialitzada des de l’Hospital del Vendrell de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, tres àrees bàsiques de salut compten amb quatre especialitats amb interconsulta entre el metge de capçalera i l’especialista. Amb aquesta pràctica el metge de capçalera rep la informació de l’especialista i, el deriva quan és un símptoma més específic i es dóna més seguretat de cara al pacient. Aquest projecte ha suposat fer més eficient i sostenible el sistema i donar una atenció més personalitzada als usuaris. En aquest sentit, també s’ha analitzat l’experiència en teledermatologia i teledermatoscòpia impulsada per l’Hospital Pius de Valls a l’Alt Camp i a la Conca de Barberà.
 
Una altra de les accions dutes al territori és l’aliança estratègica entre diversos hospitals: l’Hospital Universitari Joan XXIII, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l’Hospital Verge de la Cinta i l’Hospital de Bellvitge. En aquest sentit, s’han integrat els dos serveis de cirurgia toràcica dels hospitals Sant Joan de Reus i Joan XXIII i s’ha creat un equip quirúrgic únic coordinat per l’Hospital de Bellvitge. L’equip quirúrgic és itinerant i ha homogeneïtzat l’oferta de la Regió amb una major qualitat per a la població i amb una atenció pròxima a la ciutadania, ja que pot fer les intervencions indistintament a Reus o Tarragona, depenent únicament de la patologia. Aquesta experiència ha permès establir la col·laboració entre centres i equips assistencials per donar una oferta equitativa.
 
Amb relació a l’atenció al pacient crònic complex, els agents implicats en aquest projecte han estat l’ICS, el Pius Hospital de Valls i l’EAP Alt Camp-Oest. Gràcies a aquesta experiència, aquests pacients amb una o més patologies en fases avançades i de difícil maneig que requereixen sovint serveis sanitaris i molta medicació, estan identificats pels proveïdors esmentats i tots tenen accés a la mateixa història clínica del pacient. Aquest fet ha provocat que no s’hagin de repetir proves i que el sistema d’atenció sigui més eficient.
 
Així mateix, s’ha analitzat la integració i participació dels usuaris i les famílies en la gestió de la salut mental al territori, amb una experiència duta a terme per l’Institut Pere Mata i la FECAFAMM (Federació Catalana d’Associacions de Familiars i Persones amb Problemes de Salut Mental). En aquest sentit, s’ha promogut la participació dels familiars i usuaris en la presa de decisions i en l’elaboració del pla terapèutic i s’ha definit la cartera de serveis a les famílies amb atenció individual per part de professionals especialitzats en teràpia familiar, així com també l’atenció multifamiliar –serveis de rehabilitació comunitària i atenció precoç als trastorns psicòtics incipients. A més, s’ha inclòs als usuaris dins la comissió d’investigació de l’Institut Pere Mata.
 
Pel que fa a la integració de l’atenció pediàtrica urgent, tots els proveïdors de la Regió Sanitària Camp de Tarragona hi estan implicats (ICS, SAGESSA, Xarxa Santa Tecla, Pius Hospital de Vall, GIPSS, SEM i l’EAP Alt Camp-Oest) i ha consistit a homogeneïtzar els protocols d’atenció pediàtrica urgent. En tots els hospitals i centres de la Regió s’atenen nadons i infants que arriben a urgències seguint les mateixes pautes. Aquesta experiència ha aportat, a més de la unificació de criteris i l’atenció urgent de forma homòloga, un valor de qualitat i continuïtat assistencial al territori, ja que s’ha assolit un sistema integrat i resolutiu en l’atenció pediàtrica urgent a tots els nivells del territori per mitjà de l’estandardització de processos amb continuïtat assistencial.
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia