Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí clou l'Assemblea General que agrupa els municipis propietaris de boscos a Catalunya

query_builder   7 març 2013 13:49

event_note Nota de premsa

Pelegrí clou l'Assemblea General que agrupa els municipis propietaris de boscos a Catalunya

moment de l'assemblea
moment de l'assemblea
ELFOCAT agrupa ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i altres ens locals de Catalunya propietaris forestals, o que tinguin relació amb els boscos, per millorar la representació dels interessos de les forests municipals
 
Pelegrí ha lloat el Pla de calderes promogut per aquesta Associació i s’ha compromès a fer el possible per trobar finançament a fi de promoure aquestes instal·lacions arreu de Catalunya
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha fet aquesta tarda la cloenda de l’Assemblea General d’ELFOCAT a Montferrer (l’Alt Urgell), entitat que agrupa els ens locals públics amb patrimoni forestal o amb una gran vinculació amb el sector forestal de Catalunya.
 
A Catalunya, hi ha prop de dos-cents municipis propietaris de boscos, amb un total de 365.727 hectàrees de superfície forestal, el 18% de tot Catalunya. La majoria d’aquests municipis es troben al Pirineu i a les Terres de l’Ebre. El principal objectiu d’ELFOCAT és agrupar els ajuntaments, les entitats municipals descentralitzades i altres ens locals de Catalunya, com són els consells comarcals, les diputacions, els consorcis, etc., que siguin propietaris forestals o que tinguin relació amb els boscos. ELFOCAT millora la representació dels interessos dels boscos municipals davant la Generalitat i del món forestal de Catalunya i Europa, i impulsa accions col·lectives de suport als municipis en temes com ara el coneixement i la gestió, la promoció de l’ús de la biomassa forestal local i la regulació de l’accés al bosc.
 
El conseller ha afirmat durant la seva cloenda que des de fa temps “el bosc és una preocupació d’aquest Govern perquè tenim un país amb un dèficit de gestió forestal important”. Per això, el Departament d’Agricultura n’ha fet una prioritat i el mateix conseller ha instat a “fer una gestió forestal conjunta entre les diferents organitzacions forestals per donar valor a la fusta”. Precisament, ha demanat als representants d’ELFOCAT la seva col·laboració per resoldre els dèficits detectats, millorar les condicions dels boscos i reduir-hi el risc d’incendis.
 
Pelegrí, en el decurs de la cloenda de l’Assemblea, ha lloat especialment el Pla de calderes promogut per ELFOCAT com a exemple de trobar les fórmules que facin possible dinamitzar els aprofitaments forestals. Precisament, aquest dilluns el Departament d’Agricultura va convocar la Taula de la Biomassa, Forestal i Agrícola, que pretén acostar el sector primari al mercat de la biomassa i plantejar i desenvolupar conjuntament una nova estratègia per activar aquest mercat i obrir-lo al sector forestal, agroindustrial i turístic, i també al món científic i la recerca aplicada. El conseller s’ha compromès personalment a promoure el consum de la biomassa i “a fer tot el possible per trobar finançament per promoure la instal·lació d’aquestes calderes”.
 
Finalment, Pelegrí ha explicat com l’associacionisme, en aquest cas forestal i públic, ha de contribuir a donar resposta a les demandes del sector pel que fa a la garantia i continuïtat de subministrament de productes i a l’existència d’ofertes més atractives. Així, ha identificat directament l’associacionisme com a element dinamitzador i una de les línies fonamentals en el nou Pla general de política forestal, que està iniciant el seu tràmit d’aprovació.
 
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) donarà suport a ELFOCAT
 
El conseller Pelegrí, com a president del CTFC, ha aprofitat per signar un conveni amb ELFOCAT que recull el compromís del Centre de donar suport a les tasques de gerència i dinamització de l’associació, a la dinamització de projectes conjunts i a les tasques tècniques i administratives.
 
ELFOCAT també podrà utilitzar les instal·lacions del CTFC per al desenvolupament de les seves activitats.
 
El CTFC donarà suport a les tasques de gerència de l’associació i a la dinamització de les activitats previstes mitjançant els treballs d’assistència tècnica d’un enginyer forestal amb dedicació parcial.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

moment de l'assemblea

moment de l'assemblea
JPG | 3758