Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Catalunya, referent estatal i europeu en sanitat vegetal

query_builder   8 març 2013 11:29

event_note Nota de premsa

Catalunya, referent estatal i europeu en sanitat vegetal

FOTO WEB
Imatge de la intervenció del conseller Josep Maria Pelegrí.
 
 
El conseller Pelegrí ha inaugurat la Jornada d’estudis Fruit.Net
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquest matí, a Lleida, l’acte d’inauguració de la Jornada d’estudis Fruit.Net i el lliurament de diplomes en reconeixement als tècnics participants dels comitès tècnics del programa Fruit.Net per la valuosa feina feta durant dos anys d’execució del mateix.
 
Josep Maria Pelegrí ha volgut iniciar la seva intervenció fent paleses tant la necessitat d’una jornada com aquesta per a fer arribar la informació als productors i perquè permet “reconèixer el treball de tots aquells que amb el seu esforç fan possible que el sector fructícola català no es quedi enrere, com la satisfacció del Departament pels resultats obtinguts del programa Fruit.net, que avui tindrem oportunitat de conèixer; perquè el nostre sector fructícola és molt fort, competiu, obert al món i amb elevats nivells de transferència tecnològica, però alhora és un sector on s’imposa constantment noves regles del joc, que demanen fer una adaptació constant i la contínua col·laboració entre tothom. I aquest projecte és un projecte que fa país”.
 
Pelegrí també s’ha referit al repte d’optimitzar l’ús de fitosanitaris i la minimització de residus en la fruita com “una realitat obligada per imposició normativa i per demanda dels mercats, perquè la societat, el consumidor, cada cop demanda més productes sans, segurs, respectuosos amb el medi ambient i de qualitat”, i ha afegit que la sanitat vegetal és un objectiu prioritari per al Departament, per al propi sector, i per a les Universitats. “En sectors dinàmics des dels punt de vista econòmic i amb un gran potencial exportador, com és el de la fruita, no ens la podem jugar i és per això que projectes com el Fruit.Net marquen la línia estratègica d’actuacions en matèria de sanitat vegetal, en què som avui un referent a nivell estatal i a nivell europeu, i gràcies a la participació de tots els agents implicats, som igualment líders en projectes de recerca i transferència en el sector fructícola”.
 
En aquesta línia, el conseller ha destacat que projectes com Fruit.Net “ens permeten anar una passa per endavant dels nostres competidors directes, permet que els productors tinguin ràpidament a la seva disposició eines per a complir la normativa vigent i alternatives a la manca de productes fitosanitaris autoritzats, i facilita la venda de la producció als mercats més exigents; en definitiva, ens permet ser més competitius. Aquest programa es troba en perfecta harmonia amb les noves exigències europees d’aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris, i evitar riscs per a les persones i el medi ambient. La  Directiva europea preveu que les explotacions apliquin, a partir de l’1 de gener de l’any vinent, la Gestió Integrada de Plagues i disposin d’assessorament tècnic. A Catalunya ja fa temps que estem creant els mecanismes per a adaptar-nos-hi, per exemple a través de la participació de tot el sector en la mesa intersectorial; i el programa Fruit.Net va en la mateixa direcció”.
 
En aquest punt, el titular del DAAM ha destacat que per a assolir els objectius de Fruit.Net és bàsic el treball conjunt, i ha remarcat que “el treball en xarxa que es du a terme entre el Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Departament, l’IRTA, les universitats, les ADV i tot el sector està sent exemplar”; i que aquest treball conjunt “ens permet posar en valor l’esforç en la recerca de sistemes alternatius als productes fitosanitaris, com els mètodes no químics, així com unir esforços per a desenvolupar noves tecnologies  que es van desenvolupant i validant al llarg de l’execució del programa. Cada cultiu, poma, pera, préssec i cítrics, compta amb un Comitè Tècnic, que ajuda a assegurar l’èxit del projecte i per tant, a treballar en les línies d’investigació que permeten donar respostes a les necessitats del sector en cada moment i per a cada cultiu”.
 
Josep Maria Pelegrí ha posat la Jornada d’Estudis Fruit.Net d’avui com un exemple d’acció de divulgació d'aquest Programa, i ha reiterat la satisfacció del Departament pel seu resultat del programa i dels 16 estudis que es presentaran, realitzats pels investigadors de l’IRTA i de les universitats, les ADV’s, tècnics del DAAM i d’empreses del sector; els estudis que es presentaran  en quatre blocs, un per a cada cultiu: préssec, cítrics, pera i poma.
 
Pelegrí ha volgut reconèixer molt especialment la feina dels 61 tècnics participants en els comitès tècnics, que “són una mostra de la voluntat de treballar conjuntament i de la mà Departament i sector. Aquest reconeixement, és també una mostra del valor que té la feina feta durant els 2 anys d’execució del Programa i una clara voluntat de continuïtat en la mateixa línia”.
 
El conseller també ha destacat l’espai Fruit.Net que s’ha creat al portal Ruralcat, i que el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM, Domènec Vila, presentarà, a les 13:30 hores, en el marc de la jornada, una eina també inclosa en el pla de transferència del Programa Fruit.Net que ha d’incentivar i dinamitzar la transferència dels resultats obtinguts. Finalment, Pelegrí ha agraït el patrocini de la jornada als seus promotors: l’Associació empresarial de la fruita de Catalunya AFRUCAT, que és una de les institucions promotores de Fruit.Net juntament amb el DAAM i l'IRTA. “En definitiva, són molts i variats els projectes que en l’àmbit de la fructicultura portem entre mans conjuntament sector i administració, però els podem concentrar en un objectiu comú: produccions sanes, segures i apreciades pels consumidors, que ens posicionin en un lloc capdavanter en les vendes als mercats propis i d’exportació. Entre tots ho estem aconseguint”, ha conclòs.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la intervenció del conseller Josep Maria Pelegrí.

Imatge de la intervenció del conseller Josep Maria Pelegrí.
JPG | 1932

`