•    El Departament d'Interior estrena la nova aplicació en l'àrea de protecció civil destinada a missatges personalitzats d'emergència
•    Un nou canal de l’aplicació gencat permet comunicar amb la ciutadania a través de missatges personalitzats (notificacions push).
•    El nou servei, pioner a Europa en l’àmbit de l’administració pública, és un projecte d’innovació en l’atenció i informació ciutadana extensiu a tots        els serveis que ofereix la Generalitat
 

La Generalitat ha posat en marxa una nova funcionalitat de l’aplicació gencat que permet comunicar amb la ciutadania a través de missatges personalitzats (notificacions push) per fer-li arribar comunicacions rellevants segons la seva ubicació. La iniciativa s’emmarca dins de la política d’impuls d’aplicacions per millorar l’atenció ciutadana a través del canal mòbil, promoguda per la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió.

Es tracta d’un projecte d’atenció a la ciutadania, únic a Europa en l’àmbit de l’administració pública, desenvolupat amb la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació que s’emmarca en les estratègies innovadores de governança oberta, per tal com afavoreix noves formes d’interacció basades en les prestacions inherents als mòbils.


Aquesta nova tecnologia obre la porta perquè el ciutadà pugui rebre informació d’aquells serveis de la Generalitat que siguin del seu interès, des de l’inici del període de preinscripció o matriculació, la inauguració d’una exposició, una vaga de trens o la superació dels límits d’ozó en una zona determinada. Aquest canal ofereix a tots els departaments la possibilitat de comunicar de manera personalitzada els seus serveis.

Un primer ús d’aquest canal push és el sistema d’avisos d’emergència de Protecció Civil de la Generalitat. El nou servei és pioner i persegueix informar millor al ciutadà en situacions d’emergència sobre què està succeint, quan, on, i què fer. A més, una novetat del servei respecte a experiències existents a Alemanya o Austràlia és que l’usuari pot triar la recepció d’avisos de Protecció Civil de dues maneres:

-    Segons la ubicació de l’usuari, per mitjà de la geolocalització: si vol rebre els avisos relatius al lloc on es troba en cada moment, o els que afectin tot el territori català.
-    Per subscripció a zones del territori d’interès: si vol rebre els avisos relatius al lloc on viu, on treballa, etc., independentment d’on es trobi en aquell moment.

Activació de les subscripcions
Les subscripcions a les notificacions de Protecció Civil es fan a través de l’aplicació per a mòbils gencat, disponible per a mòbils iPhone i amb sistema Android, a l’apartat de configuració de serveis (WindowsPhone i Blackbery encara no en disposen).
Els ciutadans que s’hi subscriguin rebran en cas d’emergències greus, de les quals calgui informar de manera urgent a la població —en tot el territori o en un lloc determinat, per exemple en cas d’un accident químic—, avisos emergents, dels anomenats push, informant del fet i les instruccions en el cas que sigui necessari (tancar-se a l’edifici més proper, no sortir de casa, evacuar una zona, evitar utilitzar una via concreta, etc.). Els missatges s’emeten des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat o, eventualment, des de la Unitat Mòbil de Protecció Civil de la Generalitat.

Nou servei web de Protecció Civil
A banda del servei de subscripció per rebre notificacions, Protecció Civil de la Generalitat ha creat un nou servei web que permet estar informat sobre totes les notícies de Protecció Civil. S’hi pot accedir mitjançant l’aplicació gencat (que agrega tots els serveis de la Generalitat) o per mitjà del navegador web del mòbil teclejant l’adreça http://gencat.mobi/pcivil

El servei web de Protecció Civil permet consultar les notícies relatives a emergències, com plans activats per risc de nevades, ventades, per accidents químics, etc., i la seva evolució i afectacions; així com les notícies del canal “Actualitat”, que inclouen informacions sobre simulacres, campanyes de sensibilització, etc. A més, el servei inclou un apartat de consells d’autoprotecció per als casos d’emergències, com les onades de calor, risc químic, aiguats i inundacions, incendis forestals, ventades, sismes, nevades, onades de fred, allaus, accidents químics, etc.
Cal recordar que es tracta d’un mètode d’avís a la població complementari als ja existents (sirenes de risc químic, twitter @emergenciescat, a través dels mitjans de comunicació, etc.).

Més informació a l’apartat Reforma de l’administració de la Generalitat al Pla de Govern