• El president ha assegurat que és “ridícul” que l’Estat recorri la declaració de sobirania aprovada pel Parlament i ha dit que “aquests tics recorden èpoques que no són precisament les que ens convenen”
  • El president s’ha reunit a Sant Joan de l’Erm amb els representants de les estacions d’esquí nòrdic de Catalunya, on ha defensat que cal conèixer l’existència d’aquestes estacions “perquè hi ha moltes comarques del nostre país que depenen de la seva viabilitat i vitalitat”
El president s'ha reunit amb els representants de les estacions de l'esquí nòrdic a Sant Joan de l'Erm
El president s'ha reunit amb els representants de les estacions de l'esquí nòrdic a Sant Joan de l'Erm
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest migdia al Govern espanyol que, “en lloc de tants recursos al Tribunal Constitucional, el que aniria bé és que s’asseguessin a la taula a dialogar i a trobar sortides” perquè, “si es respecta la voluntat d’expressar-se del poble de Catalunya, es poden trobar perfectament”. En aquest sentit, Mas ha demanat al Govern central que segueixi l’exemple de països com el Regne Unit o, en el seu moment, el Canadà, “que demostren que tenen un sentit del respecte democràtic molt més aprofundit que l’Estat espanyol”.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat, en declaracions als mitjans de comunicació, que el ordeno y mando el tenen molt fàcil, però no asseure’s a dialogar a una taula, que seria el més fàcil i és el que estem reclamant des de fa temps, i crec que en aquest moment és urgent”.
 
En relació amb el recurs presentat pel Govern central al Tribunal Constitucional contra la declaració de sobirania aprovada pel Parlament, el president ha manifestat que és “ridícul” que s’actuï així, de la mateixa manera que es provoquen “destitucions de fiscals superiors, simplement perquè obren la boca d’una manera lògica i, amb sentit comú, demanen que es deixi votar a la gent”. “Que el Govern tingui aquests tics que recorden èpoques que no són precisament les que ens convenen, no em sembla que sigui la millor via”, ha afirmat. I ha afegit: “Que s’ho facin mirar, reflexionin, s’ho repensin, mirin l’evolució de la població catalana, llegeixin les eleccions del 25 de nombre i, algun dia, i d’alguna forma o altra, s’asseguin a dialogar”.
 
En aquesta línia, el president de la Generalitat ha demanat al Partit Popular que “deixi de furgar cada dia” en el tema del dret a decidir i “s’acostumin a respectar que hi ha una majoria important al Parlament de Catalunya, fruit de les eleccions, que el que té és un mandat perquè Catalunya vagi prosseguint el seu camí pel dret a decidir el seu futur”.
 
El president també ha comentat el relleu de Joan Prat com a delegat de la Generalitat a Brussel·les, aclarint que Prat no ha estat destituït, sinó que “ell va renunciar a la seva responsabilitat i em va demanar que li busquéssim un relleu”.
 
 
Reunió amb els responsables de les estacions d’esquí nòrdic
 
El president ha fet aquestes declaracions des de l’estació d’esquí de Sant Joan de l’Erm, a l’Alt Urgell on, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha mantingut una reunió de treball amb els responsables de les estacions d’esquí nòrdic de Catalunya.
 
El cap de l’Executiu ha volgut destacar que la reunió ha de servir per “tenir una trobada tranquil·la amb els responsables de les estacions d’esquí nòrdic, poder parlar de les seves problemàtiques i, sobretot, donar un missatge que aquestes estacions també existeixen”. “Hi ha gent que ja hi és fidel, però és bo que se sàpiga l’existència d’aquestes estacions perquè hi ha moltes comarques del nostre país que depenen de la viabilitat i vitalitat de les estacions d’esquí en general i també de les de fons”, ha subratllat.
 
Preguntat sobre la Candidatura Barcelona-Pirineu 2022, el president ha declarat que el Govern ja va expressar que hi donaria suport i que “el que ha de fer és ser-hi al costat i veure quines possibilitats reals hi ha que vagi endavant”, perquè, en cas que la candidatura s’aconseguís, ha subratllat que “les comarques que més afavorides en sortirien serien les del Pirineu”.
 
En referència a la candidatura, també ha assegurat que “els requeriments econòmics que significa en aquest moment no són fàcils d’assumir”, perquè “les prioritats estan en els serveis essencials de cara a la població”, però, malgrat això, ha remarcat que aquesta situació “no vol dir que no hi puguem estar al costat”.
 
A la reunió també hi han participat el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; el delegat territorial de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; el president de la Mancomunitat de municipis per a la promoció de l’esquí nòrdic, Albert Batalla; el president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanta (ACEM), Xavier Nolla, així com els alcaldes dels municipis que disposen d’estació d’esquí nòrdic i membres de la Mancomunitat.
 
Actualment, Catalunya disposa de set estacions d’esquí nòrdic, totes de propietat municipal i integrades dins de la Mancomunitat per a la promoció de l’esquí nòrdic: Lles, Aransa i Guils Fontanera, a la Cerdanya; Sant Joan de l’Erm i Tuixent-La Vansa, a l’Alt Urgell, i Virós-Vallferrera i Tavascan, al Pallars Sobirà. Sant Joan de l’Erm, situada al municipi de Montferrer i Castellbò, és la primera estació d’esquí nòrdic catalana i disposa de 40 km de pista.  
 
El programa del president a l’Alt Urgell ha finalitzat amb una visita a l’Ajuntament de Montferrer-Castellbó.

2  

Imatges

Reunió amb els representants de les estacions d'esquí nòrdic

Reunió amb els representants de les estacions d'esquí nòrdic 696

Estació de Sant Joan de l'Erm

Estació de Sant Joan de l'Erm 591