• El Govern explica el seu posicionament sobre el futur de la Corporació Catalana de  Mitjans Audiovisuals
 
  • La cambra catalana vota interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei espanyola que fixa un tipus 0 als dipòsits bancaris
 
El ple del Parlament votarà obrir el diàleg amb el Govern espanyol per fer possible la celebració d’una consulta sobre el futur de Catalunya. La iniciativa, a proposta del PSC, comptarà amb el suport dels partits que van aprovar la declaració de sobirania del Parlament (CiU, ERC i ICV). Amb aquesta votació, el dret a decidir amplia el seu suport parlamentari, gràcies a l’adhesió dels socialistes catalans: més de dues terceres parts del Parlament mostraran el seu suport a la celebració d’una consulta sobre el futur de Catalunya. Aquesta iniciativa, que obre la porta al procés de transició nacional, ja es va presentar al Congrés dels Diputats, però no va poder prosperar per l’oposició dels dos grans grups del Congrés, PP i PSOE.  De totes maneres, l’obertura del diàleg amb el Govern espanyol per celebrar una consulta sobre el futur de Catalunya comptarà amb el suport d’una àmplia majoria de la Cambra catalana.
 
Al marge d’aquesta iniciativa, el Parlament també votarà l’obertura d’un procediment per a la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de l’Estat 16/2012, a proposta d’ERC.  Aquesta llei, aprovada el mes de desembre passat a les Corts espanyoles, preveu diverses mesures tributàries dirigides a la consolidació de les finances públiques i l’impuls de l’activitat econòmica, entre elles, la prevista a l’article 19, que regula l’impost sobre els dipòsits bancaris i fixa un tipus impositiu 0. D’aquesta manera, el Govern espanyol, amb el vistiplau de les Corts, va invalidar el decret del Govern de la Generalitat que fixa un gravamen sobre els dipòsits bancaris. Cal recordar que aquest decret de l’Executiu català va ser validat pel Parlament de Catalunya i busca augmentar els ingressos de la Generalitat per tal d’eixugar el dèficit i reduir l’impacte de les retallades.
 
Sessió de control al Govern
 
Abans de la votació d’aquestes iniciatives, se celebrarà la sessió de control al Govern, on el conseller de la Presidència, Francesc Homs, respondrà una pregunta sobre el tancament de les delegacions territorials de TV3. També en parlarà en una interpel·lació sobre el futur de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El conseller de la Presidència pujarà dues vegades a la tribuna del Parlament durant la sessió de control al Govern, ja que també parlarà sobre el futur projecte de llei sobre l’Acció i el Servei Exterior de l'Estat i les seves implicacions per la política exterior de la Generalitat de Catalunya, un tema sobre el qual també serà interpel·lat.
 
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, explicarà el paper del Govern davant la situació de la planta d’ERCROS a Flix. La setmana passada, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir amb l’alcalde i amb representants del comitè d’empresa d’ERCROS. Després de la trobada, el cap de l’Executiu va mostrar la seva voluntat que “ERCROS tingui una actitud positiva”. El conseller d’Empresa i Ocupació també parlarà sobre les negociacions que el Govern ha dut a terme amb l’empresa Power Controls, de Sant Vicenç de Castellet, per al manteniment dels llocs de treball, o sobre les multes lingüístiques.
 
Al marge d’Homs i Puig, altres consellers també participaran a la sessió de control al Govern. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, parlarà de les prestacions econòmiques per cures en l’entorn familiar i sobre l’actuació del govern espanyol en relació al 0,7%de l’IRPF destinat a finalitats socials. A més a més, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, detallarà les polítiques educatives de l’executiu català; el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, sobre l’actuació del director general dels Mossos, Manel Prat; el conseller de Justícia, Germà Gordó, explicarà els objectius en relació al protocol d’actuació per la pèrdua d’habitatge signat per diferents institucions; la vicepresidenta Joana Ortega valorarà la Comissió InterMediterrània i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Natural, Josep Maria Pelegrí, detallarà l’augment de les exportacions en el sector de la indústria agroalimentària.
 
Un cop acabades les preguntes als consellers del Govern s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur  Mas, prevista pels volts de les 11 hores.
 
El ple d’aquesta setmana també elegirà tres membres del Consell de Garanties Estatutàries.