La consellera recorda que “si la Generalitat hagués destinat l’any passat els mateixos recursos que l’Estat en el finançament de la llei de dependència un 53% de les persones ateses no s’haurien pogut beneficiar d’aquesta atenció”

“La prioritat del Govern de la Generalitat pel que fa a la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència és incorporar nous beneficiaris al sistema”. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha respost així a la pregunta del PPC en el transcurs de la sessió de control al Govern, en el Ple celebrat avui al Parlament. Munté ha insistit que “en aquests moments és prioritari atendre el màxim de persones en situació de vulnerabilitat”.
 
La consellera ha explicat que “com a conseqüència de l’ofec econòmic al que ens té sotmesos el Govern de l’Estat, amb els incompliments constants i les retallades, l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials es veu obligat a gestionar els recursos amb els quals compta prioritzant les necessitats de les persones més vulnerables”.
 
En el cas de la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, la consellera ha destacat que “s’està prioritzant l’atenció a les persones en situació de dependència, és a dir, el pagament de les actuals mensualitats amb la voluntat d’atendre el màxim de persones, encara que això pot implicar posposar, esperem que pel mínim de temps possible, el pagament de determinats endarreriments”. En aquest sentit, la titular de Benestar Social i Família s’ha mostrat convençuda que “tots compartim el convenciment que, davant la manca de recursos suficients, el més important és donar atenció a les persones en situació de dependència”.
 
Neus Munté també ha recordat al Grup Popular que és l’Estat espanyol qui amb els seus incompliments està posant en greu perill la sostenibilitat del sistema de la dependència. En aquest sentit, la consellera ha insistit que aquesta Llei va néixer mal finançada i mal dimensionada i alhora va significar una invasió de les competències de la Generalitat. Munté ha destacat que “malgrat tot el Govern català ha actuat sempre amb responsabilitat i ha treballat per garantir l’atenció a les persones”.
 
Un compromís que segons la consellera suposa que “Catalunya hagi hagut de fer un sobreesforç per compensar l’aportació que l’Estat no hi destina. Aquest fet ha comportat que el finançament públic de la Llei en el darrer any hagi estat del 79,12% per part de la Generalitat i del 20,88% per part de l’Estat”.
 
La consellera ha recordat que “si bé Estat i Generalitat mai han anat a parts iguals, tal com hauria de ser segons estableix la Llei, la reforma del text aprovada el juliol pel Consell de Ministres ha accentuat encara més aquest paper desigual de les dues Administracions”. En aquest sentit, ha insistit que el Govern espanyol va decidir l’any passat de manera unilateral situar el finançament pel nivell acordat a 0 –fet que va suposar per a Catalunya 48 milions d’euros menys–, i va rebaixar un 15% la prestació per als cuidadors no professionals. Una rebaixa important dels ajuts directes tant a les persones com a les Comunitats Autònomes.
 
La consellera ha volgut recordar que “si la Generalitat hagués destinat l’any passat els mateixos recursos que l’Estat en el finançament de la llei un 53% de les persones ateses no s’haurien pogut beneficiar d’aquesta atenció”.
 
 
Dades sobre la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a Catalunya
 
El Departament de Benestar Social i Família va fer pública a 31 de desembre de 2012 la darrera actualització de les dades de la Llei de la dependència a Catalunya, que xifra en 204.235 les prestacions i els serveis en actiu per un total de 158.589 persones beneficiàries.
 
Pel que fa a les sol·licituds inicials de valoració, han estat resoltes un 98,4% així com també s’han resolt un 93,5% de les revisions de grau. Del total de Programes Individuals d’Atenció (PIA) realitzables, se n’han resolt un 92,5%.
 
Aquestes dades es poden consultar al web del Departament de Benestar Social i Família, que les actualitza regularment per tal de transmetre la informació pública a tots els actors i persones interessades (www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/dependencia/dades).