Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

govern

Catalunya assumeix la presidència de l'Assemblea de Regions Europees productores de Fruites, Llegums i Hortalisses (AREFLH)

El president de l'AREFLH és el president de la regió, en aquest cas de Catalunya, qui atorga el mandat al responsable de la cartera d'Agricultura, el conseller Josep Maria Pelegrí

query_builder   14 març 2013 16:50

event_note Nota de premsa

Catalunya assumeix la presidència de l'Assemblea de Regions Europees productores de Fruites, Llegums i Hortalisses (AREFLH)

El president de l'AREFLH és el president de la regió, en aquest cas de Catalunya, qui atorga el mandat al responsable de la cartera d'Agricultura, el conseller Josep Maria Pelegrí

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha participat avui, a Nantes, en l’assemblea general de l’AREFLH (Assemblea de les Regions Europees productores de Fruites, Llegums i  Hortalisses ), en què s’ha escollit Catalunya com a presidenta d’aquest organisme, càrrec que té una durada de tres anys, seguint una rotació entre els principals països productors.
El conseller Pelegrí amb altres membres de l'AREFLH
El conseller Pelegrí amb altres membres de l'AREFLH
En la seva intervenció prèvia davant l’assemblea general celebrada avui, Josep Maria Pelegrí ha presentat els objectius i el full de ruta de la candidatura de Catalunya a la presidència de l’AREFLH, que se centra a donar impuls polític a l’entitat, reforçar la implicació del sector productiu, ampliar l’AREFLH, cercar noves participacions en els programes comunitaris, i estabilitat pressupostària.
 
Així, Pelegrí ha destacat que cal tenir en compte que l’AREFLH està integrada per un conjunt re regions productores de fruites, hortalisses, flor i planta ornamental, i oli d’oliva, i que el principal objectiu és la defensa dels interessos dels productes, “una defensa en la qual és fonamental un impuls polític que permeti accedir als estaments institucionals europeus que decideixen els mecanismes de la política agrícola de la Unió Europea, un impuls que s’ha de centrar, fonamentalment, en l’actuació dels qui assumim responsabilitats polítiques, però comptant sempre amb el suport del sector productiu”.
 
El conseller ha assenyalat que l’AREFLH ofereix al sector mecanismes d’anàlisi i d’informació molt importants per a les seves organitzacions, i cal continuar en la línia participativa, d’intercanvi d’experiències que beneficiïn la competitivitat del sector, del que l’entitat representa aproximadament la meitat de la producció europea. Pelegrí ha afegit que l’entitat encara té marge de creixement i cal potenciar la seva capacitat de convocatòria oferint la participació d’altres regions europees del sector que encara no en són membres; “i estic pensant fonamentalment en regions dels nous estats membres de la Unió, procedents de l’est europeu, i també altres regions del centre d’Europa”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha manifestat la necessitat que l’AREFLH aprofiti els instruments que ofereix la Política Agrària Comuna (PAC), i en particular l’increment pressupostari que la reforma suposarà en l’àmbit de la R+D+i. “Disposem de prou experiència en les nostres organitzacions professionals i en les nostres administracions, el que ens permet presentar propostes multiregionals atractives. Això suposaria un clar benefici per a la solució de problemes als que s’enfronta el sector, així com una font d’ingressos suplementaris que faciliti un finançament estable de la nostra estructura administrativa”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha volgut incidir en les dificultats pressupostàries de les administracions, que afecten en major o menor mesura la majoria dels pressupostos, per a afirmar que “no hem de permetre que aquesta situació, que tots volem passatgera, afecti la nostra capacitat de desenvolupar accions polítiques i de cooperació repercutint negativament en el sector; per la qual cosa hem de cercar fórmules imaginatives que permetin una estabilitat pressupostària i, en aquest sentit, em permeto manifestar-los el meu suport a la proposta d’una major implicació financera de les associacions de productors en les finances de l’ AREFLH”.
 
El conseller ha ofert a l’AREFLH compromís, transparència, disponibilitat d’estructura administrativa a Barcelona i a Brussel·les, i capacitat política, afirmant que, “malgrat les actuals dificultats financeres de l’administració catalana, ha arribat el moment d’assumir el compromís de presidir l’associació dedicant-hi atenció, estructura i capacitat política que poso a la seva disposició. Som una important regió productora i això ha de repercutir en benefici dels interessos generals del sector europeu. A més, em proposo que les decisions que s’adoptin siguin participades al màxim nivell que permetin els estatuts, tenint compte el principi de transparència de la gestió administrativa; poso a disposició de l’AREFLH l’estructura administrativa del meu Departament d’Agricultura i de la Delegació del Govern de Catalunya a Brussel·les per a aquelles accions que ho requereixin. El Govern de Catalunya manté entre les seves prioritats l’acció exterior, la interrelació amb altres regions europees i la defensa dels interessos de l’estructura productiva i suport a la competitivitat; i tinc el compromís, com a membre del Govern, de desenvolupar aquestes prioritats, i això és el que em proposo també des de la plataforma que ofereix la presidència de l’AREFLH si vostès m’ofereixen la seva confiança”, ha conclòs.
 
AREFLH és un lobby que agrupa les principals regions europees productores de fruits i hortalisses, de plantes ornamentals i oli d’oliva. Actualment en formen part 26 regions de Bèlgica, França, Grècia, Itàlia, Portugal i l’Estat espanyol. Aquest lobby va néixer el 1999, i Catalunya en forma part des del 2001. La participació del Departament d’Agricultura en el lobby, per delegació del President de la Generalitat, és molt activa, formant part del bureau de direcció. El president de l’AREHLH és el president de la regió, en aquest cas de Catalunya, qui atorga el mandat al responsable de la cartera d’agricultura, el conseller Josep Maria Pelegrí.
 
Els objectius fonamentals de l’ens són: representar i defensar els interessos econòmics i socials dels sectors hortofructícoles, oleícoles i de l’horticultura davant de les instàncies europees i mundials; afavorir els intercanvis d’experiències i projectes comuns entre regions i organitzacions professionals; i ser organisme de propostes sobre els principals assumptes que condicionen el futur de les produccions d’aquests sectors.
 
Val a dir que Barcelona acollirà una de les tres reunions anuals de l’AREFLH.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Imatges

El conseller Pelegrí amb altres membres de l'AREFLH

El conseller Pelegrí amb altres membres de l'AREFLH 1081