La vicepresidenta amb el president de la Toscana, Enrico Rossi, i el president de l'IEMed, Senén Florensa
La vicepresidenta, Joana Ortega, amb Enrico Rossi i Senén Florensa
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presentat el Pla de treball de la Comissió Intermediterrània durant  el primer el Buró Polític de la CIM des que Catalunya va accedir a la presidència l’octubre de 2012. L’ha acompanyat el director general de Relacions Exteriors, Francesc de Paula Gambús.
 
Abans de la presentació, la vicepresidenta, Joana Ortega s’ha reunit amb el president de la regió Toscana, Enrico Rossi, amb qui ha presidit el Buró Polític de la CIM a Florència. Durant la trobada, han comentat les polítiques econòmiques i d’incentivació de l’economia que ambdues administracions estan duent a terme. Després de les eleccions italianes, els dos responsables han coincidit que “davant l’antipolítica i les crisis econòmica i social el que cal és més política”.
 
Pla de treball de la Comissió Intermediterrània
 
La vicepresidenta, Joana Ortega, que ha presentat els objectius i estratègies pels propers dos anys al si de la Comissió, ha destacat que cal avançar en aspectes sectorials clau pel desenvolupament de les regions del Mediterrani com els transports, amb una atenció especial als corredors; la política marítima i l’agrícola; les qüestions lligades a l’accés a l’aigua i a l’eficiència energètica; la promoció de la cultura i el turisme; la cooperació territorial, i el suport a les pimes i a les polítiques d’ocupació.
 
La vicepresidenta ha ofert la disponibilitat de la Comissió que presidirà durant els propers dos anys per treballar en un nou projecte sobre capacitació d’electes i funcionaris de l’administració pública regional i local que es podria dur a terme el 2014. Joana Ortega ha expressat que espera que “aquesta iniciativa sigui de gran utilitat per a les regions de la ribera sud com a suport al procés de descentralització i transició democràtica i per aprofitar tot el potencial de les regions de la CIM en la posada en marxa del projecte”.
 
Amb l’objectiu de reforçar les relacions amb la Unió per la Mediterrània (UpM), Ortega ha informat de la possibilitat d’establir un acord formal amb aquesta institució per tirar endavant projectes de cooperació interregional a la Mediterrània.
 
En el marc del Buró Polític de la CIM a Florència han tingut lloc diverses ponències sobre el nou marc financer plurianual, l’enfocament macro-regional per a la Mediterrània i el futur de la cooperació territorial euromediterrània que ha comptat amb la participació del president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Senén Florensa.
 
La Comissió Intermediterrània és una de la sis comissions geogràfiques de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa. La CIM va ser creada el 1990 per expressar els interessos comuns de les regions de la Mediterrània en importants negociacions europees. L’abast de la seva missió es va ampliar posteriorment per incloure qüestions relatives a totes les regions perifèriques de la Mediterrània, sobretot després de la Declaració de Barcelona de 1995 i de l’impuls de la Unió per la Mediterrània (UpM).

1  

Imatges

La vicepresidenta, Joana Ortega, amb el president de la Toscana, Enrico Rossi, i el president de l'IEMed, Senén Florensa

La vicepresidenta, Joana Ortega, amb el president de la Toscana, Enrico Rossi, i el president de l'IEMed, Senén Florensa 537