Cultura

El Departament de Cultura i la Fundació Foto Colectania presenten una mostra de fotografies de Manel Armengol dels anys setanta a Espanya, els EUA i la Xina

query_builder   18 març 2013 14:31

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura i la Fundació Foto Colectania presenten una mostra de fotografies de Manel Armengol dels anys setanta a Espanya, els EUA i la Xina

  • L’exposició recull 75 imatges del fotògraf català Manel Armengol en una època plena d’incerteses i de canvis fonamentals en la història d’aquests tres països
  • S’inaugurarà el 22 de març a Vilanova i la Geltrú i posteriorment es podrà visitar a l’Hospitalet de Llobregat, Igualada i Girona en el marc del programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura
  • La mostra, integrada per imatges del fons de Fundació Foto Colectania, es podrà veure per primera vegada a Catalunya després d’haver-se exhibit a Lisboa
Fotografia de l'acte
La coordinadora de Creativitat i Innovació del Departament de Cultura, Conxita Oliver; el director de la Fundació Colectania, Pepe Font de la Mora; el fotògraf Manel Armengol; la comissària de la mostra, Irene de Mendoza, i la  regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú, Marijó Riba, han presentat avui l’exposició itinerant “Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina”.
 
Produïda per Fundació Foto Colectania, la mostra reuneix 75 fotografies de Manel Armengol preses a finals dels anys setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina. Aquesta va ser una època intensa, plena d’incerteses i de canvis fonamentals en la història d’aquest països, que Armengol va saber captar a partir d’una mirada personal i profunda.
 
L’exposició s’inaugurarà el 22 de març a Vilanova i la Geltrú i posteriorment es podrà visitar també a l’Hospitalet de Llobregat, Igualada i Girona, en el marc del programa d’exposicions itinerants que el Departament de Cultura ofereix als municipis amb l’objectiu de difondre les arts contemporànies en el conjunt del territori català i fer-les més properes a tota la ciutadania.
 
La mostra, integrada per imatges que pertanyen a la col·lecció de la Fundació Foto Colectania, es va exposar a l’Arquivo Municipal de Lisboa / Arquivo Fotográfico l’any 2009.
 
 
Inauguració a Vilanova i la Geltrú
A la Gran Muralla, 1979
'A la Gran Muralla', 1979. © Manel Armengol / Vegap
“Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina” s’inaugura el proper 22 de març, a les 19 hores, al Centre d’Art Contemporani LA SALA, de Vilanova i la Geltrú, on es podrà veure fins al 26 de maig.
 
Per complementar l’exposició, des de LA SALA han organitzat la taula rodona “La fotografia, un arma carregada de futur. Seguint les passes de la premsa gràfica, de la transició democràtica a la crisi actual”. Aquesta activitat tindrà lloc el dia 9 de maig, a les 19 hores, i comptarà amb la participació de Manel Risques, professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, i Marcel·lí Saenz, fotògraf de premsa, i amb la participació com a moderadora de Laura Terré, historiadora de la fotografia.
 
A més, s’organitzaran visites comentades el 24 de març, 28 d’abril i 26 de maig a les 12 hores; visites comentades per a grups amb reserva prèvia, i visites escolars per a tots els cicles educatius, també amb reserva prèvia.
 
 
El recorregut de l’exposició
Aquesta és la catorzena mostra itinerant que el Departament de Cultura produeix i ofereix als municipis amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals. LA SALA de Vilanova i la Geltrú serà el primer centre on es podrà visitar l’exposició, que posteriorment s’allotjarà al Museu de l’Hospitalet de Llobregat, (13 de juny - 8 de setembre), al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia (20 de setembre - 20 d’octubre) i al Centre Cultural La Mercè de Girona (novembre – desembre 2013).
 
La mostra s’inclou dins del programa d’exposicions itinerants que el Departament ofereix a espais expositius, centres d’art i museus de titularitat municipal amb l’objectiu de difondre les arts contemporànies en el conjunt del territori català i fer-les més properes a tota la ciutadania. En el cas de les arts visuals, el programa pretén reforçar l’activitat cultural dels municipis, fer més accessible l’art contemporani posant un èmfasi especial en la difusió del patrimoni contemporani públic de museus i col·leccions i augmentar l’interès ciutadà per aquest art.
 
 
La Fundació Foto Colectania
Creada a Barcelona l'any 2002, Fundació Foto Colectania és una entitat privada sense ànim de lucre, que té com a finalitat difondre la fotografia i el col·leccionisme. Compta amb un fons de més de 3.000 obres de fotògrafs espanyols i portuguesos, des de 1950 fins a l'actualitat. La fundació s'encarrega de la seva conservació, divulgació i estudi. Foto Colectania organitza tres exposicions temporals cada any, amb l'objectiu de presentar algunes col·leccions públiques i privades importants, així com de cridar l'atenció sobre autors i obres i establir relacions d'afinitat entre fotògrafs. També organitza activitats de divulgació per donar a conèixer diferents aspectes de la fotografia i el col·leccionisme.

6  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Exposició "Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina"

Dossier de premsa: Exposició "Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina"
PDF | 966

Fotografia: 'A la Gran Muralla', 1979. © Manel Armengol / Vegap

Fotografia: 'A la Gran Muralla', 1979. © Manel Armengol / Vegap
JPG | 1303

Fotografia: 'Actuació policial contra manifestants', 1976. © Manel Armengol / Vegap

Fotografia: 'Actuació policial contra manifestants', 1976. © Manel Armengol / Vegap
JPG | 1436

Fotografia: 'Coffee-Shop, California', 1977. © Manel Armengol / Vegap

Fotografia: 'Coffee-Shop, California', 1977. © Manel Armengol / Vegap
JPG | 1440

Fotografia de la presentació

Fotografia de la presentació
JPG | 1100

Fotografia de la presentació

Fotografia de la presentació
JPG | 907