• El cap de l’Executiu ha lliurat aquest vespre els Premis Nacionals de Recerca 2012, que reconeixen l’activitat investigadora dels científics vinculats al nostre país
Premis Nacionals de Recerca
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que, si avui Catalunya disposés “dels recursos que genera el propi país amb el seu esforç i talent, i tingués més capacitat de decisió per subratllar el perfil propi, aquest futur que es presenta amb incerteses el tindríem molt més segur”.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge en l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2012, en el decurs del qual ha destacat l’exitosa trajectòria de Catalunya en el camp de la recerca i la innovació.  Durant el seu discurs, Mas ha subratllat que el país ha evidenciat que “tenim la infraestructura i els centres de recerca, i que són bons; les universitats, que cada cop són millors, i tenim el talent”, i que aquesta és la realitat que s’ha d’imposar davant els interrogants que ens fan dubtar de si aquesta trajectòria es podrà mantenir malgrat les circumstàncies adverses.
 
Després de lliurar els premis, que són les màximes distincions que s’atorguen en l’àmbit de la recerca a Catalunya, el president Mas ha volgut fer notar els grans avenços que ha fet el nostre país en aquest camp i constatar que, “especialment en el camp de la recerca, ha estat una història d’èxit molt positiva”.
 
Per demostrar aquest bon moment científic que viu el nostre país, el cap de l’Executiu ha comparat les xifres actuals amb les de 20 anys enrere, remarcant que Catalunya, que només representa un 0,1% de la població de tot el món, “ha passat de representar el 0,4% de la producció científica a nivell mundial, fa dues dècades, a l’1% actual”.
 
El president de la Generalitat també ha subratllat el fet que Catalunya es va endur l’any passat el 60% de les ajudes en recerca que la Unió Europea va atorgar a tot l’Estat espanyol i que el nostre país és el destinatari del 30% del programa marc que l’European Research Council dóna a l’Estat.
 
Proves com aquestes, ha assegurat, són l’evidència que, “en moments de grans dificultats i dubtes, s’està avançant en aquest terreny, i no només amb reconeixements interns com el d’avui, sinó també per la via pràctica dels fets, que no admeten dubte”.

El president ha assegurat que el Govern seguirà treballant perquè “aquest ritme i aquesta trajectòria positives no es perdin i es prioritzin, alhora que tota aquesta bona base es vagi reforçant”.
 
Reconeixement a l’activitat investigadora
La gala de lliurament dels Premis s’ha celebrat aquest vespre al Teatre Nacional de Catalunya, amb la presència també del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell i el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, entre d’altres autoritats
 
La Generalitat, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, ha reconegut l’activitat investigadora dels científics vinculats al nostre país. Aquests guardons són les màximes distincions que s’atorguen en l’àmbit de la recerca a Catalunya i, a més de premiar la investigació, han distingit la col·laboració entre el sector públic i privat, les accions de mecenatge i la divulgació científica a través dels mitjans de comunicació.
 
Enguany, els guardonats han estat:
 
- Premi Nacional de Recerca: Carles Simó, catedràtic de Matemàtica Aplicada de la Universitat de Barcelona i enginyer industrial per la ETSEIB. S’ha distingit per reforçar l’aplicació dels avenços de les matemàtiques en àmbits d’alt impacte socioeconòmic com ara el disseny de missions espacials o la mecànica celeste (l’estudi dels moviments dels astres pels efectes gravitatoris d’altres cossos celestes).
 
- Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Ben Lehner, biòleg, professor d’investigació ICREA al Centre de Regulació Genòmica (CRG).
 
- Premi Nacional al Partenariat Público-Privat en Recerca i Innovació: Henkel, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 
- Premi Nacional de Mecenatge Científic: Pere Balsells, empresari català resident als EUA i promotor de diferents programes de beques en enginyeries.
 
- Premi Nacional de Comunicació Científica: La Vanguardia.
 
Durant el seu parlament, el president Mas ha dit als guardonats que la societat catalana “no només us reconeix, sinó que també us agraeix, la contribució que feu i la trajectòria remarcable que teniu”. El treball de cada un dels premiats, ha assegurat, serveix “de referent de cara a molta altra gent que busca camins de futur en un context ple d’incerteses”, i aquests exemples, “en aquests moments, són més importants que mai”.
 
El jurat dels premis ha estat format pel secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; el director general de Recerca, Josep M. Martorell; el president de la Fundació Parc Taulí, Ramon Pascual, l’investigador i exdirector del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Miguel Beato; el director general de la Corporació Sanitària Clínic, Joan Rodés; el catedràtic d’Economia de la UAB, Salvador Barberà; el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Jordi Isern, i el catedràtic del Departament d’Història Contemporània de la UAB, Albert Balcells. El secretari ha estat el director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Enric Claverol.
 
Nota: S'adjunta un document amb els currículums dels premiats en l'edició d'enguany

2  

Imatges

Fotografia de família

Fotografia de família 888

El president conversa amb Carles Simó, Premi Nacional de Recerca

El president conversa amb Carles Simó, Premi Nacional de Recerca 1251

1  

Vídeos

Vídeo amb declaracions del President Mas

2  

Fitxers adjunts

CV dels premiats

CV dels premiats
PDF | 1120

Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Ben Lehner

Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Ben Lehner
JPG | 1492