El 2012 s’han format 10.129 parelles noves i s’han adherit al programa 692 entitats i 2.281 establiments comercials
Logotip 10 anys
El programa Voluntariat per la llengua, impulsat pel Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, celebra enguany els 10 anys d’existència amb un balanç global de 71.478 parelles lingüístiques. Per commemorar-ho s’han programat diverses activitats i s’ha dissenyat un logotip especial.
 
El Voluntariat per la llengua és un programa que posa en contacte persones que tenen coneixements bàsics de català (aprenents) amb persones que el parlen de manera habitual (voluntaris) per tal que puguin parlar en un context real.
 
El darrer any s’han format 10.129 parelles lingüístiques. També s’han adherit al programa 692 entitats (un 7 % més que l’any anterior) i 2.281 establiments comercials (un 13 % més), fet que confirma l’arrelament social del programa.
 
Pel que fa a inscripcions, també en el darrer any, 7.597 persones han participat per primer cop en el programa. D’aquestes, 4.875 han estat aprenents i 2.722, voluntàries. Hi han participat 5.471 dones i 2.126 homes.
 
El 2012 s’han programat un 39 % més d’activitats culturals i socials al voltant del programa, que l’any 2011. En total s’han organitzat 1.287 activitats en què han participat 55.476 persones. El Voluntariat per la Llengua s’ha estès a l'àmbit esportiu mitjançant el Pla "Mou-te en català" en col·laboració amb la Secretaria General de l’Esport i de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
 
 
Eina de cohesió social
El Voluntariat és un programa que afavoreix la cohesió social mitjançant la llengua i ha esdevingut un instrument útil per a l’acolliment de la població immigrada.
 
Així, els aprenents són persones joves, d’entre 30 i 39 anys, majoritàriament d’origen estranger. En concret, un 64% dels aprenents són estrangers, un 23% de la resta de l’Estat Espanyol, un 8,2% de Catalunya i un 8,2% no especifica el seu origen. La majoria dels estrangers provenen d'Amèrica del Sud, amb un 42,3%, i, en menor mesura, del Nord d'Àfrica, amb un 16,5%; de la Unió Europea, amb un 14,9%; i de l’Amèrica Central, amb un 10%.
 
Els voluntaris tenen una mitjana d’edat més gran que la dels aprenents ja que estan en la franja d’entre 50 i 65 anys. Un 84,5%  provenen de Catalunya; un 6,7% de l’Estat Espanyol; un 3,6% són d’origen estranger i un 5’3% no dóna informació sobre la seva procedència. En els últims anys s’ha observat la participació de persones que van començar com a aprenents i actualment fan de voluntaris.
 
 
Una referència internacional
El Voluntariat forma part de les línies estratègiques en política lingüística que impulsa el Departament de Cultura, la que promou el coneixement entre la ciutadania i la que en fomenta l’ús en tots els àmbits.
 
Més enllà de Catalunya, el programa s’ha implantat a les Illes Balears, al País Valencià, a Andorra i a la Vall d’Aran per a l’occità. També ha tingut ressò internacional amb propostes similars a la província de Bolzano (Itàlia) i a la regió de Flandes (Bèlgica).
 
L'any 2005, el programa Voluntariat per la llengua va ser reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l’aprenentatge d’una llengua que s’estaven portant a terme a la Unió Europea.