• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha presidit aquesta tarda la signatura d’un conveni de col·laboració entre les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida per compartir serveis en l’àmbit internacional i coordinar l’estratègia europea
  • Homs destaca “el ferm compromís de Catalunya amb Europa” i assegura que amb el conveni es planta ”una llavor del futur servei d’acció exterior del país”
  • L’acord no suposarà cap cost econòmic afegit, ja que s’aprofitaran l’estructura i els serveis internacionals que actualment presta la Diputació de Barcelona
  • L’acte ha comptat amb la presència dels presidents de les quatre diputacions: Salvador Esteve, Barcelona; Josep Poblet, Tarragona; Joan Giraut, Girona, i Joan Reñé, Lleida
Imatge de la signatura
Imatge de la signatura
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presidit aquesta tarda la signatura d’un conveni de col·laboració entre les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida per compartir serveis en l’àmbit internacional i coordinar l’estratègia europea. L’acte ha comptat amb la presència dels presidents de les quatre diputacions: Salvador Esteve, Barcelona; Josep Poblet, Tarragona; Joan Giraut, Girona, i Joan Reñé, Lleida.
 
El conseller Homs ha destacat “el ferm compromís de Catalunya amb Europa” i ha assegurat que amb el conveni signat avui es planta “una llavor del futur servei d’acció exterior del país”. Per al conseller, “l’acció exterior no s’entén si no és mancomunada” ja que “quan defensem els nostres interessos i ens presentem a fora ho fem en favor del conjunt del país, sense tenir en compte quina administració som”, ha assegurat.
 
L’acord representa un pas més en el full de ruta que s’ha marcat el Govern per reforçar l’acció exterior en tres àmbits: donar suport a la internacionalització de l’economia catalana; donar a conèixer al món la realitat econòmica catalana; i traslladar les aspiracions de Catalunya basades en l’exercici democràtic del dret a decidir
 
Homs ha recordat que el Govern promourà aquesta legislatura l’aprovació d’una Llei de l’acció i el servei exterior de Catalunya, que ha de servir també com a marc per a les administracions locals. En aquest sentit, l’Estatut insta el Govern a impulsar i coordinar, en l’àmbit de les seves competències, les accions exteriors dels ens locals i dels organismes i altres ens públics de Catalunya.
 
Una aliança estratègica per sumar esforços i compartir serveis en l’àmbit internacional
 
Amb la signatura del conveni, la Diputació de Barcelona, que té una llarga experiència de treball en l’àmbit de les relacions internacionals i una oficina a Brussel·les, posarà a disposició de les diputacions de Lleida, Tarragona i Girona els serveis que ara presta als ens locals del seu territori a través de la Direcció de Relacions Internacionals. L’acord no suposarà cap cost econòmic afegit, ja que s’aprofitaran estructures ja existents.
 
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha remarcat que amb el conveni “s’aprofita l'ampli bagatge que té la Diputació de Barcelona en l'àmbit de relacions internacionals”, una experiència, ha afegit, que “servirà per enfortir i millorar els serveis públics locals en un procés més ampli de reforçament de les estructures d'Estat que tant necessitem”.
 
Entre els serveis que es compartiran hi ha la interlocució i la informació sobre la UE i les seves polítiques; l’assessorament en l’elaboració de projectes que puguin optar a fons europeus; la formació de tècnics i electes municipals en qüestions europees; visites institucionals a Brussel·les amb eurodiputats i funcionaris per tractar temes d’interès; la cerca de socis i la participació en fòrums europeus.
 
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha posat de relleu la necessitat d’una “interlocució política i tècnica constant amb Europa” en aspectes normatius i en àmbits de gestió que, en molts casos impliquen la recerca de finançament comunitari, ja que “en massa ocasions el nostre representant oficial –l’Estat- defensa plantejaments molt allunyats de la realitat i de les necessitats de les nostres empreses i ciutadans”, ha lamentat Reñé.
 
Així mateix, les quatre diputacions coordinaran la seva estratègia europea i l’articularan mitjançant diferents accions de lobby, per intervenir en el procés de presa de decisions i millorar la dimensió local i territorial de la legislació comunitària.
 
Per al president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, “la millor manera d’incidir en les decisions europees és formar part d’una xarxa potent que conegui bé la realitat de les institucions europees i sàpiga descobrir les oportunitats per als nostres municipis i veïns”. Segons Giraut, el fet de compartir serveis a Brussel·les i que des d’allà s’estableixin “contactes directes” amb els responsables de la Comissió Europea en ocupació, serveis socials, turisme o política regional, permetrà “millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.
 
Finalment, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha subratllat que en moments “complexos” calen respostes de “sumar esforços, sumar objectius comuns i fer aliances estratègiques per arribar més lluny”. “Això és el que Catalunya ha fet sempre, mirar cap a Europa i cap al món, i ho ha fet amb èxit”, ha celebrat.

1  

Imatges

Foto de l'acte de signatura del conveni. Autor: Jordi Bedmar

Foto de l'acte de signatura del conveni. Autor: Jordi Bedmar 606

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de l'acte

2  

Fitxers adjunts

Foto de l'acte de signatura del conveni. Autor: Jordi Bedmar

Foto de l'acte de signatura del conveni. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 730

Conveni en PDF

Conveni en PDF
PDF | 319