La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, en el transcurs del Ple celebrat al Parlament de Catalunya ha respost a preguntes parlamentàries relacionades amb l’Avantprojecte de la llei marc de protecció social presentada fa pocs dies pel Govern de la Generalitat. Tal com ha explicat la consellera Munté, “aquesta nova llei té com a finalitat promoure una política d’inclusió estratègica, integral i avançada per fer front i donar resposta a les problemàtiques d’avui dia”. La consellera ha destacat que “en un context d’enormes dificultats, agreujat pel creixement de les necessitats bàsiques i la minva dels recursos, i que empitjora per les retallades del Govern de l’Estat cap a Catalunya, aquesta llei vol blindar l’estat del benestar”. Un estat del benestar que segons Munté, “és una estructura d’estat que volem garantir, preservar, seguir construint i fer sostenible”.
Segons ha explicat la consellera, amb aquesta nova llei marc de protecció social “volem establir quins són els mínims que la societat catalana no estem disposats a traspassar, el que col·loquialment anomenem les línies vermelles, allò al que mai estarem disposats a renunciar sota cap concepte”.
Neus Munté ha anunciat que ben aviat arrencaran els treballs per elaborar aquesta nova llei “des del consens i el diàleg”. Una llei paraigües “entre mig de l’Estatut i les lleis sectorials que ja garanteixen els drets i els deures dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.
Per aclarir alguns dubtes, Munté ha explicat que “aquesta és una llei marc, no una llei sectorial que estableixi prestacions concretes” i ha destacat que “ja disposem de lleis ambicioses com la Llei de serveis socials, però aprovades en moments en què les circumstàncies del nostre país eren unes altres. Si no garantim la sostenibilitat del sistema, aquestes lleis perdran el seu sentit”. Per tant, segons la consellera, “amb aquesta nova llei de protecció social volem fer efectiu el principi de sostenibilitat del model català de benestar social”. Munté ha advertit també que “no portar a terme el blindatge del nostre estat del benestar significaria que les dificultats d’algunes persones acabessin sent insalvables”.
Per acabar, la consellera ha volgut aclarir que “la finalitat d’aquesta nova llei no és en cap cas el copagament, que de fet ja existeix en els serveis socials. La finalitat és protegir i preservar el model català d’estat del benestar i mantenir la cohesió social”.