·         El conseller d’Empresa i Ocupació ha fet aquestes declaracions en acabar la reunió de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Afers Laborals celebrada aquesta tarda a Madrid
 
·         L’Estat tan sols augmenta un 1,2% els recursos destinats a les polítiques actives d’ocupació a Catalunya després de retallar-los un 57% l’any passat
 
·         A diferència del 2012, el Govern Central no ha destinat cap partida pressupostària per orientadors ni prospectors laborals
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Aregio, ha declarat que “els diners que destina l’Estat per a polítiques actives estan molt per sota de les necessitats de la nostra població”. Tot i deixar clar la “voluntat de sumar sinèrgies i mecanismes de col·laboració per a pal·liar l’atur”, el mandatari català ha mostrat la seva “discrepància pels pocs recursos que el Govern destina a aquestes polítiques”.
 
Puig ha aprofitat per “reclamar una repriorització de les polítiques de l’Estat” ja que per ell “són insuficients els diners que  es destinen a aquelles polítiques que han de ser pal·liatives per a l’atur i bàsiques per a la reinserció laboral dels sectors més necessitats”.
 
El conseller Puig ha fet aquestes declaracions després d’assistir a la reunió de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Afers Laborals celebrada aquesta tarda a Madrid.
 
Catalunya disposarà de 193.678.000 euros enguany per implementar les polítiques actives d’ocupació que el Departament d’Empresa i Ocupació dissenya a través del Servei d’Ocupació de Catalunya. Per tant, el Govern central ha assignat a Catalunya 2.474.000 euros més que l’any anterior, el que suposa un augment del 1,2%.
 
Per partides desglossades, Catalunya rebrà enguany 62.257.000 euros per implementar les accions d’ocupació; 127.868.000 euros per accions de formació per persones en situació d’atur i formació contínua per persones amb feina; i 3.552.000 euros per la millora i modernització de la xarxa d’oficines de treball i centres propis de formació.
 
 
Pressupostos insuficients per 2013
 
Igual que l’any passat, l’assignació pressupostària de 2013 queda lluny dels 443.852.000 assignats el 2011. L’any 2012, la retallada de 252.650.000 euros va implicar una disminució de gairebé el 57% del pressupost transferit a Catalunya per portar a la pràctica les accions de formació, orientació i inserció laboral per a persones en situació d’atur i amb discapacitat.
 
A més, cal destacar que enguany el Govern de l’Estat no ha assignat cap  partida econòmica extraordinària per a la contractació d’orientadors laborals a Catalunya, que l’any 2012 van ser de 7.482.000 euros per 300 orientadors.
 
Per pal·liar les conseqüències de la supressió dels programes d’orientació finançats pel Govern de l’Estat, el Govern de Catalunya ha decidit incorporar 160 orientadors laborals aquest any en una clara aposta pel servei d’orientació laboral que rebran les persones en atur a les oficines de treball.
 
Cal subratllar també que el Govern de l’Estat només ha assignat 44.000.000 euros, tan sols 4 milions més que l’any passat, en la partida adreçada als col·lectius amb discapacitat, on s’hi troben, entre d’altres, els Centres Especials de Treball (CET).
 
Així doncs, el Govern central no garanteix, un any més, el pagament del 50% del sou mínim interprofessional dels treballadors dels CET que l’Estat ha de fer, mitjançant els fons econòmics transferits a la Generalitat de Catalunya, segons estableix la normativa.
 
El Govern de la Generalitat considera que el pressupost que el Govern central hauria d’haver assignat 71.500.000 euros per complir amb aquest programa de suport laboral a les persones amb discapacitat a Catalunya.
 
Per últim, la Generalitat denuncia que el pressupost per implementar les accions d’ocupació sigui de 62.257.000 euros, un augment de 5.768.000 euros, però molt lluny dels 215.000.000 de l’any 2011.
Aquesta disminució respecte de 2011 implica, per exemple, la desaparició dels plans d’ocupació; afecta a la col·laboració amb els ajuntaments en polítiques de foment de l’ocupació; a la col·laboració amb les entitats del Tercer Sector i amb les entitats col·laboradores del Servei d’Ocupació de Catalunya.