• Homs: “Hem de poder facilitar a la població tota la informació possible per a que pugui exercir el dret a decidir”
  • El Consell Assessor per a la Transició Nacional inicia el seus treballs preliminars que s’allargaran durant el 2013
Sessió constitutiva CATN
 
El Consell Assessor per a la Transició Nacional ha celebrat aquesta tarda la seva sessió constitutiva que ha servit per “exposar el pla de treball preliminar” d’aquest òrgan assessor, que s’enllestirà en els propers dies, i “fer un primer intercanvi d’impressions”, tal i com ha explicat el portaveu del Govern, Francesc Homs, després de la trobada. D’aquesta manera, s’han fixat dues prioritats: en primer lloc, la celebració de la consulta i l’exercici del dret a decidir; i en segon lloc, articular i construir estructures d’estat.
 
La tasca del Consell Assessor per a la Transició Nacional es comunicarà a través d’informes, tal i com actualment ja fan altres organismes similars com el CAREC i el seu pla de treball s’enfocarà en quatres eixos diferenciats:
 
  1. Estructures d’estat: Estudia la creació d’organismes com l’Agència tributària, Banc central, agències i ens reguladors, poder judicial, administració electoral, servei exterior,...
  2. Processos: Estudi del procés de convocatòria d’una consulta, que està previst que estigui enllestit “abans de l’estiu”, tot completant un estudi de l’Institut d’Estudis Autonòmics. Dins d’aquest apartat també s’inclourien  l’anàlisi de l’establiment de les relacions amb la Unió Europea o l’estat espanyol.
  3. Àmbit Econòmic: estudiar el recursos que ha de disposar l’administració pública catalana i els fons d’obtenció de recursos; com s’han de repartir els actius i els passius que es comparteixin amb estat espanyol; com s’ha d’articular la successió de contractes de béns i serveis entre administracions, ...
  4. Qüestions específiques com la Seguretat Social, la doble nacionalitat, llengua i oficialitat, defensa, ...
Està previst que aquest òrgan consultiu produeixi al voltant de quinze o vint informes enfocats sobre cadascun d’aquests temes. La seva tasca en el marc dels treball preliminar està previst que s’allargui durant tot l’any 2013, prorrogable fins a inicis del 2014.
 
Durant la seva exposició, Homs ha mostrat “el compromís del govern per fer la consulta i disposar de l’estat propi” i ha recordat que “cal treballar” ja que “no és una feina que es pugui improvisar de qualsevol manera”. En aquest sentit, ha remarcat que el Consell Assessor per a la Transició Nacional “anirà més enllà de propòsits i conviccions” amb vocació de fer “un treball de gran abast i profunditat”. Per aquest motiu, està previst que hi hagi col·laboracions d’especialistes en algunes de les matèries que es treballaran. Tot plegat perquè “el propòsit és  disposar d’una informació contrastable, real i amb dades objectives”.
 
El conseller de la Presidència ha assegurat que “hem de poder facilitar a la població tota la informació possible per a que pugui exercir el dret a decidir” i ha afegit que el govern té “el compromís inequívoc de que la feina ha d’estar ben feta perquè se’ns mirarà amb lupa".
 
El portaveu del govern ha reconegut que es tracta “d’una feina ingent” i ha agraït la col·laboració dels membres del Consell Assessor per  la Transició Nacional per fer una tasca que mostra “un compromís amb el país evidentíssim”, tot recordant que es tracta d’un encàrrec no remunerat.
 
Al capdavant, del Consell Assessor per a la Transició Nacional hi ha el director de l’Institut d’Estudis Autonòmics,  Carles Viver Pi-Sunyer. La resta dels integrants són els catedràtics Enoch Albertí, Germà Bel, Carles Boix, Ferran Requejo, Joan Vintró i Núria Bosch; els professors universitaris Salvador Cardús, Àngel Castiñeira, Francina Esteve i Josep Maria Reniu; l'empresari Joan Font Fabregó i la periodista Pilar Rahola.  Tal i com ha explicat el portaveu del Govern, en la reunió d'aquest dijous s'ha decidit la incorporació del professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma Rafael Grasa. A més a més, el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional ha proposat la professora d'Economia de la UB Núria Bosch com a vicepresidenta del consell.

1  

Vídeos

Video íntegre roda de premsa posterior al Consell Assessor per a la Transició Nacional