Unes 350 persones han assistit avui a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) a la Jornada sobre incendis en vehicles de nova generació, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement d’aquests tipus de vehicles, les mesures de prevenció existents i per millorar les estratègies operatives dels equips d’extinció d’incendis i salvaments. La directora de l’ISPC, Núria Aymerich, que ha inaugurat la jornada acompanyada del cap de l'Escola de bombers i Protecció Civil de Catalunya (EBPCC) i del responsable del grup de recerca, Jordi Sans, ha destacat la utilitat de l'estudi ja que és important i necessari "identificar els riscos que comporten els vehicles de nova generació i l'impacte directe sobre els usuaris i els cossos operatius que intervenen directament en l'extinció d'incendis".
 
Com s’esmenta en el document, els nous materials i components incorporats a la indústria automobilística s’han traduït en un millor rendiment, una major economia de combustible, una millor resistència al xoc i en una reducció de les emissions de gasos; alguns d’aquestes materials i components, però, fan que l’extinció d’un automòbil modern sigui diferent del que es feia fins ara i, per tant, cal difondre’n les característiques i formar els cossos de bombers en la intervenció en incendis en aquest tipus de vehicles. El coneixement generat en la recerca, doncs, és important perquè aporta les pautes a seguir perquè s’actuï sobre l’emergència de forma adequada, però sobretot també perquè permetrà formar els bombers a prendre tot moment les mesures necessàries d’autoprotecció; i això també és extensible als altres cossos que intervenen en la gestió de les emergències, com poden ser els mossos d’esquadra, les policies locals o el servei d’emergències mèdiques, entre d’altres.
 
El seminari ha començat amb una taula de divulgació de les característiques dels vehicles elèctrics i híbrids, en què s’ha explicat quins són els rendiments i el futur dels cotxes elèctrics o dels autobusos que utilitzen noves fonts d'energia. També les característiques de les instal·lacions, ja siguin de caràcter públic o privat, hauran de contemplar mesures específiques a l’hora d’acollir automòbils de nova generació. La sessió ha finalitzat amb l’explicació per part del Cos de Bombers de la Generalitat i de Barcelona dels models de procediments i de les pautes a seguir davant les emergències on hi intervenen els diferents tipus de vehicles de nova generació, de manera que els cossos de bombers puguin donar una resposta eficaç .
 
Els assistents a la jornada provenen majoritàriament dels cossos de bombers, de la Generalitat i de Barcelona, però també hi ha hagut una presència notable d’agents del Cos de Mossos d’Esquadra i de les policies locals de Catalunya, a més de tècnics de protecció civil, professionals de l'àmbit acadèmic o personal d'empreses del sector, entre d'altres.
 
L’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya ja incorpora en el programa de determinats cursos la formació en aquest àmbit, com són el Curs de formació bàsica per a bombers i el Curs avançat en tècniques de rescat en accidents de trànsit; per la seva banda, el Cos de Bombers de la Generalitat també contempla exercicis amb els nous vehicles en les pràctiques que realitzen de forma periòdica en els parcs de bombers.
 
L’ISPC, com a centre de creació i transferència del coneixement del sistema de seguretat pública de Catalunya té, entre les seves finalitats, formar els col·lectius de seguretat i de la gestió de riscos i emergències que formen part del sistema de seguretat pública de Catalunya i promocionar l’estudi i la recerca en l’àmbit de la seguretat.
 
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.

2  

Fitxers adjunts

Foto Seminari incendis vehicles

Foto Seminari incendis vehicles
JPG | 5995

Foto 2 Seminari incendis vehicles

Foto 2 Seminari incendis vehicles
JPG | 3345