• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, valora molt positivament la reunió que han mantingut aquesta tarda el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’Associació de Municipis per la Independència
  • El Govern articularà com a molt tard després de l’estiu un mecanisme de pagament que proporcioni seguretat jurídica als consistoris
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha valorat “molt positivament” la reunió que han mantingut aquesta tarda el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’Associació de Municipis per la Independència, en què l’entitat ha informat el Govern que els consistoris que la integren pagaran els seus impostos a través de l’Agència Tributària de Catalunya.
 
“Aquesta decisió ens permetrà tenir coneixement i gestió, que són passes prèvies imprescindibles per a l’articulació d’una agència tributària pròpia”, ha destacat el conseller Homs. “El que ens donaria guany és el volum:  ens donaria  experiència per quan disposem de l’Agència Tributària pròpia i tindrem més coneixement per poder atendre els contribuents del nostre país”, ha precisat.. 
 
La hisenda pròpia és una de les estructures d’estat que el Govern està construint en el procés de transició nacional. En aquest sentit, Homs ha qualificat la decisió de l’AMI, que agrupa centenars de municipis, d’”exemple de la vitalitat del procés, que  té com a motor no el Govern sol sinó tota una societat que hi empeny”.
 
El conseller també ha anunciat que el mecanisme perquè els municipis que ho vulguin paguin els seus impostos a l’estat espanyol a través de la Generalitat de Catalunya podria estar llest com a molt tard després de l’estiu. “Això no s’improvisa”, ha explicat Homs, i la mesura “s’ha de fer d’acord amb les lleis i donant seguretat jurídica als operadors”.
 
A la reunió d’aquesta tarda amb el president de la Generalitat hi ha assistit una delegació de l’Associació de Municipis per la Independència, encapçalada pel seu president, Josep M. Vila d’Abadal, alcalde de Vic.. El president Mas ha esat acompanyat per la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega.
 
L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) està formada per institucions que representen el món local i té com a principal objectiu sumar esforços per aconseguir, en un futur proper, la creació d’un estat propi per Catalunya, en el marc de la Unió Europea. Es va constituir a Vic el 14 de desembre de 2011 i està formada per més de 500 municipis i institucions del món local.