• Com cada any, el Palau de la Generalitat mantindrà obertes les portes a tota la ciutadania, i les delegacions del Govern se sumaran a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a l’exterior
  • El president de la Generalitat, Artur Mas, farà una “crida de Sant Jordi”, una declaració institucional amb motiu de la celebració d’aquesta Diada, en el decurs de la qual convidarà els catalans a viure amb intensitat aquesta festa i a difondre-la
  • Cultura impulsa la primera Revetlla de Sant Jordi, durant la qual 121 biblioteques obriran més enllà del seu horari habitual el dia 22 i oferiran actes diversos relacionats amb el món del llibre i la lectura
Sant Jordi 2013
El Govern celebra aquest any la Diada de Sant Jordi amb un acte institucional al Palau de la Generalitat, que constarà principalment d’una missa, la benedicció de roses d’entitats d’iniciativa social i la recepció de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2012 per part del president de la Generalitat, Artur Mas. Aquesta celebració se suma als tradicionals actes festius i commemoratius de Sant Jordi que el Govern celebra arreu del territori català i a l’exterior.
 
Prèviament, el president de la Generalitat, Artur Mas, farà una “crida de Sant Jordi”, una declaració institucional amb motiu de la celebració d’aquesta Diada, en el decurs de la qual convidarà els catalans i catalanes a viure amb intensitat aquesta festa i a difondre-la.
 
Des de la setmana passada, els ciutadans poden consultar un web que s’ha habilitat especialment per a la diada de Sant Jordi (www.gencat.cat/santjordi), on es poden veure les activitats que s’han organitzat arreu del món amb motiu d’aquesta festivitat, les fotografies dels actes institucionals i una explicació de la llegenda de Sant Jordi, entre altres.
 
Amb motiu d’aquesta diada, el president Mas ha enviat una carta en format electrònic a tots els treballadors de la Generalitat per convidar-los a “viure amb intensitat aquest dia ple de valors cívics, de sentiments i de cultura”. El cap de l’Executiu també ha aprofitat la missiva per agrair en nom seu i del Govern “l’esforç i la dedicació” que estan duent a terme “en aquests moments de tanta dificultat, incertesa i excepcionalitat”.
 
El president ha posat èmfasi als “moments de mobilització, d’iniciatives positives molt diverses i de projectes col·lectius engrescadors” que està vivint Catalunya i ha destacat “la voluntat de decidir el nostre futur comú com a nació” com a un dels projectes presents “més emblemàtics”.
 
La celebració al Palau de la Generalitat
 
La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà a les 8.45h, quan el president de la Generalitat, Artur Mas, farà una “crida de Sant Jordi”, una declaració institucional amb motiu de la celebració d’aquesta Diada, en el decurs de la qual convidarà els catalans a viure amb intensitat aquesta festa i a difondre-la.
 
Posteriorment, a les 9.00 hores, se celebrarà una missa a la capella Sant Jordi oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, amb l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, així com d’altres membres del Govern i autoritats de Catalunya.
 
A continuació, el president assistirà a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.
 
Després de visitar aquestes parades, el president rebrà la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2012, així com les Dames i Fadrins de les demarcacions catalanes.
 
A les 11.30h, el president de la Generalitat rebrà Olivier d’Adagay, nebot d’Antoine de Saint-Éxupéry i cogestor de l’entitat Succession Saint-Éxupéry-d’Agay, amb motiu del 70è aniversari de la publicació d’El Petit Príncep.
 
Des de les 11.30 del matí fins a les 19.00 hores de la tarda, el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obrirà un any més als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Totes aquelles persones que ho vulguin podran visitar-lo i gaudir de la jornada de portes obertes.
 
També el mateix dia 23 d’abril s’obrirà al públic, de les 11.30 a les 19 hores, l’espai arqueològic de la Domus Romana i les Sitges Medievals del carrer de la Fruita, un centre patrimonial de primer ordre on conviuen vestigis de la Barcino romana i restes d’un casal del Call, el barri jueu de la Barcelona medieval. L’espai, que es podrà visitar gratuïtament, ha estat habilitat pel Govern i el gestiona el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), de l’Ajuntament de Barcelona.
 
La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau. Reverté interpretarà música tradicional popular i d’autors catalans. Entre les peces que tocarà en el primer concert destaquen El cant dels ocells; Muntanyes del Canigó i El ball de la civada, arranjades totes elles per al carilló. En la sessió de les 18.00 hores, Reverté també interpretarà dues peces dedicades a Sant Jordi: la Invocació a Sant Jordi de Haendel i els Goigs de Sant Jordi de J. Salvat.
 
L’audició està destinada a les persones que passegen pel barri i als visitants del Palau en la jornada de portes obertes. Instal·lat al Palau de la Generalitat des de fa 35 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.
 
 
Amb llibres, ràdio, roses i pa de Sant Jordi al Palau Robert de Barcelona
 
La presència de l’emissora de ràdio RAC1, les parades de llibres i del pa de Sant Jordi i les roses donaran el to festiu habitual a la festa de Sant Jordi, el 23 d’abril, al Palau Robert de Barcelona, que estarà obert des de les 8 hores per al públic de l’emissora.
 
La venda de llibres, que es farà a partir de les 9 hores, anirà a càrrec de Llibreria Jaimes, de la Llibreria i editorial Claret, de l’Editorial Base i d’Edicions Cavall Fort.
 
El pa de Sant Jordi es vendrà en una parada del Gremi de Flequers de Barcelona, coincidint amb el 25è aniversari d’aquest producte. Amb motiu de l’aniversari, el Gremi de Flequers de Barcelona ha instaurat la iniciativa solidària de lliurar a Càritas Diocesana el seu producte per repartir a les seves parròquies.
 
D’altra banda, l’emissora RAC1, com ha fet en edicions anteriors de la festa de Sant Jordi, emetrà la seva programació des del Jardí del Palau Robert.
 
La programació de l’emissora serà aquesta:
 
-"El món a RAC1", de 8 a 12 h,  amb Jordi Basté
-"La competència", de 12 a 13 h, amb Òscar Dalmau i Òscar Andreu
-"La segona hora", de 13  a 14 h,  amb Quim Morales
-"Tot és possible", de 14.30 a 16 h,  amb Elisenda Camps
-"Versió RAC1", de 16 a 19 h, amb Toni Clapés
 
Els ciutadans que participin dels actes del dia de Sant Jordi al Palau Robert també tindran l’oportunitat de visitar les exposicions següents: “20 anys de Premis Lux”;  “Born to run. Doctor Music 30 anys”;  “Jaume de Laiguana. Exposició fotogràfica. Retrospectiva 1997-2012”; “. Joan Triadú. Llegir com viure” i “Turisme de Gal·les”.
 
 
 
Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques públiques
 
Dilluns 22 d’abril, el Departament de Cultura impulsa la primera Revetlla de Sant Jordi, durant la qual 121 biblioteques d’arreu de Catalunya obriran més enllà del seu horari habitual i oferiran actes diversos relacionats amb el món del llibre i la lectura.
 
Entre les activitats organitzades per les biblioteques hi ha una gran varietat de propostes: activitats i tallers infantils, conta-contes, lectures, presentació de novetats literàries, recitals poètics, concerts, conferències, presentacions de llibres, projeccions de cinema, etc.
 
A més d’aquesta nova proposta, els diversos equipaments i institucions que depenen del Departament de Cultura organitzen altres activitats amb motiu de Sant Jordi.
 
Des de la Institució de les Lletres Catalanes es continua apostant per la lectura institucional al Parlament i per l’acció “Lletres al camp”, enguany amb un èmfasi especial en l’Any Espriu.
 
Per altra banda, diversos equipaments organitzaran visites i portes obertes el dia 23 d’abril, entre els quals la Biblioteca de Catalunya, i s’iniciarà un concurs per promoure el català entre els joves a través de les xarxes socials. La celebració de Sant Jordi s’estendrà més enllà de Catalunya amb l’organització d’activitats literàries a diverses universitats d’arreu del món.
 
 
La festivitat fora de Catalunya
 
A Madrid, el Centre Cultural Blanquerna celebra la Setmana de la Cultura Catalana, amb la finalitat de promocionar la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la capital d'Espanya.
 
Així mateix, les delegacions del Govern arreu de Catalunya, a Madrid, a França, a Alemanya, al Regne Unit, als Estats Units, la delegació davant la UE, així com la Casa de la Generalitat a Perpinyà i l’Espai Llull a l’Alguer, han organitzat actes per promocionar la festa més enllà de Catalunya,  la festa a més de vint països de tot el món.
 
Visita virtual als espais més emblemàtics del Palau de la Generalitat
 
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el Govern posa a disposició dels ciutadans a través dels webs www.president.cat i www.govern.cat una visita virtual als quatre espais més emblemàtics del Palau de la Generalitat: el pati dels tarongers, el saló Sant Jordi, la capella de Sant Jordi i la galeria gòtica.
 
Nou butlletí de notícies govern.cat
 
A partir del dia de Sant Jordi, s’enviarà per correu electrònic als ciutadans que ho sol·licitin el butlletí informatiu Govern.cat, que recollirà les principals notícies del Govern de la Generalitat.
 
Aquesta nova eina de comunicació amb els ciutadans, que s'enviarà de dilluns a divendres, s’estrena justament un any després de la posada en marxa de la web http://www.govern.cat.
 
Programa detallat de les activitats de Sant Jordi en el PDF adjunt

1  

Fitxers adjunts

Programa d'activitats de Sant Jordi en PDF

Programa d'activitats de Sant Jordi en PDF
PDF | 1205