·         En la sessió de control al Parlament, el cap de l’Executiu ha recordat que ara a Brussel·les onegen 27 banderes i fa uns anys eren menys
 
·         Artur Mas ha criticat que l’any passat el Govern de l’Estat “va arrasar amb les subvencions i els recursos per a polítiques actives d’ocupació”
 
·         El president ha subratllat els resultats positius de la política industrial, la captació d’inversió estrangera i la política turística de la Generalitat
El president Mas durant la sessió de control
El president Mas a la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat avui durant la sessió de control, al Parlament, que “Catalunya no és un poble ni inferior ni menor als altres”. El cap de l’Executiu ha recordat que, avui dia, a Brussel·les onegen 27 banderes, mentre que anys enrere eren menys, “cosa que vol dir – ha subratllat – que es pot tenir Unió Europea i al mateix temps respectar el dret a decidir dels pobles”.
 
Durant la sessió, el president Mas s’ha referit en diferents ocasions al seu darrer viatge a Brussel·les, dilluns passat, i ha dit que “Catalunya, per donar perfil al seu projecte propi de país, necessita aquesta interlocució directa” amb les institucions europees. En aquest sentit, ha recordat que des que és president de la Generalitat s’ha reunit amb 18 dels 27 comissaris europeus.
 
Objectiu de dèficit i pressupostos
D’altra banda, el cap del Govern també ha parlat sobre l’objectiu de dèficit i el pressupost de la Generalitat per a enguany i, en resposta al grup parlamentari popular, ha afirmat que “ja que ens demanen realisme, realisme vol dir que no es poden aprovar els pressupostos de manera poc seriosa”. El president ha afegit que en aquests moments Espanya té a Europa “un problema enorme de credibilitat”, perquè “es diu que es faran coses que després no es fan i n’estan cansats d’aquests incompliments”.
 
En aquesta línia, ha indicat que el Govern de Catalunya “és el més seriós, perquè el que diu és que si depèn del Govern espanyol dir quin dèficit hem de poder fer que ens ho diguin d’una vegada i presentarem els pressupostos immediatament, però el Govern espanyol està també al seu torn esperant què passa a nivell de la UE”.
 
El president Mas ha retret al PP català que “la seva prioritat està en la bronca permanent” i ha assegurat que ,“fins i tot, tenim millor interlocució amb alguns ministeris del Govern espanyol que amb el grup parlamentari popular”.
 
En resposta al grup del PSC, sobre el finançament de la Generalitat, el president s’ha preguntat si la posició del PSOE serà “favorable o no” a Catalunya i ha recordat que “els interessos que defensa el president de la Junta d’Andalusia són molt contraris i molt oposats als de Catalunya”.
 
Capacitat d’atreure inversió estrangera
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha destacat la capacitat de Catalunya d’atreure inversió estrangera i ha subratllat que l’any passat, de totes les regions de l’Europa continental, va ser “la que va tenir més capacitat d’atracció de projectes”.
 
A més de les actuacions de la Generalitat per captar inversions d’altres països, el president ha remarcat que el seu Govern, per fer front a la situació econòmica i crear ocupació, fa “política industrial en majúscules i política turística en majúscules” i ha subratllat els resultats positius en tots tres àmbits.
 
El president Mas ha lamentat que l’any passat, el Govern de l’Estat “va arrasar amb les subvencions i els recursos per a polítiques actives d’ocupació”, que van disminuir més d’un 50%. I ha dit que el Govern de la Generalitat està “intentant recuperar el desastre” que aquesta decisió estatal va ocasionar.
 
Banc públic a Catalunya
A preguntes del grup d’ERC sobre la creació d’un banc públic a Catalunya, el cap de l’Executiu ha dit que des del punt de vista de les finances de la Generalitat no es pot posar en aquest moment el capital que caldria per fer-ho i ha apostat perquè “en el futur, l’Institut Català de Finances (ICF), com qualsevol altra entitat financera d’Europa, pugui tenir l’estructura de capital que li permeti ser més eficaç en l’àmbit de l’ajuda sobretot a les petites empreses, microempreses i autònoms”.
 
Polítiques d’habitatge
Un altre dels punts que el president ha abordat durant la sessió de control ha estat el de l’habitatge. En resposta al grup de la CUP sobre les àrees estratègiques residencials, Artur Mas ha dit que “la prioritat del Govern és que els pisos nous buits tinguin una utilitat social”.
 
A preguntes d’ICV sobre el lloguer forçós, el president Mas ha recordat que quan aquesta formació estava al Govern “no es va resoldre ni un sol expedient” en aquest àmbit. El cap del Govern ha criticat que ICV “per allà on ha passat ho ha posat tot al límit de la subsistència de les polítiques públiques, es digui habitatge, on van deixar un munt de deutes per pagar, es digui la política d’aigua, perquè van posar l’Agència Catalana de l’Aigua simplement en fallida”. “Han arrasat els comptes públics per allà on han passat, aquest és el balanç de la seva gestió”, ha reblat.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del president Mas durant la sessió de control

Fotografia del president Mas durant la sessió de control
JPG | 595