• Rigau ha demanat al ministre d’Educació que convoqui la Conferència d’Educació per tractar sobre el dictamen del Consell d’Estat
 
  • La consellera d’Ensenyament ha destacat que “el dictamen del Consell d’Estat indica que el model lingüístic el determina la Generalitat”
foto
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha declarat aquesta tarda que “el ministre Wert i el Govern espanyol han de valorar si continuen la tramitació de la LOMCE o es fa una pausa per repensar la política educativa”. Rigau ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa on ha valorat el dictamen del Consell d’Estat sobre l’avantprojecte de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa que ha sortit avui a la llum pública.
 
Segons la consellera, “entenem que el millor és paralitzar la tramitació de la llei perquè si el que es vol és estabilitat, que és el que demana una llei d’educació, és important buscar suports. En el seu moment la Generalitat ja va denunciar que el projecte es feia sense debat”. És per aquest motiu, que la titular d’Ensenyament ha demanat al ministre d’Educació que convoqui a les comunitats autònomes a la Conferència d’Educació.
 
Irene Rigau ha explicat que el dictamen del Consell d’Estat coincideix en molts punts amb l’informe elaborat pel Departament d'Ensenyament sobre la LOMCE. Un d’aquests punts fa referència al tema lingüístic. Al seu dia, el Ministeri d’Educació va proposar que aquells pares que volguessin escolaritzar els seus fills en castellà com a llengua vehicular, la Generalitat hauria de pagar l’escolarització en centres privats. La consellera ha afegit que “el Consell d’Estat diu que aquest supòsit no hauria de figurar en la llei, ja que aquest aspecte és competència de les comunitats autònomes”. “La qüestió de la llengua és un tema pedagògic, i no polític”, ha destacat la consellera.
 
Aquesta mateixa competència de les comunitats autònomes amb llengua pròpia es dóna també en el percentatge atribuït a cada llengua, segons el dictamen: “El model lingüístic el determina la Generalitat sense que l’estat pugui frustrar el model a seguir. El model de com s’arriba al ple domini de les dues llengües li correspon en aquest cas a la Generalitat, que és qui ha de marcar el percentatge per cada llengua”, ha assegurat la consellera Rigau.
 
La titular d’Ensenyament també ha destacat que l’informe del Consell d’Estat denuncia la insuficiència pressupostària del projecte de la LOMCE: “Aquest fet demostra la precipitació a l’hora d’elaborar la llei, tal i com vam denunciar algunes comunitats autònomes en diverses ocasions”. Rigau ha recordat que el dictamen qüestiona l’estructura curricular, tant des d’un punt de vista competencial com de la classificació de les matèries.
 
24 d’abril de 2013
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1587