Ports

Simulacre d'incendi i vessament de carburant d'una embarcació esportiva al port de Llançà

query_builder   25 abril 2013 12:00

event_note Nota de premsa

Simulacre d'incendi i vessament de carburant d'una embarcació esportiva al port de Llançà

  • L’exercici ha consistit en l’incendi d’una embarcació esportiva amb vessament de carburant a l’aigua, amb una persona ferida
  •  Ports de la Generalitat i Protecció Civil han organitzat, en col·laboració amb el Club Nàutic Llançà, l’exercici d’avui en què han intervingut mitjans humans, marítims i materials
  •  En el simulacre s’ha posat a prova el Pla d’autoprotecció i el Pla interior de contingència del port de Llançà
El port de Llançà  ha estat l’escenari avui d’un exercici en què s’ha simulat l’incendi d’una embarcació esportiva amb posterior vessament de carburant a l’aigua, i amb el resultat d'una persona ferida lleu al caure al mar. El simulacre d’avui ha posat a prova el Pla d’autoprotecció i el Pla de contingència del port altempordanès.
 
El simulacre s’ha iniciat amb una trucada d’un transeünt al 112, i posteriorment  s’han realitzat els avisos del Club Nàutic al CECAT, la Policia Local i el guardamolls; i aquest últim a la Guàrdia Civil i Salvament Marítim.   
 
Els mariners del Club Nàutic han fet les maniobres necessàries per aïllar l’embarcació incendiada i contenir el vessament per evitar així una possible contaminació de les aigües interiors del port. Mentre feien aquesta operació, un dels mariners ha resultat ferit en caure a l’aigua, i els seus companys l’han rescatat i l’han evacuat a terra. Un cop fora l’aigua, el ferit ha estat atès per una unitat de suport vital bàsic del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), amb dos tècnics en transport sanitari que l’han avaluat, estabilitzat i traslladat a l’hospital de destí més adient.
 
Els Bombers de la Generalitat han posat en marxa el protocol de resposta envers les marineries dels ports de la regió. Bàsicament, la tasca dels Bombers al simulacre ha consistit en l’emissió dels avisos als organismes corresponents i la recepció de serveis externs. Juntament els mariners del Club Nàutic també s’ha procedit a l’aïllament de l’embarcació en el pantalà i el seu encadenament, i  s’han col·locat les barreres de protecció.
 
Per la seva banda, dues patrulles de l’ABP de Figueres dels Mossos d’Esquadra i  efectius de la Policia Local han procedit a establir un perímetre de seguretat i control dels accessos al port, per garantir l’arribada dels serveis d’emergència i no afectar a la resta d’operativa portuària. A més, el Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil ha realitzat el control d’accessos a la bocana del port.
 
Des d’una furgoneta dels Mossos d’Esquadra habilitada amb la tecnologia necessària, dos operadors i un comandament han gestionat l'incident "in situ", garantint el funcionament de les telecomunicacions i de les aplicacions informàtiques de gestions d'incidents.
 
Finalment, els Mossos han mobilitzat la unitat aquàtica amb quatre efectius i una llanxa neumàtica equipada per a les tasques específiques (patrullatge marítim i activitats subaquàtiques), que han donat seguretat  des de les aigües a l'interior del port, impedint l'entrada i sortida d'embarcacions mentre es desenvolupava el simulacre.
 
Salvament Marítim s’ha desplaçat al lloc i s’ha posat sota les ordres del cap d’emergència, col·laborant en el control d’accessos a la bocana, en l’extinció de l’incendi i en la dispersió del vessament.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a banda de desplaçar al lloc un tècnic territorial, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT ha fet seguiment de l’emergència per si era necessari posar en marxa el Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT), en situació de Prealerta.
 
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local, Guàrdia Civil, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim (SASEMAR), Ports de la Generalitat, Club Nàutic Llançà, Protecció Civil de la Generalitat, Protecció Civil de l’Ajuntament de Llançà, i el Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil.
 
 
 
25 d’abril de 2013


 
 
 
 
 

1  

Imatges

Simulacre al port de Llançà

Simulacre al port de Llançà 795

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 64