Empresa i Treball

OCUPACIÓ

Ramon Bonastre: "El dret del treball comença per la prevenció i la salut laboral"

query_builder   26 abril 2013 16:02

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

Ramon Bonastre: "El dret del treball comença per la prevenció i la salut laboral"

 
  • El Secretari d’Ocupació i Relacions Laborals visita l’empresa Croda Ibèrica, finalista als guardons europeus a les bones pràctiques en seguretat i salut en el treball
 
  • El projecte d’actuació en matèria de seguretat i salut a la feina de la química, sense accidents ni malalties professionals amb baixa des de fa més de vint anys, ha estat considerat el millor de l’Estat en la categoria d’empreses de més de 100 treballadors
 
  • Amb l’assessorament del Departament d’Empresa i Ocupació, el projecte de participació plena de Croda pivota en un grup de treball conjunt amb representants de l’empresa, els treballadors i l’administració
 
 El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha valorat com a "gran èxit" el fet que l’empresa Croda Ibèrica porti "més de 5 milions d'hores sense accidents amb baixa", subratllant que això ha de ser motiu de reconeixement per part de "totes les persones que fa anys que ens dediquem a la prevenció i hi creiem".
 
En aquest sentit, Bonastre ha volgut remarcar que el pla de prevenció de Croda no només té importància pel vessant econòmic, ja que "el dret del treball comença per la prevenció i la salut laboral". Per al secretari, un projecte d'èxit així, basat  en la col·laboració i en què "ens han deixat posar el nostre gra de sorra", representa en un moment de crisi com l'actual "un pot de vitamines per a l'autoritat laboral".

Ramon Bonastre ha fet aquestes declaracions durant una visita a les instal·lacions de Croda Ibèrica a Fogars de la Selva (Girona),coincidint amb la celebració el diumenge vinent del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball. A la mateixa l’han acompanyat, a més dels responsables de la companyia, el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Jordi Miró; el subdirector general de Seguretat i Salut Laboral, Jaume de Montserrat; el director del Centre Nacional de Condicions de Treball, Juan Guasch, i l’alcalde de Fogars de la Selva, Josep Vilà.
 
El motiu d’aquesta visita és que el projecte d’actuació en matèria de seguretat i salut a la feina de Croda Ibèrica ha estat considerat el millor de tot l’Estat en la categoria d’empreses de més de 100 treballadors. Aquest reconeixement implica que l’empresa, sense cap accidents ni malalties professionals amb baixa laboral des del 1990, sigui finalista dels guardons europeus a les bones pràctiques en seguretat i salut en el treball, que atorga l’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball (EU-OSHA) i dels quals es faran públics els guanyadors durant una cerimònia a Dublín, el proper 29 d’abril.
 
Projecte de participació plena

Amb 129 treballadors a les seves instal·lacions de La Selva, Croda Ibèrica SA Mevisa Site fabrica productes químics per a la indústria cosmètica, la farmàcia, l’agricultura, el tèxtil o el paper, entre d’altres. És per aquest motiu, el de treballar amb materials sensibles, que des dels seus inicis Croda ha estat una companyia especialment sensible amb la promoció i el foment de la seguretat i la salut laboral, fet que s’ha traduït en els seus excel·lents resultats pel que fa a índex d’accidentalitat i malalties professionals.
 
En línia amb aquesta consciència, i fins i tot anant més enllà del compliment estricte dels requisits legals, la companyia va posar en marxa l’any passat un projecte de participació plena per la millora de les condicions de seguretat i salut en el centre de treball, per al qual va sol·licitar l’assessorament de la subdirecció general de Seguretat i Salut en el Treball (Departament d’Empresa i Ocupació).
El projecte va consistir en la creació d’un grup de treball conjunt conformat pels responsables de seguretat i salut de l’empresa, pels delegats de prevenció dels treballadors i per tècnics de la subdirecció de Seguretat i Salut en el Treball, com a representants de l’administració. El grup, que va començar a trobar-se el mes de gener de 2012, es va reunir un total de 13 vegades durant l’any passat, durada contemplada inicialment per al projecte; en aquest temps:
 
-       S’han revisat més de 240 observacions preventives, entre les fetes pels mateixos treballadors i les proposades pel grup de treball en les visites de camp.
 
-       S’han implantat unes 100 propostes de millora.
 
-       S’han consensuat propostes de millora –encara pendents d’execució- per a les demés observacions que romanen obertes.
 
Vist l’èxit de la iniciativa, Croda ha decidit posar en marxa un projecte col·lateral per tractar específicament els factors de risc ergonòmic originats en la càrrega de sòlids. A més, enguany i com a continuació del projecte endegat l’any passat, la companyia té previst avançar en la integració plena de la temàtica psicosocial a l’empresa, comptant també en aquesta ocasió amb l’assessorament dels tècnics de la subdirecció general de Seguretat i Salut en el Treball (Departament d’Empresa i Ocupació).

2  

Fitxers adjunts

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, (1r per la dreta) durant la visita a l'empresa CRODA

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, (1r per la dreta) durant la visita a l'empresa CRODA
JPG | 2302

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, (segon per l'esquerra) durant la visita a l'empresa CRODA (2)

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, (segon per l'esquerra) durant la visita a l'empresa CRODA (2)
JPG | 2889