• El Departament de Cultura impulsa la commemoració, en què diverses entitats i institucions organitzaran activitats d’homenatge a Carmen Amaya en els 100 anys del seu naixement i en els 50 anys de la seva mort
Presentació de l'Any Carmen Amaya
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit avui la presentació de les principals activitats previstes per a la commemoració de l’Any Carmen Amaya. En l’acte, que ha tingut lloc al restaurant 7 Portes de Barcelona, també hi han intervingut el comissari de l’Any Carmen Amaya, Xavier Albertí; el director de Promoció dels Sectors Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Llucià Homs; el director del Taller de Músics, Lluís Cabrera; Rafael Perona, membre del Consell Assessor del Poble Gitano del Departament de Benestar Social i Família, i el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús.
 
El Departament de Cultura impulsa l’Any Carmen Amaya per tal de redescobrir, honorar la memòria i difondre el llegat de la bailaora gitana en els 100 anys del seu naixement i en els 50 anys de la seva mort. La celebració vol retre tribut a l'artista, difondre la seva figura, reconèixer la seva vàlua, i situar-la com a una de les artistes catalanes més universals.
 
L’Any Carmen Amaya vol aglutinar les activitats que organitzen diverses entitats i institucions amb motiu del centenari del naixement de la bailaora, entre les quals: el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Begur, el Taller de Músics, el Mercat de les Flors, l’Institut Català de les Dones, el Consell Assessor del Poble Gitano del Departament de Benestar Social i Família, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio.
 
En la presentació, el conseller Mascarell ha destacat que “Carmen Amaya va revolucionar el flamenc que s’havia fet fins a la seva època” i que aquesta commemoració “vol ser un reconeixement institucional a la bailaora”. “L’Any Carmen Amaya és un homenatge fet amb la intenció que tothom pugui adherir-s'hi amb les seves activitats”, ha remarcat el conseller.
 
El comissari de l’Any Carmen Amaya, Xavier Albertí, ha afirmat que “Carmen Amaya porta el flamenc de ser un art familiar, privat, a ser un art d'exhibició, públic” i que “el flamenc no té pàtria perquè les té totes”. “La cultura catalana té una part de la seva construcció en l'aportació de la cultura gitana”, ha explicat.
 
El director de Promoció dels Sectors Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Llucià Homs, ha destacat que, entre les activitats organitzades des de l’Ajuntament de Barcelona, “La Virreina Centre de la Imatge acollirà una exposició amb fotografies de Carmen Amaya fetes per a través de fotografies de Colita i Julio Ubiña”.
 
Carmen Amaya (Barcelona, 1913 - Begur, 1963) ha estat una de les més grans artistes catalanes del segle XX i una de les ballarines més destacades del ball flamenc. Destaca per la seva transgressió amb un ball únic i intemporal. És considerada una artista genial, que destaca pel seu ritme, les seves contorsions i la duresa d'expressió de rostre i de cos.
 
 
Activitats de l’Any Carmen Amaya
 
Entre els actes previstos en la commemoració, destaquen:
 
•      Exposició “Carmen Amaya 1963. Fotografies de Colita i Julio Ubiña” a la Virreina Centre de la Imatge (del 8 de maig al 7 de juliol de 2013)
 
•      Festival Ciutat Flamenco, enguany dedicat a la figura de Carmen Amaya (del 23 al 26 de maig del 2013)
 
•      Espectacle La Capitana, d’homenatge a Carmen Amaya, al Teatre Nacional de Catalunya (23 d’octubre-3 de novembre)
 
•      Guia de lectura Carmen Amaya i el poble gitano (recursos de les biblioteques sobre la bailaora)
 
•      Emissió del programa El meu avi: Carmen Amaya, la força i de la pel·lícula Los tarantos per Televisió de Catalunya
 
•      Estrena del documental Bajarí (la Barcelona caló), d’Eva Vila, al Festival DocsBarcelona
 
 
(Més informació al dossier adjunt)
 
 
 
 

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Any Carmen Amaya

Dossier de premsa: Any Carmen Amaya
PDF | 1080

Fotografia de la presentació de l'Any Carmen Amaya, parlaments

Fotografia de la presentació de l'Any Carmen Amaya, parlaments
JPG | 2293

Fotografia de la presentació de l'Any Carmen Amaya, actuació de flamenc a càrrec del bailaor David Romero i del cantaor José Antonio Martín "Salao"

Fotografia de la presentació de l'Any Carmen Amaya, actuació de flamenc a càrrec del bailaor David Romero i del cantaor José Antonio Martín "Salao"
JPG | 2562