Foc bacterìà
El foc bacterià (Erwinia amylovora) és un organisme nociu de quarantena que ataca determinades plantes de la família Rosàcies, entre les quals es troben alguns fruiters: perer, pomer, codonyer i nesprers, així com diverses plantes ornamentals i silvestres: Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eryobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus i Sorbus. Els danys poder ser molt greus, especialment en perera, atès que produeix la mort de l’arbre atacat en un curt període de temps. No té cap efecte per a les persones ja que és una malaltia exclusiva de les plantes.
Catalunya compta amb unes 23.000 hectàrees de plantacions de pera, poma i codonyer, molt susceptibles al foc bacterià. El nostre territori va tenir focus de foc bacterià els anys 1998 i 1999, a Corbins i Torre-serona, posteriorment a la Cerdanya (tocant a França), i el 2007 a la zona fructícola de Girona. Tots aquests focus van ser totalment eradicats, per la qual cosa Catalunya manté el status de Zona Protegida del Foc bacterià.
El nostre territori està actualment lliure del foc bacterià, però no en canvi diversos Estats membres de la Unió Europea (UE) i algunes comunitats autònomes de l’Estat espanyol. L’any 2012 es va detectar focus molt propers a Catalunya, concretament als municipis aragonesos d’Albelda, Binaced, Tamarit, i El Torricó. Diverses zones de l’Estat espanyol han deixat de ser considerades zona protegida a causa del fet que no ha estat possible l’eradicació d’aquesta bactèria. La Generalitat de Catalunya continua apostant per mantenir el territori català lliure d’aquesta plaga, per la qual cosa aposta per l’eradicació immediata i total dels possibles focus que puguin aparèixer.
I per tal d’evitar la introducció i propagació del foc bacterià és bàsic la detecció precoç dels focus i l’arrencada i crema immediata de les plantes afectades. També s’estableix una zona de seguretat d’un quilòmetre al voltant d’un focus, que implica mesures extraordinàries per a evitar la propagació de la bactèria. L’estratègia d’eradicació comporta molts avantatges per la supervivència de les plantacions fruiteres d’espècies importants per a la fructicultura catalana com són la perera i la pomera i el manteniment de l’activitat viverista per a poder comercialitzar planta arreu, i altres. El principal inconvenient és l’econòmic ja que obliga l’Administració a fer anualment àmplies prospeccions de les plantacions i a indemnitzar les plantacions fruiteres destruïdes.
Virus de la sharka
El virus de la Sharka (Plum Pox Virus PPV) causa una malaltia greu als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus. Va ser identificat per primera vegada a Bulgària l’any 1915, i posteriorment a la majoria de països de l’Europa de l’Est i de la Mediterrània. A nivell mundial. se l’ha detectat entre altres països a l’Índia, Egipte, Tunísia, Canadà, Estats Units, Argentina, Xile... A l’Estat Espanyol fins l’any 2002 solament s’havia detectat el tipus D (Dideron), però aquell any es van detectar alguns focus del tipus M (Marcus). L’any 2008 a Catalunya es va detectar dos focus molt localitzats al Segrià i a la Ribera d’Ebre, el que va obligar a prendre mesures d’eradicació i a destruir les plantacions afectades.
El DAAM efectuarà novament enguany una intensa campanya de prospecció de les plantacions de fruiters de pinyol per a detectar precoçment possibles nous focus d’aquest virus de la sharka i procedirà a prendre les mesures d’eradicació establertes.
Mesures per part dels agricultors
Tot i la intensa prospecció de les plantacions fruiteres que durà a terme enguany el Departament per a la detecció de possibles focus d’aquests dos organismes nocius, si algun agricultor o tècnic veu símptomes sospitosos d’aquestes dues malalties a les seves finques, ho ha de comunicar immediatament al personal tècnic del Servei de Sanitat Vegetal del DAAM, directament o a través del tècnic de la seva Agrupació de Defensa Vegetal (ADV), per tal de procedir a la presa de mostres i la seva ràpida tramesa al Laboratori de Sanitat Vegetal per a la seva anàlisi i, en cas d’un positiu, procedir ràpidament a prendre les mesures per a l’eradicació del focus.