• El conseller de Justícia aprofita les seves paraules en l'acte de commemoració del patró dels advocats per recordar que el Govern defensarà  la justícia gratuïta de Catalunya i el dret a la tutela judicial efectiva, i que aquesta defensa es farà d'acord amb els operadors jurídics catalans
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha participat avui en la cloenda dels actes de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, que ha tingut lloc a Tarragona, i ha destacat durant el seu parlament “les arrels jurídiques del país, perquè són part de la nostra manera de ser i del nostre caràcter nacional”. En aquest sentit, el conseller ha afegit que “el dret propi és una figura que ens desmarca molt, més enllà de la llengua i la simbologia, dels altres pobles de la península”.
 
Gordó ha assenyalat que, en el cas de Tarragona, el dret propi té una significació especial: “El dret civil que vam compilar a l'època medieval provenia, en bona part de les seves institucions i del seu funcionament, del dret romà”. El conseller ha fet esment que, fins a la compilació del dret català, es considerava el dret romà com a supletori. “Per tant, ens trobem en un marc de profunda arrel jurídica autòctona”, ha subratllat el conseller.
 
En la seva intervenció durant l’homenatge als col·legiats que compleixen 25 anys de professió, el conseller ha destacat també el paper actual de l'advocacia a Catalunya, la tasca de la qual contribueix de forma notable a la confluència de les “legitimitats polítiques i jurídiques que ens fan existir com a poble”, i ha assegurat que “avui aquesta feina de conscienciació i d'autoafirmació és més necessària que mai”.
 
Durant el seu parlament, el conseller ha fet també especial esment de la figura de Sant Raimon de Penyafort, referent dels juristes catalans, i ha explicat que el patró dels advocats “ens enllaça molt directament amb l'època més gloriosa dels nostres primers segles com a nació”.
 
En aquest sentit, el conseller de Justícia ha posat en relleu la “tasca compilatòria, integradora, codificadora” de Penyafort, que -ha dit- coneixia de prop el dret constitucional i públic de la Catalunya del segle XIII, del qual -ha recordat- “prové el nostre autogovern”. 
 
Així mateix, el conseller, davant la possibilitat que la llei estatal sobre col·legis professionals tiri endavant, ha tornat a reiterar que “defensarem les nostres competències, els nostres advocats, els nostres procuradors, els nostres professionals i els nostres col·legis”. En les seves paraules, el titular de Justícia ha posat especial èmfasi en recordar que "nosaltres defensarem la nostra justícia gratuïta i, sobretot, el dret a la tutela judicial efectiva" i ha especificat que "ho farem sempre d'acord amb els operadors jurídics del nostre país".
 
L'acte ha comptat també amb l’assistència del degà del Col·legi d’Advocats de Tarragona, Manel Albiac; el vicepresident del Congrés dels Diputats, Jordi Jané; el president del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, escollit avui mateix, Miquel Sàmper; el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, i el fiscal en cap de la Fiscalia de Tarragona, Xavier Jou, entre altres personalitats del món del dret i la justícia.