Homs al Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, a Balaguer
Homs al Centre d'Interpretació de l'Or del Segre
 
  • El conseller de la Presidència ha inaugurat aquest vespre el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, a Balaguer
 
 “L’enquesta del CIS, com d’altres que s’han publicat al nostre país, si alguna cosa demostra és que Catalunya ha de poder decidir el seu propi futur”. Amb aquestes paraules ha valorat el conseller de la Presidència, Francesc Homs les dades fetes públiques avui de la darrera enquesta del CIS, segons la qual un 33,7% dels catalans estaria a favor d’un estat propi. Segons Homs el que és central és que una enquesta “feta per una institució espanyola” hagi abordat el debat obert a Catalunya. Amb aquestes dades, ha manifestat, “el Govern espanyol hauria de donar veu al poble de Catalunya” i deixar de banda afirmacions “incomprensibles” com que no és subjecte i no té per què ser preguntada. 
 
Preguntat sobre el marge de dos anys que Brussel·les ha concedit a Espanya per assolir l’objectiu de dèficit, el conseller Homs ha reiterat que quantitativament aquets relaxament es tradueix en 33.000 milions d’euros, dels quals “32 milions se’ls queda l’Estat i 1 milió es destina a les Comunitats Autònomes”, que són les que presten els serveis de l’estat del benestar. El conseller ha denunciat en aquest sentit que es tracta d’un repartiment “injust”, que “desafia el sentit comú i fa malbé l’estat del benestar”.
 
 
Inaugurat el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre
 
Homs ha fet aquestes declaracions a Balaguer on ha presidit l’acte d’inauguració del Centre d'Interpretació d l'Or del Segre. Durant l’acte, el conseller ha qualificat el centre com “un d’aquells equipaments que ens ajuden a reconèixer-nos a nosaltres mateixos i d’explicar i mostrar coses que tenim molt properes, com redescobrir el riu Segre en una vessant poc coneguda”
 
El conseller de la Presidència ha subratllat la importància de reconèixer les coses que funcionen, com aquest centre d’interpretació, que demostra que “l’actitud positiva de molta gent que ens porta dir que aquest país té dret a tenir esperança en el seu futur.”
 
El Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, a Balaguer presenta una petita exposició on es fa un recorregut històric per l'explotació de l'or el riu Segre, documentat ja des d'època romana a la Cerdanya però que tingué moments d'especial activitat en època islàmica, on es conserven diversos textos que hi fan referència i posteriorment als segles XVI i XVII, quan es començà a utilitzar el mercuri com amalgamant per poder extreure l'or de l'arena. El projecte museogràfic i la dinamització del Centre es fan des del Museu de la Noguera, institució que difon el patrimoni de la ciutat de Balaguer com un tot, fent especial esment en el patrimoni d'època andalusina i en el comtat d'Urgell.
 
Prèviament el conseller ha visitat l’ajuntament de la ciutat on ha estat rebut per l’alcalde Josep Maria Roig, el president de la Diputació Joan Reñé i el delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré. Posteriorment Francesc Homs s’ha dirigit al consell Comarcal de la Noguera on ha esta rebut pel seu president Pere Prat.
 

1  

Fitxers adjunts

Homs al Centre al Centre d'Interpretació de l'Or del Segre

Homs al Centre al Centre d'Interpretació de l'Or del Segre
JPG | 2174