Direcció General de Comunicació

govern

El Govern fa balanç de la internacionalització de l'economia catalana durant el 2012

query_builder   7 maig 2013 14:33

event_note Nota de premsa

El Govern fa balanç de la internacionalització de l'economia catalana durant el 2012

 
  • Les vendes d’empreses catalanes a l’exterior van situar-se en els 58.283 milions d’euros l’any passat, en què Catalunya va vendre més a l’exterior que a la resta de l’Estat
 
  • El 2012 va créixer un 6,4% el nombre d’empreses catalanes exportadores i un 37% les inversions estrangeres a Catalunya
 
Les exportacions catalanes van batre el 2012 el seu rècord absolut, situant-se en els 58.283 milions d’euros, un 5% més que l’any anterior. Això suposa un 15,4% més que abans de la crisi i demostra l’aposta ferma de l’empresariat català per buscar noves oportunitats de negoci al món. Així ho recull l’informe de balanç de la internacionalització de l’economia catalana que el conseller d’Empresa i Ocupació ha presentat avui davant del Consell Executiu. Durant l’any passat la Generalitat va donar suport al desenvolupament de 5.739 projectes d’internacionalització empresarial, a través de programes per a la iniciació, l’expansió i la consolidació als mercats estrangers. Una part important d’aquesta tasca s’ha desenvolupat a través dels 34 Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó, ubicats als principals mercats del món.
 
Durant el 2012 no només va augmentar el volum de negoci generat, sinó també el nombre d’empreses catalanes que van decidir vendre fora del territori català. En total, 45.937 companyies, un 6,4% més que el 2011. França i Alemanya continuen sent els dos països que reben més vendes d’empreses catalanes. La Unió Europea és la principal destinació, però amb la crisi europea guanyen pes les vendes extracomunitàries, sobretot en països emergents. Gairebé 4 de cada 10 vendes que es fan fora de l’Estat espanyol ja són a països que no són de la Unió Europea.
 
Austràlia, Veneçuela, Algèria, la Xina i el Japó són els mercats que l’any passat van despertar més interès de l’empresariat català. Els sectors exportadors principals van ser la indústria química, l’automobilística i l’alimentària, seguits del sector tèxtil, el metal·lúrgic i el de la maquinària.
 
Un element que demostra l’elevada cultura exportadora de l’empresariat català és el fet que les companyies catalanes venen més al món que no pas a l’Estat espanyol. El 2012, el 54,3% de les vendes es van fer a l’exterior, mentre que el 45,7% es van fer a la resta de l’Estat. A més, Catalunya és el territori més exportador de l’Estat: les vendes a l’exterior van representar el 26,2% del total espanyol, més del doble que la Comunitat de Madrid (12%) o Andalusia (11,3%).
 
Pel que fa a les perspectives de futur, segons el Clima Exportador del 4rt trimestre del 2012 elaborat per l’empresa ACC1Ó, el 84% de les empreses catalanes preveu que augmentarà la seva cartera de comandes o romandrà estable en els propers 12 mesos.
 
D’altra banda, i en el marc de la política d’internacionalització de l’economia catalana, les inversions d’empreses estrangeres a Catalunya s’han incrementat un 37% l’últim any i se situen en 331,88 milions d’euros. S’han materialitzat a través de l’àrea d’inversions de la Generalitat de Catalunya, Invest in Catalonia, i han suposat la creació i el manteniment de 4.890 llocs de treball.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia