Territori

Un projecte de TES per a l'adaptació al canvi climàtic a Catalunya rep més d'1,2 MEUR de finançament europeu

query_builder   9 maig 2013 13:01

event_note Nota de premsa

Un projecte de TES per a l'adaptació al canvi climàtic a Catalunya rep més d'1,2 MEUR de finançament europeu

Aquest projecte LIFE+ pretén demostrar que l’aplicació de mesures preventives en els àmbits de l’agricultura, la gestió forestal i la gestió de l’aigua és d’utilitat per a l’adaptació als impactes observats i previstos del canvi climàtic
La Comissió Europea ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat que cofinançarà el projecte LIFE MEDACC, encapçalat i coordinat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), amb la participació de tres socis més: el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE, CSIC). La durada del projecte és de cinc anys (estiu 2013-estiu 2018), amb un pressupost de 2.548.841€ i una aportació de la Comissió Europea de 1.266.208€.
 
L’objectiu principal del projecte és demostrar que l’aplicació de mesures preventives en els àmbits de l’agricultura, la gestió forestal i la gestió de l’aigua constitueixen eines útils per a l’adaptació als impactes observats i previstos del canvi climàtic a Catalunya. Per fer-ho, es realitzaran proves pilot en finques agrícoles i forestals, contrastant els resultats obtinguts entre les finques on s’hi apliquin mesures amb les que no, i es modelitzarà la gestió dels embassaments en escenaris de canvi climàtic (aportacions d’aigua a les conques, recursos alternatius, gestió de la demanda, etc). Tant els treballs de camp com els de modelització es realitzaran en tres conques prou representatives de Catalunya, la de la Muga, la del Ter i la del Segre. A banda del monitoreig i l’anàlisi de totes les dades obtingudes, el projecte planteja també indicadors d’evolució i validació dels resultats a obtenir.
 
El projecte LIFE MEDACC és una oportunitat excel·lent per fer conèixer a la Comissió Europea tant els avenços de Catalunya en el compromís per afrontar els impactes del canvi climàtic sobre els diversos sectors socioeconòmics i sistemes naturals, tal i com recull l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), com el coneixement generat a les institucions de recerca i centres tecnològics. En un context de crisi econòmica i financera com l’actual, el projecte és un instrument òptim per desenvolupar aquests avenços i aquest coneixement que, d’altra manera, no obtindrien finançament i, també, per contribuir a la continuïtat de les polítiques climàtiques de la Generalitat de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 37