Empresa i Treball

TELECOMUNICACIONS

El Circuit de Catalunya s'incorpora a l'Anella Industrial que impulsa la Generalitat de Catalunya

query_builder   10 maig 2013 13:42

event_note Nota de premsa

TELECOMUNICACIONS

El Circuit de Catalunya s'incorpora a l'Anella Industrial que impulsa la Generalitat de Catalunya

 
·        L’Anella Industrial farà possible la connexió de l’equipament a serveis avançats i recursos de supercomputació sobre una infraestructura de fibra òptica d’altíssima capacitat.
 
·        Amb aquesta adhesió, el circuit de Montmeló esdevé l’única infraestructura d’aquest tipus que pot oferir aquestes prestacions als sectors de l’automoció, de l’audiovisual i de l’esport
 
El Circuit de Catalunya ha signat avui un conveni amb la Fundació i2CAT per incorporar-se a l’Anella Industrial amb l’objectiu d’augmentar la productivitat a través de l’ús intensiu de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). L’acte de signatura ha tingut lloc a la seu del Circuit de Catalunya, a Montmeló, que acull aquests dies el campionat mundial de Fórmula 1, i  per part de la Fundació i2CAT ha signat el conveni el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich, com a president del patronat.
 
L’Anella Industrial promou el desenvolupament de serveis sobre una infraestructura de telecomunicacions de banda ampla orientada al sector industrial. L’objectiu és que esdevingui una xarxa que impulsi i promogui la difusió i compartició del coneixement així com l’apropament i col·laboració entre les empreses i amb el món acadèmic i de recerca.
 
A partir de l’Anella Industrial, un seguit d’empreses actuen com a proveïdors certificats de serveis TIC i ofereixen serveis als usuaris, en unes condicions prèviament pactades. Aquests serveis comprenen tot l’espectre de les TIC, des de la connexió a Internet fins a la utilització de processadors, emmagatzematge de dades, recursos de supercomputació, certificació de qualitat, etc. D’altra banda, les empreses usuàries coneixen les condicions dels serveis oferts i obtenen garanties de la qualitat del seu funcionament a través de l’òrgan gestor.
 
Una infraestructura única
 
Amb la seva adhesió a l’Anella Industrial, el Circuit de Catalunya esdevé l’única infraestructura d’aquest tipus a tot l’Estat a tenir les seves dependències (oficines, boxes, sales de premsa...) connectades, mitjançant fibra òptica d’altíssima capacitat, als serveis avançats i recursos de supercomputació que ofereix l’Anella als seus membres. En aquest sentit, el director Carles Flamerich ha destacat que “des d’avui, el de Catalunya és el primer circuit a tot el món amb aquest tipus de servei, i aquest és un valor afegit que, sens dubte, impulsarà la projecció internacional no només de l’equipament sinó de les empreses de diferents sectors que hi estiguin connectades mitjançant l’Anella”.
 
 
Aquests serveis de valor afegit de què disposarà el Circuit gràcies a la connectivitat de fibra òptica de gran ampla de banda simètrica que li garanteix el node de l’Anella Industrial passen per solucions de treball cooperatiu, comunicacions unificades, repositoris de continguts d’alta capacitat i amb alta transmissió; videoconferència on line d’alta qualitat; transmissió ultraràpida de fitxers de gran capacitat; i accés a programari (com ara de manipulació d’objectes en 3D o càlcul de traçats òptims en circuits) en supercomputadors com el CESCA o el BSC, entre d’altres.
 
Igualment, la incorporació del Circuit de Catalunya a l’Anella Industrial suposa una gran oportunitat per a les empreses dels tres sectors que hi conflueixen (el de l’automoció, el de l’audiovisual i el de l’esport), ja que tant les escuderies com els desenvolupadors de jocs interactius o els difusors de continguts audiovisuals que estiguin connectats a l’Anella, per exemple, podran accedir remotament als mateixos recursos que el Circuit, a la vegada que podran accedir remotament a les pròpies instal·lacions del Circuit.
 
Això, a la pràctica, permetrà a aquestes empreses fer retransmissions en directe o diferit d’actes al Circuit sense necessitat de caríssimes connexions temporals via satèl·lit; fer seguiment telemètric o audiovisual, en directe o diferit, de les evolucions dels vehicles al Circuit no només durant els curts períodes de carreres sinó durant tot l’any (cosa que convertiria el Circuit en plataforma estable de proves); o realitzar proves en remot i tenir accés en remot a recursos d’alta computació i simulacions realitzades fora del Circuit o fins i tot fora de les seus corporatives.
 
L’Anella Industrial
 
Les anelles sectorials actúen com a eina de millora de la competitivitat de les empreses catalanes mitjançant l’ús de les TIC, ja que interconecten empreses i institucions d’un sector mitjançant una infraestructura de fibra òptica d’alta capacitat amb l’objectiu d’aportar valor afegit, dinamitzar el sector i augmentar les relacions i el negoci entre tots els implicats.  La primera anella sectorial que es va posar en marxa a Catalunya va ser l’Anella Industrial, enfocada al sector de l’automoció, que va néixer en fase pilot l’any 2007 i que actualment és un dels projectes tractor del Pla idigital de la Generalitat. Avui dia, l’Anella es troba plenament operativa i en explotació i ofereix serveis de valor afegit a 50 empreses relacionades directament o indirecta amb el sector de l’automoció.
 
La incorporació del Circuit de Catalunya a l’Anella Industrial s’afegeix a la que ja van formalitzar en el seu moment els proveïdors certificats que van participar en la prova pilot del projecte (Orange Catalunya, Abertis Telecom, Barcelona Supercomputing Center, Centre de Supercomputació de Catalunya, Firma Professional i T-Systems) i a la de la primera empresa usuària que s’hi va incorporar per la seva importància en el sector de l’automoció, SEAT.
 
Posteriorment, es van incorporar a l’Anella Industrial les empreses Idiada, Altran, Ficosa, T-Systems, Mira Tecnologia, Gestamp, Nissan Motor Ibérica, Megatec, Dassault Systèmes i JJuan com a usuàries; Siemens,  ESI, Principia, Microsoft, Centre CIM, Prosegur, TÜVReihnland, ADD Telepro, Opentel, I3dat, Güifinet, Granta,  Crytflow, Sintelec, 4Klortek i Inteligencia Creativa com a proveïdors certificats de serveis TIC; i Techideas, IFR Automative, Solute Ingenieros, Nub3D, ATOSorigin, BTECH, Unitronics, Ruecker-Lypsa, Manufacturas Moderna de Metales, Tecalum, Tecsimat, Leitat, Gentic, Nae, Bytemaster i I & IMS com a usuaris i proveïdors.
 
També formen part de l’Anella Industrial, en aquest cas en qualitat d’entitats facilitadores que han difós el concepte i les oportunitats que aquesta representa per a les seves empreses,  el Clúster de la Moto, Tecnocampus Mataró, Barcelona Activa, el Polígon Bufalvent de Manresa i Citilab.

L’objectiu és que se sumin a l’Anella Industrial el màxim nombre d’empreses del sector de l’automoció, per fer després extensiu aquest model a d’altres sectors industrials catalans, com ara l’audiovisual, l’aeronàutic, el ferroviari, el logístic i el de l’esport.
 
L’Anella Industrial es regeix per l’Assemblea General, formada per tots els seus membres més un representant de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació i un d’ACC1Ó, ambdós del Departament d’Empresa i Ocupació, i un representant de la Fundació i2CAT, com a òrgan gestor.
 
 

1  

Fitxers adjunts

El director Carles Flamerich acompanyat del president del Circuit de Catalunya, Vicens Aguilera, i de la segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens.

El director Carles Flamerich acompanyat del president del Circuit de Catalunya, Vicens Aguilera, i de la segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens.
JPG | 431