Salut

Inauguració del CAP Sarrià i de serveis de salut mental a Sarrià - Sant Gervasi

query_builder   10 maig 2013 14:26

event_note Nota de premsa

Inauguració del CAP Sarrià i de serveis de salut mental a Sarrià - Sant Gervasi

 
Els nous equipaments estan en funcionament des del 15 d’abril de 2013
 
S’hi desplegarà un model d’atenció integral, que organitza els serveis d’acord amb les necessitats dels usuaris
Inauguració CAP Sarrià
 
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, juntament amb la secretària general del Departament de Salut, Roser Fernández, i el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, han inaugurat avui els nous equipaments de salut de Sarrià - Sant Gervasi. A la inauguració també hi ha assistit la delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, i el regidor de Sarrià - Sant Gervasi, Joan Puigdollers.
 
Els nous equipaments estan situats a la Via Augusta, 364-372, de Barcelona, i inclouen el Centre d’Atenció Primària (CAP) Sarrià, el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) del Districte, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) del Districte, i l’Hospital de Dia d’Adolescents (HDA). Aquestes instal·lacions van començar a funcionar el passat 15 d’abril.
 
El conjunt de tots els equipaments ocupa una superfície de més de 4.000 m2 i han suposat una inversió global (obra més equipaments) de prop de 10 milions d’euros. D’aquesta manera, el nou CAP Sarrià ha quadruplicat l’espai dedicat a l’atenció a la salut.
 
Es tracta d’una millora sensible per a l’àmbit territorial del Districte de Sarrià - Sant Gervasi dins del marc del Conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per millorar la qualitat de la xarxa sanitària de la ciutat.
 
El CAP Sarrià
 
El nou CAP Sarrià dóna servei als ciutadans de les àrees bàsiques de salut (ABS) Barcelona 5C i 5D, amb un total de 47.144 habitants, que fins ara eren atesos a l’antic centre ubicat al carrer Bonaplata. El nou CAP facilita la feina dels professionals, aporta més confort i possibilita el desplegament correcte de tota la cartera de serveis (medicina de família, infermeria, treball social, pediatria, odontologia i altres). Cal destacar també la potenciació de l’atenció domiciliària.
 
En una segona fase està previst que s’hi pugui oferir atenció especialitzada de suport a l’atenció primària com ara cardiologia, oftalmologia, aparell digestiu, otorinolaringologia, traumatologia i d’altres. De la mateixa manera, i dins del marc de col·laboració i integració de serveis, està previst incorporar-hi l’equip de salut territorial de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) d’aquest Districte.
 
L’entitat gestora d’aquestes ABS és l’entitat de base associativa (EBA) Sarrià - Vallplasa, que va iniciar l’activitat assistencial l’any 2003. Cal recordar que, per les característiques orogràfiques d’aquestes dues ABS, i a l’efecte de garantir l’accessibilitat a la cartera bàsica de serveis, aquesta entitat també gestiona dos centres perifèrics (consultoris locals), ubicats a Vallvidrera i Les Planes.
 
Els serveis de salut mental de Sarrià - Sant Gervasi
 
El dia 15 d’abril també es van traslladar a les noves instal·lacions diferents serveis de salut mental, concretament el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA), el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) i l’Hospital de Dia d’Adolescents (HDA).
 
El nou equipament, a part de millorar l’àmbit assistencial, també suposa un guany pel que fa als espais i el confort d’usuaris i de professionals. A més, permet una més bona accessibilitat en l’atenció de la població infantil i juvenil de l’àmbit territorial.
 
L’entitat gestora d’aquests serveis és l’Associació d’Higiene Mental Les Corts, que també gestiona la prestació assistencial al Districte de Les Corts. La població de referència és de més de 143.000 habitants i, en el cas de l’Hospital de Dia d’Adolescents, actua com a centre de referència per a l’àmbit territorial de Les Corts, Sarrià - Sant Gervasi i Gràcia.
 
A més, el fet de compartir edifici amb dos equips d’atenció primària ha de permetre desplegar un model d’atenció integral. D’aquesta manera s’afavoreix la millora de la resolució, la continuïtat assistencial i la inserció comunitària mitjançant l’organització dels serveis d’acord amb les polítiques de salut, fet que permet donar resposta a les noves necessitats dels serveis.