Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, clou la Jornada "La petjada de carboni en l'elaboració dels vins de la comarca del Priorat"

query_builder   10 maig 2013 15:06

event_note Nota de premsa

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, clou la Jornada "La petjada de carboni en l'elaboració dels vins de la comarca del Priorat"

 
La jornada s’inscriu en el marc del projecte de cooperació Leader “Más Vino Menos CO2”
 
 
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, ha presidit, avui, la cloenda de la Jornada “La petjada de carboni en l’elaboració dels vins de la comarca del Priorat”, que s’ha dut a terme al Parc tecnològic del Vi, a Falset.
 
La jornada ha estat organitzada pel grup Leader ‘Consorci Leader Priorat – Baix Camp’, que va ser seleccionat pel DAAM per a desenvolupar el Programa Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial de la comarca del Priorat i divuit municipis del Baix Camp.
 
La jornada ha tractat del càlcul de la petjada de carboni en els cellers, l’impacte dels cellers en el canvi climàtic, de com fer del compromís ambiental un avantatge competitiu, l’experiència de dos cellers del Priorat, i la presentació d’una aplicació gratuïta per a calcular la petjada de carboni.
 
El projecte  ‘+ Vino – CO2’ pretén revaloritzar la viticultura i la seva aportació al medi ambient, a més de dotar d’una qualificació mediambiental aquells cellers que incorporin tècniques que contribueixin a la disminució dels Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). En el projecte hi ha participat el Consorci  Leader Priorat – Baix Camp, juntament amb cinc grups més de les Illes Balears, Aragó, Navarra, Múrcia, i el País Basc.
 
L’objectiu general del projecte és la millora del medi ambient, la generació d’ocupació o millora de les condicions d’ocupació associat a la millora mediambiental, a més de la posada en valor de pràctiques que mitiguin l’emissió de Gasos d’Efecte Hivernacle. I com a objectius específics cal destacar:
•         la formació de viticultors i tècnics de petits cellers del territori;
•         la definició d’una metodologia de certificació ambiental en el sector vitivinícola que asseguri una minimització d’emissió de GEH; i
•         l’elaboració d’un sistema d’auditoria a través de Normatives i Segells per a reconèixer, en el mercat, la contribució de la vitivinicultura sostenible a mitigar el canvi climàtic.
 
En el projecte hi han participat dos cellers del Priorat: Clos Mogador de Gratallops (DOPQ Priorat) i Vinyes Domènech, situat a Capçanes (DOP Montsant), cellers que han facilitat les seves dades per tal de poder fer el càlcul de la seva petjada de carboni i obtenir la certificació ambiental.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 341