• El govern preveu recaptar 450 milions d’euros per l’impost de Patrimoni de l’exercici 2012, que situa el mínim exempt en 500.000 euros i augmenta el tipus de gravamen en un 5%
  • Es mantenen les mateixes deduccions autonòmiques a l’IRPF
  • La Generalitat col·labora en la campanya de renda i patrimoni, en el marc del conveni per a la finestreta única tributària
Comença el període d’atenció personalitzada de la campanya de renda i patrimoni 2012. L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) torna a col·laborar amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) en l’assistència als contribuents i amplia el servei de cita prèvia als ciutadans que hagin de tributar per l’impost de patrimoni. Respecte a l’any passat, es doblen els punts d’atenció presencial d’aquest tribut, que passen de 5 a 10, la qual cosa permetrà quadruplicar el nombre de declaracions de patrimoni que s’ajuden a confeccionar i atendre un miler de persones durant la campanya.
 
La novetat normativa d’aquest any és la rebaixa del mínim exempt, que s’ha situat en 500.000 euros i l’augment dels tipus de gravamen en un 5% i del tram més alt en un 10%. D’altra banda, es manté l’exempció de l’habitatge habitual amb un límit màxim de 300.000 euros i les dues bonificacions específiques de l’any passat: un 95% de la part de la quota que correspongui a les propietats forestals i un 99% de la quota que correspongui al valor net dels drets i béns afectes a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat.
 
Els contribuents tenen l’obligació de presentar la declaració de l’impost sobre el patrimoni en el cas que el valor dels seus béns i drets sigui superior a 2.000.000 d’euros, o bé quan, després d’aplicar els mínims exempts i les bonificacions corresponents, la quota resulti a ingressar. El govern té previst recaptar per aquest impost, que presumiblement afecta unes 64.000 persones, un total de 450 milions d’euros.
 
 
97 punts d’atenció personalitzada a disposició dels contribuents
 
Aquest any, l’ATC posa a disposició dels contribuents que necessitin assessorament a l’hora de confeccionar les seves declaracions de l’IRPF, un total de 57 oficines. Així, els ciutadans tenen a la seva disposició 7 plataformes conjuntes de l’ATC i l’AEAT, ubicades a Barcelona, Girona, Lleida, Reus, la Seu d’Urgell, Tarragona i Tortosa. A més, la Generalitat ofereix les 46 oficines liquidadores d’arreu de Catalunya (22 a Barcelona, 11 a Girona, 7 a Lleida i 6 a Tarragona) i les 4 delegacions que l’ATC té a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
 
Per atendre els contribuents que necessitin assessorament a l’hora de fer la declaració de patrimoni, a més d’oferir les quatre delegacions de l’ATC, s’han habilitat 5 nous punts d’atenció a l’oficina liquidadora del Registre Mercantil de Barcelona. Per demanar cita prèvia, s’ha de fer a través del web www.e-tributs.cat.
 
Entre les plataformes conjuntes i les oficines liquidadores s’instal·laran un total de 97 llocs oberts d’atenció que oferiran un servei personalitzat i gratuït per a l’elaboració de la declaració de la renda a través del programa Padre. També hi ha 5 llocs oberts d’atenció a les delegacions de l’ATC que realitzaran les actuacions previstes en el marc del conveni per a la finestreta única tributària.
 
Enguany és el dissetè any consecutiu de col·laboració entre les administracions catalana i de l’Estat, i el sisè exercici que la Generalitat ho fa a través de l’ATC.
 
 
Es mantenen les mateixes deduccions autonòmiques a l’IRPF
 
Pel que fa a l’IRPF, es mantenen les deduccions autonòmiques d’altres anys per circumstàncies personals, relatives a l’habitatge habitual, per donatius a entitats, pel pagament d’interessos de préstecs per a estudis de màster o doctorat. També les adreçades a afavorir l’emprenedoria que l’any passat ja incorporaven un augment del 20 al 30% de la deducció en la quota autonòmica per a inversions de business angels, i un increment de 4.000 a 6.000 euros del límit màxim de deducció per aquest concepte.

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 61

Annex 1

Annex 1
PDF | 40

Annex 2

Annex 2
PDF | 35