• El president ha inaugurat aquesta tarda al Palau Robert l’exposició "Ramon Casanova i Danés. 1892/1968. El boig de la Hispano”
El president observant un cotxe de 1928 que hi ha exposat a la mostra
El president observant un cotxe de 1928 que hi ha exposat a la mostra
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que el país ha de tenir clar que, “quan hi ha la voluntat, hi ha el camí”. “En aquest moment que a Catalunya molts es pregunten si ens en sortirem, cal que tinguem present que, si hi ha la voluntat, que vol dir actitud, hi haurà el camí”, ha assegurat el president, que ha remarcat que aquesta voluntat “s’ha de construir, forjar”, i que aquesta és la tasca que ara ens toca fer com a poble.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge en la inauguració de l’exposició "Ramon Casanova i Danés. 1892/1968. El boig de la Hispano", que es podrà visitar al Palau Robert fins al 31 d'agost. Una figura que el president ha posat com a exemple dels catalans que van ser pioners a principi de segle XX i que van trobar aquest camí que avui busca Catalunya.
 
Després de visitar la mostra, Artur Mas ha assenyalat que divulgar la trajectòria de Casanova és un acte “de justícia i de país”. De justícia, ha explicat, perquè grans figures de Catalunya com Casanova, que fora de les fronteres catalanes són conegudes i, a més, tenen prestigi, “molt sovint aquí no les coneixem, i és bo que el país es vagi acostumant que, al costat de persones de relleu en camps com l’esport, la música, les arts o la cuina, també donem valor a gent de l’empresa, la indústria, la recerca o la innovació”.
 
“No hem de ser ignorants de la millor gent del país”, ha reblat el president, que també ha remarcat que l’exposició és un acte de país perquè, en moments de dificultats com els actuals, cal que “tinguem bons referents que la gent pugi conèixer”, ja que “les arrels del nostre país es basen en valors com la innovació, la capacitat d’assumir riscos, la creativitat, la iniciativa, el no tirar la tovallola i, fins i tot, la visió internacional”.
 
En un altre moment del seu discurs, el cap del Govern ha subratllat la importància que el Govern de la Generalitat pugui disposar de més recursos per poder-los destinar a àrees com la indústria, la ciència o la universitat. “Si no ho fem, no farem un país sencer ni un on país”, ha destacat.
 
Artur Mas també ha reivindicat el fet que “es pot ser plenament catalanista i, al mateix temps, dedicar-se al món de l’empresa”, com va demostrar el mateix Ramon Casanova.
 
 
El boig de la Hispano
La mostra que avui s’ha inaugurat reivindica la figura de Ramon Casanova, nascut el 1892 a Campdevànol, com un exemple d'innovació, emprenedoria i compromís amb Catalunya.
 
Considerat un dels precursors dels motors de reacció, Casanova va contribuir, juntament amb el seu pare, a transformar la Farga Casanova, empresa familiar, en una metal·lúrgia moderna. L’empresa va ser pionera a l’Estat espanyol i una de les primeres a utilitzar la forja per estampació en la fabricació de peces per als motors “Hispano Suiza” i a obtenir acer inoxidable.
 
Les seves inquietuds no es van cenyir solament a l’àmbit professional, sinó que van abastar camps com el catalanisme polític, els esports o la literatura. De la trajectòria política cal destacar la fidelitat a uns ideals catalanistes i demòcrates, més que a una formació política concreta.
 
L’exposició es va presentar al gener a Ripoll com a manifestació inicial de Ripoll Capital de la Cultura Catalana 2013. La mostra és itinerant amb l’objectiu de donar a conèixer la figura de Ramon Casanova més enllà del Ripollès, per aquest motiu també es presentarà, a més del Palau Robert, al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, la Casa de Cultura de Girona i Campdevànol.

1  

Imatges

Exposició sobre Ramon Casanova

Exposició sobre Ramon Casanova 478