Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

24 de maig, Dia Europeu dels Parcs

El Departament d'Agricultura celebra el Dia Europeu dels Parcs

query_builder   17 maig 2013 10:44

event_note Nota de premsa

24 de maig, Dia Europeu dels Parcs

El Departament d'Agricultura celebra el Dia Europeu dels Parcs

Mirador de Corbiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu
Mirador de Corbiu al Parc Natural de l'Alt Pirineu
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza una sèrie d’activitats per commemorar el Dia Europeu dels Parcs que se celebra el 24 de maig. Aquesta data coincideix amb la creació del primer parc natural europeu l’any 1909, a Suècia. Així, des de 1999, els membres de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa organitzen activitats al voltant d'aquest dia (o en dies propers) a les àrees protegides, amb l'objectiu de fomentar-ne el coneixement.
 
Aquest any, sota el lema "El meu parc. La meva passió. La meva història", els Parcs de Catalunya ofereixen un ampli ventall de propostes per commemorar aquesta diada europea: excursions guiades, activitats per a la canalla i xerrades informatives que s’inicien ja aquest cap de setmana.
 
Parc Natural del Delta de l’Ebre
 • Divendres 24 de maig
  Xerrada “Ales sobre el Delta: principals hàbitats i espècies d’ocells”. Xavier Abril, Parc Natural del Delta de l’Ebre. Lloc: Biblioteca Trinitat Fabregat. Alcanar, 19 h.
 • Dissabte 25 de maig
  Curs “Fauna marina del delta de l’Ebre”, amb Eli Bonfill i Aurora Requena, Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs. Lloc: Centre d’educació ambiental, Deltebre, 10 h. Curs d’un dia. Informació i inscripcions: trucant al 608 865 566, a info@picampall.org o a la web www.picampall.org. Preus: adults: 20 € socis; 30 € no socis. Menors de 18 anys: 15 €. Menors de 10 anys: gratuït. Places limitades.
 • La ruta de les llacunes
  Sortida en bicicleta per conèixer a fons les basses de l’Encanyissada i la Tancada. Trobada a les 10 h a la Casa de Fusta. Sortida gratuïta. Informació inscripcions: tel. 977 482 181. Organitza: Picampall i Parc Natural, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 • Portes obertes a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta
 • Tots els que vulguin visitar-ne les exposicions tindran l’oportunitat de gaudir de la gratuïtat de l’activitat i de participar activament en aquesta important diada. Horari: de 10 a 13 i de 15 a 17 h (fins 30 min. abans de tancar). Lloc: Casa de Fusta. Partida de la Cuixota-Bassa de l'Encanyissada 43870 Amposta. Telèfon: 977 482 181 / 608 865 566 / 977 261 022.
 
 
Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
 
 • 2a festa Apropa’t al Parc
El cap de setmana del 24, 25 i 26 de maig apropa’t a casa nostra i celebra la 2a Gran festa del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Un cap de setmana de tast d’aromes, visites guiades, exhibició de gossos d’atura, passejades en poni, propostes d’activitats, gastronomia, música i recuperació del patrimoni cultural vinculat al mar Tota la informació al web del parc.
 
 
Parc Natural de l’Alt Pirineu
 • Dissabte 18 i diumenge 19 de maig:
Jocs infantils a Escaló i itinerari guiat d'Isavarre al Castell de
València d'Àneu - ACTIVITATS GRATUÏTES!
En col·laboració amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Més informació i inscripcions al 973 622335 o 973 624036
Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera
 
 • Diumenge 26 de maig:
Itinerari de Sant Miquel (Alt Urgell) - Activitat gratuïta!
Més informació i inscripcions al 973 351511 o 973 353112
Paratge de Tudela al Parc Natural del Cap de Creus
Paratge de Tudela al Parc Natural del Cap de Creus
Parc Natural de la Serra del Montsant
 
 • Jornada d’educació ambiental, lúdica i pedagògica a l’Escola Sant Isidre de Capçanes, 24 de maig
 
La Diada del Parc a l’escola és una jornada d’educació ambiental on els alumnes d’una de les escoles de la comarca del Priorat protagonitzen diversos tallers i adquireixen coneixements i aprenen a respectar l’entorn on viuen, i en concret, sobre el Parc Natural del Montsant.
 
Des de la designació del 24 de maig com el Dia Europeu dels Parcs, el Parc del Montsant ho celebra apropant els valors naturals i culturals de Montsant a la població escolar. Enguany, la diada se celebra a l’Escola Sant Isidre de Capçanes i els protagonistes seran un total de 25 nens, des del cicle infantil fins al cicle superior. La festa té com a objectiu divulgar alguns dels projectes de conservació que s’estan duent a terme des de l’equip de gestió del parc, com ara el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo Hermanni), els usos i propietats de les plantes aromàtiques del Montsant, i també es farà un taller sobre com els valors culturals i espirituals propis d’un indret com el Montsant són beneficiosos de cara a la conservació. Paral·lelament, el Cos d’Agents Rurals, que col·labora en l’organització de la jornada, ha preparat diferents activitats per donar a conèixer als més petits quina és la seva feina al medi natural a partir de tallers sobre maneig de fauna, recomanacions i bones pràctiques quan s'està a la natura, joc d’identificació d’espècies, etc. 
 
La presentació de les activitats de la Diada anirà a càrrec de la Sra. Neus Miró i Miró, del Parc Natural del Montsant, i de l’alcalde de Capçanes, Sr. Joan Carles Garcia. Les activitats es desenvoluparan durant tot el matí, i com a acte de cloenda s’ha previst recuperar un petit jardí al pati de l’escola on els alumnes plantaran les diverses herbes aromàtiques comunes del Montsant. Aquest acte també comptarà amb la presència del director dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Agricultura i Medi Natural, el Sr. Anton Ballvé i Mariné.
 
 
Parc Natural del Cadí-Moixeró
 
 • Sortida guiada: Imponent Prat de Cadí
Data: 25.05.2013
Hora: a les 9 h (la sortida dura mig dia)
On: aparcament del Coll de Pallers, Parc Natural del Cadí-Moixeró
25725 Estana.
 
Al peu de les canals de la cara nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró hi ha indrets d’una bellesa extraordinària, com el Prat de Cadí. Si no hi heu estat mai, ara és el moment de visitar-lo, i si el coneixeu, aprofiteu per saber-ne més coses!
A càrrec de Jordi Dalmau i Ausàs, Aubèrria, SL.
Desnivell: 310 m
Distància: 3 km
Dificultat: mitjana
Nota: es recomana portar alguna cosa de menjar, roba adient per caminar per muntanya, càmera de fotos i prismàtics.
 
Amb aquesta activitat volem adherir-nos a la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals (24 de maig) – “El meu parc. La meva passió. La meva història”
 
Més informació:
Nombre màxim de participants: 20
Es va amb cotxes particulars fins on s’inicia la sortida.
Cal inscriure's com a mínim una setmana abans de la realització de l'activitat a:
Centre del Parc
c. la Vinya, 1 08695 Bagà
Tel.: 93 824 41 51
pncadimoixero@gencat.cat
 
Parc Natural del Cap de Creus
 • Visita guiada gratuïta al Paratge de Tudela
Reserva: es concreta prèviament la visita: per telèfon / 678 765 685; o bé per c.e: info@axial-natura.com.
Diumenge 26 de maig, 10.30 h
Punt de trobada de les visites: a l'entrada del mateix paratge de Tudela: crta. del Far, Cadaqués, cruïlla a l'esquerra a uns 4 km de Cadaqués en direcció al Far.
Recorregut: el recorregut complet és de 3,5 km a peu i és de fàcil accés. El temps de visita és d'unes 2.30 a 3 hores. Al llarg del recorregut s'expliquen els impressionants valors naturals d'aquest espai tan singular, la curiosa història del club Mediterranée i el lligam d'aquest lloc amb la vida i l'obra de Salvador Dalí, a banda de descobrir un retall de costa empordanesa de gran atractiu paisatgístic. El recorregut comença a la zona d'aparcament i acaba a la cala Culip. Des d'aquest punt es retorna a l'aparcament pel sender del rec de Francarlos.
Recomanacions:
- L'espai no disposa de servei de wc, ni cafeteria, i per tant si convé fer una parada tècnica caldria que la preveiéssiu abans de sortir.
- Es recomana anar ben calçat, portar aigua, barret, i roba adequada segons el temps que faci (és un lloc on sovint bufa tramuntana i cal anar protegit del sol).
Altres: en cas de pluja o previsió de tramuntana molt forta la visita serà anul·lada i s'avisarà prèviament amb la màxima antelació possible.
 
 
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 • 21, 22 i 24 maig i 5 de juny. Activitats per a escolars. Itineraris de natura amb les escoles de la zona d'influència del parc.
Hora: de 9.30 a 16 h.
 
 • Activitats gratuïtes i coorganitzades entre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Dissabte, 18 de maig.
Jocs infantils
Lloc: Centre d’interpretació de les Viles Closes, Escaló.
Hora: de 17 h a 19 h.
 
 • Diumenge, 19 de maig
Itinerari guiat Isavarre-Castell de València d'Àneu-Esterri d'Àneu
Lloc de sortida: Isavarre, a les 10 h.
Lloc d'arribada: Esterri d'Àneu, a les 14 h
Recorregut: 5,69 km
Dificultat: fàcil
Cal que porteu: roba i calçat adequat per caminar per la muntanya, barret i crema protectora. Prismàtics i càmera fotogràfica si en teniu
 
Per a més informació i inscripcions:
Casa del Parc Nacional a Espot: 973 624036
Seu del Parc Natural a Llavorsí: 973 622335
 
 
Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera
 
 • Festa de la Tortuga al Centre de Reproducció de Tortugues a Garriguella, el dia 23 de maig
Hi assisteixen uns 130 alumnes de les escoles de primària de la Jonquera i Garriguella.
 
 
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
 
 • Passejades per les closes, entre d’altres les d’en Barraquer, Pifini i LLovet amb lectures de texts de poetes locals. Divendres 24 i dissabte 25 de maig. 18 hores
 
 • Guiatge naturalista per l’itinerari de la Massona amb visita al camp d’anellament “Aiguamolls 2013”. Diumenge,26 de maig
 
Informació i reserves al Cortalet : 972 454222
 
 
Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet
 
 • Inauguració del Centre d’interpretació del bosc de Poblet i celebració del Dia Europeu dels Parcs
El 26 de maig al Paratge Natural es farà la inauguració del Centre d’interpretació del Bosc de Poblet i la celebració del Dia Europeu dels Parcs.
A l’àrea de lleure la Roca de l’Abella, a la vall de Castellfollit, durant el matí es realitzaran tallers i actuacions de grups d’animació per a petits i grans. També hi tindran lloc una caminada popular des de l’Espluga de Francolí i una pedalada des de Vimbodí i Poblet, ambdues en direcció a la Roca de l’Abella, on després els participants col·laboraran com a voluntaris en treballs de recuperació de l’entorn.
Els objectius del Dia Europeu dels Parcs són la conscienciació i divulgació dels valors naturals, culturals i paisatgístics de l'entorn, i el foment de la protecció i l'ús responsable.
Aquest any la federació Europarc ha convocat la celebració amb el lema: "El meu parc. La meva passió. La meva història".
Per tot això, el Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet us convida a participar en aquests actes, que tindran lloc el dia 26 de maig, d'11 a 14 hores.
 
Trobareu més informació al web de Parcs: http://www.gencat.cat/parcs