• Durant la Festa Verdaguer 2013 a Folgueroles, el cap de l’Executiu ha fet una crida a “fer pinya per defensar els nostres drets fonamentals i la nostra llibertat”
 
  • El cap del Govern ha remarcat que la llengua catalana “és patrimoni de tots i cadascun dels catalans i de les catalanes i tots la defensarem”
 
  • Artur Mas ha assenyalat que s’està produint “una certa desconnexió emocional de molta gent de Catalunya respecte a l’Estat espanyol”
El president Mas, en un moment de la Festa Verdaguer
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui a Folgueroles, citant Martin Luther King, que “si no dobleguem l’esquena no podran pujar a sobre nostre” i ha afegit que “el poble de Catalunya no doblegarà l’esquena, farà front a les dificultats, les superarà, assolirà els seus reptes i, d’aquesta manera, no li podran pujar a sobre“.
 
El president també ha citat Salvador Espriu i ha assenyalat que “els homes i les dones no poden ser si no són lliures”. “Tota aquella gent que a Catalunya té aquesta ànsia i aquest anhel de llibertat ha d’aplegar-se i fer pinya, perquè entre tots sapiguem defensar els nostres drets fonamentals i la llibertat del conjunt del poble”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge durant els actes amb motiu de la Festa Verdaguer 2013, que han tingut lloc aquest matí a Folgueroles (Osona). La Festa Verdaguer, que commemora el naixement del poeta Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845 – Barcelona, 1902), se celebra ininterrompudament des del 1952 i és una de les festes literàries més antigues d’Europa.
 
Artur Mas ha destacat el “coratge” de Verdaguer davant les dificultats i l’ha recordat com una persona que “no només va fer uns poemes molt bonics i molt sentits, no només va ser un gran defensor de la llengua catalana i la va estimar profundament, sinó que, a més, va ser una persona íntegra”.
 
El president Mas ha dedicat bona part del seu discurs als atacs a la llengua catalana i ha assenyalat que el projecte de reforma educativa del ministre Wert el que busca és “espanyolitzar les nostres criatures a les aules de les escoles catalanes”. Artur Mas ha remarcat que a Catalunya, tant entre els que parlen català com castellà, “hi ha una unitat molt gran per defensar el que per a nosaltres és bàsic i fonamental”. “Que no s’equivoquin, la llengua catalana és patrimoni de tots i cadascun dels catalans i de les catalanes, de 7,5 milions de persones, i tots la defensarem, els que portem cognoms catalans i els que porten cognoms que no són de Catalunya”, ha remarcat.
 
El cap de l’Executiu ha alertat que davant aquestes “agressions””, s’està produint “una certa desconnexió emocional respecte a l’Estat espanyol” i ha afegit que “molta gent a Catalunya que hauria fet pinya per ajudar el conjunt de l’Estat espanyol per tirar endavant en aquest moment pateixen i senten aquesta desconnexió emocional”. El president ha assenyalat que el Govern espanyol “hauria de prendre nota, però l’Estat no vol escoltar molt sovint aquest clam que hi ha a Catalunya que passa també perquè ens deixin decidir lliurement el nostre futur”.
 
A la Festa Verdaguer també hi han assistit l’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler. El president, que ha estat acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik, ha fet una ofrena floral al monument al poeta, que s’hi va aixecar l’any 1908 a la plaça Verdaguer i ha presenciat el Ballet de Folgueroles, la dansa de la festa que només es balla aquest dia. Seguidament, el cap del Govern ha visitat a la mateixa plaça el Mercat del Llibre Vell de Poesia, que enguany celebra la seva desena edició.
 
Abans de participar en els actes commemoratius, el president Mas ha visitat l’Ajuntament de Folgueroles, on s’ha trobat amb l’alcalde i altres membres del consistori i ha signat en el llibre d’honor. Tot seguit, Artur Mas ha anat a la Casa Museu Verdaguer, on el poeta va viure els primers anys de la seva vida.
 
 

2  

Imatges

Ofrena floral

Ofrena floral 892

Festa Verdaguer

Festa Verdaguer 873