Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Reforma de la PAC

El Departament d'Agriculturaconvoca la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC, previ a l'inici de negociacions amb el MAGRAMA

query_builder   21 maig 2013 22:43

event_note Nota de premsa

Reforma de la PAC

El Departament d'Agriculturaconvoca la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC, previ a l'inici de negociacions amb el MAGRAMA

Avui ha tingut lloc a la seu del Departament una reunió amb els membres de la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC, amb l’objectiu d’informar als membres de la Comissió sobre l’estat actual del debat que actualment hi ha a les institucions europees, les aportacions fetes per Catalunya en aquest debat, i les properes negociacions amb el Ministeri
 
El mes de març de 2012 va consensuar un document de posicionament sobre les diferents propostes de Reglament que configuren la nova PAC amb les organitzacions agràries, sectorials i cooperatives i amb els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya mitjançant. Aquest document va ser aprovat pel Parlament de Catalunya el 7 de març de 2012 i presentat amb posterioritat als eurodiputats catalans per la seva defensa al Parlament europeu.
Aquest document ha servit com a base per a transmetre les demandes de Catalunya a les institucions europees així com de ser un punt de partida per aconseguir sinergies amb altres comunitats de l'estat i el mateix govern central. D'aquesta manera les conclusions del document s'han concretat en 135 esmenes presentades pels eurodiputats a la reforma de la PAC per adaptar els textos legislatius a les conclusions del document de posicionament. Bona part de les esmenes presentades estan ara en ple debat a nivell de les institucions europees en els anomenats trílogs.
Actualment el debat es troba a l’inici de l’etapa final que haurà de conduir previsiblement a un acord polític  sobre la reforma a finals d’aquest semestre. Una trentena de reunions dels nomenats trílogs comunitaris perfilarà el text definitiu, encara que les posicions entre les dues institucions legislatives són encara distants en alguns aspectes importants.
 
Però a més, hi ha aspectes decisius que quedaran en mans dels Estats membres, com ara la possibilitat de transferir fons d’un pilar a l’altre, la possibilitat de coexistència de PDRs regionals amb un PDR nacional, la regionalització dels pagaments directes, la destinació final dels ajuts acoblats, el tractament que tindrà finalment la ramaderia a la nova PAC, el tractament de la fruita en el règim de pagaments directes, etc. Tots aquests aspectes acabaran de definir el model de Política Agrària comunitària que finalment s’aplicarà i, per tant, requereixen d’una negociació a nivell de l’Estat espanyol entre el Ministeri i les Comunitats Autònomes.
 
En la reunió d’avui s’ha fet repàs de les esmenes presentades per l comissió de Seguiment de la PAC que finalment van estar aprovades per l’informe del Parlament europeu, sobre els principals punts de debat que actualment s’estan discutint a nivell dels trílogs i també dels principals punts que posteriorment s’hauran de decidir a nivell de l’Estat espanyol.
La reunió d’avui tenia com a objecte continuar discutint i consensuant amb el sector i els grups parlamentaris el posicionament de Catalunya en la recta final d’aquesta negociació comunitària i amb la nova etapa que s’obrirà amb el Ministeri.
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia