• Els tres organismes han signat un protocol per treballar conjuntament en el desenvolupament d’una metodologia de referència d’avaluació del cost-benefici de les actuacions que s’impulsen en matèria de transport
TES
El conseller de Territori i Sosteniblitat, Santi Vila; el director general de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM), Josep Antoni Grau, i el degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, Josep Oriol, han signat avui un protocol amb l’objectiu de col·laborar en la definició i elaboració d’una metodologia que permeti l’anàlisi del cost-benefici de les infraestructures de transport a Catalunya.
Així, el Departament, mitjançant la Secretaria de Territori i Mobilitat, constituirà un equip de treball per establir un sistema de valoració comú i aplicable a qualsevol tipus d’infraestructura de transport a Catalunya, partint dels mètodes ja existents.
 
En aquest sentit, el Departament i l’ATM aportaran al grup els estudis i les metodologies d’anàlisi de la rendibilitat socioeconòmica de les infraestructures de transport que han promogut i desenvolupat en els últims anys.
 
Així mateix, el Col·legi de Camins, Canals i Ports de Catalunya compartirà els seus coneixements en la matèria, especialment a partir del Mètode d’Avaluació d’Infraestructures del Transport (MAIT). Aquesta metodologia integra aportacions sobre models cost-benefici, impactes macroeconòmics i efectes ambientals i territorials.
 
Desenvolupament per fases
 
El treball es durà a terme en cinc fases diferenciades. Així, en una primera etapa es desenvoluparà un sistema d’avaluació específic per al transport ferroviari, amb una anàlisi diferenciada per a cada tipus d’actuació (nova línia ferroviària, perllongament, nova estació, soterrament, desdoblament, etc). Aquest model s’utilitzarà per analitzar la rendibilitat de les infraestructures de transport ferroviari incloses al Pla Director d’Infraestructures (PDI) 2011-2020.
 
En fases posteriors, es desenvoluparan el sistema d’avaluació del transport per carretera, del transport públic de superfície, del transport aeri i del marítim.
 
Creació i funcions de la Comissió Tècnica
 
 
El protocol estableix la creació d’una Comissió Tècnica formada per representants de totes les parts, liderada per la Secretaria de Territori i Mobilitat, amb les funcions següents:
 
  • Aportació de coneixements i estudis propis que siguin d’utilitat en la definició de la metodologia d’anàlisi cost-benefici
 
  • Assessorament tècnic en les tasques de definició del mètode
 
  • Validació del sistema d’anàlisi de rendibilitat desenvolupat pel TES.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 102

Imatge signatura

Imatge signatura
JPG | 1598