Territori

govern

El Pla especial del port d'Arenys de Mar ja té l'aprovació definitiva

query_builder   26 maig 2013 12:40

event_note Nota de premsa

El Pla especial del port d'Arenys de Mar ja té l'aprovació definitiva


 
  • El Pla especial del port d’Arenys de Mar aprovat definitivament  el mes d’abril suposarà una inversió publicoprivada de 57 MEUR
 
  • Aquest pla ha de conciliar els interessos dels tots els usuaris del port amb els requeriments urbanístics vigents
 
El port d’Arenys de Mar és un important dinamitzador econòmic del Maresme que té una dilatada experiència en els sectors pesquer, nàutic i industrial, activitat cabdal per a la construcció i reparació de vaixells en aquesta zona.
 
Des de l’abril passat, el port ja disposa de l’aprovació definitiva del Pla especial, ara tan sols resta la seva publicació en el DOGC. Un pla amb el qual s’invertiran un total de 57 MEUR. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha comunicat l’aprovació del Pla especial durant la visita que ha fet avui al port d’Arenys de Mar.
 
Revitalització de la indústria naval
 
Un dels objectius del Pla especial del port és revitalitzar l’important indústria naval arenyenca que es consolida a la zona del Portinyol. L’espai es reordenarà, eixamplant el moll adossat per poder ampliar les instal·lacions de varador i potenciar l’activitat amb una zona tècnica destinada a amarratges per a grans eslores.
 
Optimització de l’activitat pesquera
 
En el sector pesquer s’han executat actuacions per millorar l’operativitat. D’una banda, s’ha garantit la maniobrabilitat de les embarcacions pesqueres,  conservant un canal de navegació a la dàrsena pesquera de 55 metres d’amplada i una zona de revirada de 75 metres de diàmetre. Així mateix, s’ha creat un tren de fondeig a la part exterior de la zona del contradic per arrecerar les embarcacions pesqueres en cas de temporal.
 
Queda pendent d’execució, la construcció d’un petit edifici al final del moll pesquer que unifiqui els serveis de les embarcacions, així com l’arranjament del moll pesquer. Ara, el moll finalitza amb un dic d’escullera i amb aquesta actuació es convertirà en un dic vertical que millorarà la feina d’embarcament i desembarcament de les embarcacions.
 
Sector esportiu
 
D’acord amb el Pla de ports de Catalunya i el Pla especial d’Arenys, s’optimitzarà el mirall d’aigua de la dàrsena esportiva i es reordenaran els usos de l’activitat nàutica amb la remodelació de tots els pantalans. Això, permetrà incrementar en 96 punts d’amarratge aquest sector de manera sostenible.
 
El Pla també ha de potenciar les zones d’hivernada per donar cabuda a embarcacions esportives de petita eslora.
 
Nous usos culturals
 
La zona del tenyidor de xarxes es transformarà am un espai polivalent. El museu, previst inicialment en aquest espai, es realitzarà com a equipament cultural i turístic a la zona de davant de la Casa del Mar.
 
Potenciar la integració del port i el municipi
 
Un dels punts cabdals del Pla són les actuacions per donar continuïtat al front marítim amb grans zones de passeig des de llevant a la zona de ponent que millorin l’accessibilitat dels vianants perquè puguin recórrer a peu la zona de ribera, espais que impulsin la relació entre el port i el teixit urbà i garanteixin el respecte per l’entorn i el medi ambient.
 
El passeig sobre les casetes de pescadors també s’eixamplarà, s’eliminarà l’escullera de la primera alineació del contradic, cosa que permetrà ampliar el passeig, crear una escola de vela i construir una rampa per a l’embarcament i desembarcament dels passatgers dels vaixells turístics locals, cosa que promourà l’activitat turística en el port.
 
En l’apartat de mobilitat es preveu la millora de les illes que connecten el port amb la N-II. L’actuació permetrà crear dues rotondes més, una a l’entrada de l’N-II i l’altra a l’entrada de la zona del Portinyol. De moment, ja s’han construït dues rotondes, una a la zona de ponent i l’altra a llevant, que han millorat la mobilitat del trànsit rodat i els itineraris per als vianants tant a l’aparcament de la Picòrdia, com a l’entrada de la zona pesquera i al port
 
També s’ha de remodelar la zona de l’aparcament de la Picòrdia. L’actuació consistirà en la construcció d’un aparcament soterrani i la creació d’un plaça  a sobre de l’aparcament que es convertirà en un gran espai d’ús ciutadà.

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 58

El conseller Vila durant la visita que ha fet avui en el port d'Arenys de Mar (Maresme)

El conseller Vila durant la visita que ha fet avui en el port d'Arenys de Mar (Maresme)
JPG | 495

El conseller Vila, acompanyat d'altres autoritats, en el port d'Arenys de Mar

El conseller Vila, acompanyat d'altres autoritats, en el port d'Arenys de Mar
JPG | 1594