Territori

El 8% dels residus industrials es reutilitzen com a matèries primeres

query_builder   30 maig 2013 11:26

event_note Nota de premsa

El 8% dels residus industrials es reutilitzen com a matèries primeres

  • La utilització de subproductes permet a les empreses reduir despeses i millorar la competitivitat
 
  • El 17% de les empreses demandants de la Borsa de Subproductes de Catalunya aconsegueix un estalvi en la factura de compra de la matèria primera superior al 50%
Presentació jornada residus
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha obert aquest matí la vuitena jornada La gestió dels residus com a subproductes, organitzada per l’ARC i el Consell de Cambres de Catalunya. La jornada té com a objectiu donar a conèixer a les empreses les oportunitats de la introducció de certs residus en processos productius com a primeres matèries. Alhora, es pretén posar en contacte directe les empreses que tinguin residus per gestionar com a subproductes amb les que els vulguin incorporar en la fase productiva.
 
L’any 2011, aproximadament el 8% dels residus industrials declarats es van gestionar com a subproductes, xifra que representa 306.089 tones de residus. La utilització de subproductes com a primera matèria implica una reducció del cost de les entrades del procés productiu. A més, la gestió dels residus com a subproductes disminueix el cost d'eliminació i l' impacte sobre el medi ambient.
 
Perquè un residu es pugui gestionar com a subproducte cal disposar d’una resolució de l'Agència de Residus de Catalunya. Quan l'empresa productora i la receptora del residu arriben a un acord, ambdues ho han de sol·licitar conjuntament a l'ARC. D’aquesta manera, es garanteix la traçabilitat del procediment.
 
L’eina que facilita el contacte entre les empreses és la Borsa de Subproductes de Catalunya, un servei gratuït per potenciar l'aprofitament màxim dels residus, promoure el reciclatge i proporcionar a les empreses una eina per reduir despeses i millorar la competitivitat. Actualment, unes 3.700 empreses estan registrades en aquest servei,  que té uns 260 anuncis vigents, el 25% dels quals de demanda de subproductes. Es calcula que aquesta borsa genera un miler de contactes anuals. Segons les últimes enquestes, l’any 2008 el 45% d’aquestes empreses demandats de subproductes declaraven que la solució que havien trobat a la borsa els havia suposat un estalvi en la compra de matèries primeres. Un 17% de les empreses havia aconseguit, fins i tot, un estalvi superior al 50%.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 40