Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Conveni entre Agricultura i Baleària per a la conservació de la biodiversitat marina

query_builder   30 maig 2013 13:30

event_note Nota de premsa

Conveni entre Agricultura i Baleària per a la conservació de la biodiversitat marina

Moment de la signatura del conveni
Moment de la signatura del conveni
El conseller Pelegrí ha destacat que el conveni és pioner i una oportunitat per conèixer millor la fauna marina entre Catalunya i Balears
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president de Baleària i la Fundació Baleària, Adolfo Utor,  han signat aquest migdia un acord per a la conservació de la biodiversitat marina en el medi marí català.
 
En virtut d’aquest conveni, la Fundació Baleària posa a disposició del Departament d’Agricultura la seva flota d’embarcacions de transport de passatgers per a la realització d’activitats de divulgació ambiental i gestió sobre la biodiversitat marina a Catalunya amb especial atenció a la fauna marina amenaçada.
 
La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. A més, identifica les causes de mortalitat i garanteix una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya.
 
Així, la Fundació Baleària acollirà espais dins de les seves embarcacions i instal·lacions per difondre i informar sobre l’existència i identificació de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, sobre la necessitat de preservar la fauna marina amenaçada i sobre el Programa de col·laboració establert amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
El conseller Pelegrí ha agraït el compromís de Baleària amb la preservació del medi marí perquè ha explicat que “per conservar la natura i les seves espècies, cal conèixer-la, i, si ja és difícil en el medi terrestre, encara ho és més al mar, on molta d’aquesta fauna viu sota l’aigua i només puntualment s’acosta a la superfície”.
Dofins ratllats al Cap de Creus
Dofins ratllats al Cap de Creus
Els trajectes on es difondrà la informació sobre la biodiversitat marina són precisament els que uneixen Catalunya i les Balears, que són destinacions turístiques principals dins l’Estat i on hi ha un flux i trànsit marítim importants entre aquests dos territoris. Pelegrí ha destacat “aquesta oportunitat única que particularment resulta d’interès ara, quan comença la campanya turística estiuenca, però amb la voluntat que perduri al llarg del cicle anual.”
 
No es tracta únicament que els passatgers de la flota de Baleària coneguin quines són les espècies amenaçades marines, tant els cetacis com les tortugues o els ocells que poblen el nostre mar, sinó que tinguin també nocions sobre la problemàtica de la seva conservació i l’estat actual del seu coneixement.
 
Baleària instal·larà plafons divulgatius en els seus vaixells i terminals a Catalunya, i la Generalitat hi embarcarà personal tècnic que periòdicament censarà i cartografiarà la fauna marina protegida i amenaçada que s’observi en els trajectes comercials de la companyia. Això ajudarà a dibuixar un millor coneixement de la fauna marina de la Mediterrània per millorar-ne la gestió. Aquestes dades seran també accessibles a la tripulació i els viatgers, per a una millor divulgació i coneixement de la nostra fauna marina.
 
En relació amb la biodiversitat marina, recentment el Departament d’Agricultura ha pogut constatar com ocells marins que nien a les Balears (baldrigues) diàriament es desplacen a les costes catalanes a alimentar-se i tornen al vespre a les illes a atendre el niu. Sobre aquestes dades, el conseller ha explicat que “fets com aquest, impensables anys enrere, demostren el paper d’unió que té la Mediterrània i la necessitat de conèixer més els seus pobladors, la protecció dels quals sovint ultrapassa fronteres administratives per esdevenir un objectiu comú, d’un més que mai Mare Nostrum.”
 
A més, el conveni, pioner en l’àmbit marí català, obre la porta a encetar la transmissió d’informació des d’una companyia que diàriament solca aquestes aigües, la qual cosa possibilita a tots plegats d’assolir reptes com ara la detecció d’espècies escasses, el registre de la presència de grans cetacis o la detecció de zones sensibles i d’interès per a aquesta fauna en els trajectes marítims. Amb aquest conveni, s’inicia una via de col·laboració essencial en què una entitat privada entén que aquesta mena de col·laboració és un pas endavant, un distintiu de qualitat ambiental.
 
Pelegrí ha conclòs que la biodiversitat marina és sens dubte “una distinció que  posa en valor els elements que té el territori, no només des del punt de vista de la conservació del medi natural marí sinó també en molts altres àmbits com el turístic, comercial o econòmic.”

2  

Fitxers adjunts

Dofins ratllats al Cap de Creus

Dofins ratllats al Cap de Creus
JPG | 402

Fotografia del moment de la signatura

Fotografia del moment de la signatura
JPG | 317