La quarta jornada del nou cicle de Debats de Patrimoni, coorganitzat pels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura, analitza les eines i les directrius d’intervenció en monuments historicoartístics. Concretament, s’han analitzat les actuacions a la cartoixa d’Escaladei, al castell de Montsoriu i a l’absis major de l’església de Sant Climent de Taüll.
El Departament de TES va organitzar durant 2012 els primers Debats de Patrimoni, un cicle de cinc jornades que van servir per repassar la política d’intervenció en diferents elements del patrimoni històric i arquitectònic (nuclis antics, conjunts monumentals, etc.), tot abordant exemples concrets. La bona acollida d’aquella primera aproximació a la qüestió va impulsar a organitzar una segona edició, aquesta vegada juntament amb el Departament de Cultura.
D’aquesta manera, al llarg de 2013 tindran lloc 7 sessions de debat, ampliables, amb la voluntat de donar a conèixer els criteris de la intervenció en el patrimoni arquitectònic dins del marc legal, institucional i tècnic, així com les seves problemàtiques.
La quarta jornada, que ha tingut lloc avui, s’ha dedicat a examinar les eines de gestió i d’intervenció en monuments historicoartístics. Per tal d’analitzar la qüestió, s’han exposat els actuacions de restauració dutes a terme a la cartoixa d’Escaladei, a la Morera de Montsant (Priorat); al castell de Montsoriu, situat entre Sant Feliu de Buixalleu i Arbúcies (la Selva), i el projecte de reproducció de les pintures murals de l’absis major de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí (Alta Ribagorça).
Les intervencions en l’arquitectura tradicional es tractaran al juny, mentre que la jornada d’octubre es dedicarà a examinar amb detall els aspectes tècnics de la posada en obra de les intervencions en el patrimoni. Finalment, el debat de novembre se centrarà en les actuacions en paisatges arqueològics, com ara els poblats ibèrics i romans de Vinebre, Guissona, Montmeló i Alcanar.
1